Hujšanje brez ohlapne kože

Viseča koža po hujšanju Londončan S.D., ki je prestal dve operaciji zmanjšanja želodca, je bil sicer vesel, da mu je v letu dni uspelo izgubiti 95 kilogramov, a ni si predstavljal, kakšne posledice bo imela na njegovo telo tako hitra izguba telesne teže. Ostalo je namreč veliko odvečne kože, ki visi z njegovega trupa vse do kolen in ga ovira že pri tako preprostih aktivnostih kot je hoja. »Počutim se kot ujetnik v svojem telesu. Vesel sem, da ne tehtam več 210 kg, a je zaradi odvečne kože moje življenje samotno. Že vsakodnevna opravila, kot je hoja, oblačenje in celo odhod na stranišče, so težka. Stoje ne morem niti urinirati.«

Nedavno sem se pogovarjal s 36-letno gospo, ki se je s hujšanjem znebila skoraj 40 odvečnih kilogramov. Zadovoljna je bila, da spet tehta le 60 kg, a kaj ko se ji je ob tem koža okoli pasu povesila. Zdravnik ji je svetoval kirurško odstranitev odvečne kože, kar je v takih primerih ustrezna rešitev. Najobčutljivejše so pri običajnem hujšanju ženske prsi. Zdravnik prof. Maurizio Lucà-Moretti je na predavanju 28. novembra 2001 v Ljubljani povedal, da so najpogostejše stranke pri kirurgih v ZDA ženske, ki so s hujšanjem okvarile čvrstost prsi.

Danes zdravniki vedo, da problem nastane zaradi pomanjkanja beljakovin v prehrani v času običajnega hujšanja; s sodobnimi prehranskimi rešitvami se mu lahko izognemo. A o tem se je potrebno poučiti pred shujševalno kuro. Če prsi pri običajnem hujšanju uplahnejo, jih potem z normalno prehrano ali beljakovinskimi dodatki ni moč popraviti. Znanost še ne ve, zakaj, pravi prof. Lucà-Moretti, a v takih primerih pomaga le kirurški poseg.

V tem prispevku bomo pojasnili, zakaj pri običajnem hujšanju koža izgubi prožnost in kaj moramo storiti, da do tega ne pride.

Beljakovinska podhranjenost pri običajnem hujšanju

Lasje, nohti, skeletne mišice in koža so za preživetje posameznika manj pomembni od srca, pljuč, jeter in drugih vitalnih organov. Zato organizem ob pomanjkanju hrane usmerja razpoložljiva hranila predvsem za potrebe organov, ki so ključni za ohranitev življenja, medtem ko za preživetje manj pomembni organi ostanejo najbolj podhranjeni. Razumljivo je, da se to najbolj kaže na slabši kakovosti las, kože, nohtov in mišic. Zdrava koža in mišice vsebujejo zelo veliko beljakovin, zato so še posebej občutljive na njihovo pomanjkanje.

Prav hujšanje je proces, pri katerem telo pogosto postane beljakovinsko podhranjeno. Obstajajo sicer shujševalne kure, ki temeljijo na uživanju velike količine beljakovin, na primer Atkinsonova dieta. Zaradi velike vsebnosti živalskih beljakovin, ki spodbujajo razvoj raka, pa ni zdrava in zato ni priporočljiva. Večina shujševalnih diet temelji na omejevanju uživanja kalorij. Ker so beljakovine zelo kalorična hrana, je pri uravnoteženem jedilniku v času hujšanja z običajnimi dietami nemogoče zaužiti toliko beljakovin kot jih potrebujemo.

Če hočemo preseči ta problem, moramo razumeti presnovo beljakovin:

Telo v prebavnem traktu beljakovine razgradi na sestavine, ki jih imenujemo aminokisline. Te preidejo skozi stene tankega črevesa v kri, po njej in po limfi pa pripotujejo v celice. Del aminokislin celice uporabijo kot gradnike za tvorjenje lastnih beljakovin. Pri tem se ne sprošča nič energije. Procesu pravimo anaboliza. Celice pa dela aminokislin ne uspejo izkoristiti in jih »skurijo« – predelajo v odpadke. Proces imenujemo kataboliza. Pri tem se tvorijo strupeni dušični odpadki in za telo uporabljiva energija. Anabolni izkoristek je odvisen predvsem od razmerja med osmimi esencialnimi aminokislinami v živilu, torej med tistimi aminokislinami, ki jih telo ne zmore samo ustvariti in jih moramo pridobiti s hrano. Žal je v vseh vrstah beljakovinskih živil razmerje esencialnih aminokislin precej drugačno od tistega, ki je optimalno za naše celice. Zato se pri vseh vrstah beljakovinske hrane kot so jajca, meso, mleko, mlečni izdelki in stročnice pretežni del aminokislin ne izkoristi anabolno, pač pa jih telo razgradi in ustvari veliko energije.

Za hujšanje, ki ne bi povzročalo ohlapnosti kože, bi potrebovali beljakovine, ki bi imele zelo visok ali celo popoln anabolni izkoristek in ne bi sproščale veliko energije. Takih beljakovinskih živil ni, pa tudi običajni beljakovinski prehranski dodatki zato niso prava rešitev, saj imajo prav tako nizek anabolni izkoristek kot beljakovinska hrana, iz katere jih pridobivajo.

