Naravna hitra hrana

Z izrazom naravna hrana običajno pojmujemo celostna živila, pridobljena iz neokrnjene narave ali iz ekološke pridelave. Razširjeno je stališče, da so taka živila najbolj v skladu s potrebami našega organizma. A to ni povsem res. Biolog Richard Dawkins je že leta 1982 dokazal, da nismo optimalno prilagojeni na okolje (Dawkins, 1999). To pomeni, da (celo) celostna hrana ni optimalni vir hranil.

Če celostno hrano procesiramo, lahko dobimo živila, s katerimi telo lažje pridobi nujna hranila, ki so za naše celice tudi v ustreznejšem razmerju. Če so preverjeno varna in prehransko učinkovita, jih lahko imenujemo naravna hitra hrana – hitro presnovljiva hrana, ki je v skladu z naravnimi potrebami naših celic.

Na primeru treh bolezni, ki so dandanes vzrok kar 82% smrti – to je, bolezni srca in ožilja (40%), raka (30%) in Alzheimerjeve bolezni (12%) – bom razložil, kako izbrana naravna hitra živila pripomorejo k boljšemu zdravju. Prispevek je zgolj informativnega značaja, saj je pri prehrani bolnika pristojen svetovati le zdravnik.

Beljakovine

Osem vrst aminokislin, iz katerih so sestavljene beljakovine, uvrščamo med esencialna, nujno potrebna, hranila. Toda presnova beljakovin je zahtevna: njihova prebava traja vsaj tri ure in na celični ravni se več kot polovica aminokislin predela v strupene dušične odpadke. Edino živilo, ki rešuje oba problema, je optimalna kombinacija esencialnih aminokislin OKA, ki zagotavlja 99% izkoristek aminokislin. Poglejmo, kako uživanje teh aminokislin koristi pri izbranih boleznih:

V preizkusu, ki ga je vodil dr. Bruno Fidone (2001) je 12 pacientov s srčnim popuščanjem uživalo poleg običajne hrane in vitaminsko mineralnega napitka še po 10 tablet OKA na dan. Pri vseh se je zdravstveno stanje hitreje izboljšalo kot pri pacientih, ki OKA niso uživali. Zmanjšale so se aritmije, zastajanje vode in količina toksičnih snovi v krvi.

Dr. M. Lucà-Moretti priporoča uživanje OKA rakavim in drugim bolnikom za preprečevanje kaheksije – izčrpanosti organizma (Lucà-Moretti, 1998). Do 80% rakavih bolnikov je namreč beljakovinsko podhranjenih (Life extension, 2000). Tudi večino bolnikov z napredovano demenco muči kaheksija (Minaglia et al, 2019), zato je tudi zanje priporočljivo to dopolnilo.

Po naših izkušnjah je pri izčrpanosti primerno uživati od 5 do 8 tablet OKA na dan.

Dobre črevesne bakterije

Dobre črevesne bakterije so za zdravje izjemnega pomena. Njihovi tradicionalni prehranski viri so kislo zelje in repa, kislo mleko, kefir in probiotični jogurti, a z njimi ne uspemo odpraviti neprijetnega vonja blata, ki je znak neuravnoteženosti črevesne biote. Za to so potrebni koncentrirani probiotiki, ki vsebujejo relativno večje število sevov.

Snovi, ki jih proizvajajo patogeni črevesni mikrobi, imajo pomembno vlogo pri nastajanju ateroskleroze (Bogiatzi et al., 2018) ter povečajo tveganje infarkta in kapi (Cleveland, 2016).

Patogeni črevesni mikrobi imajo pomembno vlogo tudi pri nastajanju raka. Mlečnokislinske bakterije pa dokazano zavirajo razvoj tumorjev in pomagajo celo v fazi metastaziranja (Rafter, 2002).

Po izkušnjah nevrologa dr. Davida Perlmutterja je neuravnotežena črevesna biota pomemben vir demence in drugih nevro-degenerativnih bolezni (Perlmutter, 2017).

Po naših izkušnjah črevesno bioto učinkovito uravnovesi bio probiotik EM. Ta ali drug izbran koncentrirani probiotik uživamo v odmerkih, ki povsem odpravijo neprijetni vonj blata.

Voda

Voda je esencialno hranilo, saj tvori kar 70% našega organizma. A celo najboljša pitna voda ni taka kot voda v našem organizmu. Je namreč oksidirana, medtem ko je voda v telesu antioksidantska. Telo ima encime (dehidraze in dehidrogenaze), s katerimi obogati popito vodo z antioksidantskim vodikom, a to je zahtevno opravilo. Kri zdravega petdesetletnika je tako že stokrat manj antioksidantska kot kri dvajsetletnika (Ostan, 2013). Pa že tudi pri mlajših zdravih ljudeh antioksidantskost krvi ni optimalna. Celice delujejo optimalno pri ekstremnih antikosidantskih vrednostih, kakršne ustvari mineralni prašek FHES (Hsu et al., 2010).

Dr. Ron Meyers ugotavlja, da uživanje FHES zmanjšuje aterosklerozo. Domneva, da zato, ker visoka antioksidantskost zmanjšuje prisotnost bakterij v aterosklerotičnih oblogah (