Hujšanje brez ohlapnosti kože z beljakovinski dopolnili, ki imajo popoln izkoristek

Povsem nove možnosti hujšanja brez nastajanja strij in drugih oblik ohlapnosti kože so nastale leta 1998 z odkritjem idealnega razmerja esencialnih aminokislin, ki zagotavlja 99% anabolni izkoristek (Lucà-Moretti, 1998). Kot smo pisali že v predhodnih prispevkih, so ga znanstveniki poimenovali MAP (Master Amino Acid Pattern). V slovenskem prevodu ga imenujemo OKA (optimalna kombinacija aminokislin). V tem prispevku se omejujemo samo na pomen OKA pri hujšanju.

Hujšanje z OKA brez viseče kože in strij Na sliki levo je Daniel Karrer leta 2013, ko je tehtal 163 kg. Na osnovi diete dr. Heinza Reinwalda, ki vključuje dopolnila tipa OKA, je v 15 mesecih shujšal za 75 kilogramov in dosegel normalnih 88 kilogramov. Kljub zmanjšanju telesne teže za kar 75 kg je bila koža po hujšanju elastična in brez strij. Na desni je njegova fotografija 6 mesecev po končani dieti (leta 2013). V tem času se ni poredil. Seveda pa je izboljšal svoj način življenja in prehrane. Po shujševalni kuri uživa prehrano z malo sladkorjev in škrobnih živil, uživa dovolj beljakovin, redno telovadi, enkrat tedensko pa ima »OKA dan« – ves beljakovinski vnos zagotovi s tabletami OKA (Johansson, 2014).

Prehranska dopolnila tipa OKA tvorijo le 1% dušičnih odpadkov – torej tudi ne sproščajo kalorij. Z njihovim uživanjem lahko v času shujševalne kure zagotovimo telesu dovolj gradnikov za zagotavljanje popolne beljakovinske prehranjenosti, s čimer se izognemo nevarnosti slabšanja prožnosti kože. V institutu INRC na Floridi so razvili dve vrsti shujševalnih kur z uživanjem OKA. Obe temeljita na uživanju veliko izbranih vrst sadja in zelenjave in vključujeta vsaj eno uro hoje na dan. Pri eni nadomestimo vse potrebne beljakovine s tabletami OKA, pri drugi pa na dan užijemo po 225 g perutnine ali rib (oziroma enake količine vegetarijanskega ali veganskega beljakovinskega živila), poleg tega pa še 8-10 enogramskih tablet OKA. Natančnejše informacije o teh shujševalnih kurah najdete v naši knjigi Hujšanje s prehranskimi dopolnili tipa OKA (Ostan et al, 2016).

Raziskave, v katerih je bilo zajetih več kot 500 ljudi, so pokazale, da koža ob takem hujšanju ohrani ali celo poveča elastičnost (se ne povesi in ne nastanejo strije), tudi nevarnosti za ponovno naraščanje telesne teže je manj (D’Andrea, 2001, Lucà-Moretti et al, 2003a, 2003b)

V Evropi se uspešno razširja metoda hujšanja s tabletami OKA, ki jo je razvil dr. Heinz Reinwald.

Poti zdravega hujšanja brez nastajanja strij so lahko različne, pri vseh pa je bistveno, da dopolnjujemo beljakovinsko prehrano z aminokislinami tipa OKA.

 

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan, za revijo Narava zdravi št. 73, avgust 2016 – dopolnjena verzija

 

Viri:

Campbell, T. C.; Campbell, T.M. (2006). The China Study: The Most Comprehensive Study of Nutrition Ever Conducted and the Startling Implications for Diet, Weight Loss and Long-term Health. Dallas: Benbella Books.

Johansson, L. (2014). The protein revolution!: MAP – Master Amino Acid Pattern: The discovery of the human amino acid pattern and the significance for protein nutrition. Stubbington: Verlag Information4life Ltd.

Lucà-Moretti, M. (1998). A comparative, double blind, triple cross-over NNU study confirming the discovery of the Master Amino Acid Pattern. – Annals of the Royal National Academy of Medicine of Spain, Volume CXV. Second Issue, Madrid.

Lucà-Moretti, M., Grandi, A., Lucà, E., Muratori, G., Nofroni M.G. et al. (2003a): Master Amino acid Pattern® as sole and total substitute for dietary proteins during a weigt-loss diet to achieve the body’s nitrogen equilibrium. Advances in Therapy, Vol. 20, No.5.:270-281

Lucà-Moretti, M., Grandi, A., Lucà, E., Muratori, G., Nofroni M.G. et al. (2003b): Master Amino acid Pattern® as substitute for dietary proteins during a weight-loss diet to achieve the body’s nitrogen balance equilibrium with essentially no calories. Advances in Therapy, Vol. 20, No.5.:282-291.

Ostan, I., Ambrozius, B., Ostan, A., Vidrih, M. (2016). Hujšanje s prehranskimi dopolnili tipa OKA. Koper: Institut.O.

Pearce, Dulcie (2013). I’ve lost 15st after gastric ops … but look worse than ever. The sun online, 3. marec; dosegljivo na http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/woman/real_life/4821758/gastric-ops-left-dad-with-2stone-of-loose-skin.html, 6.6.2016.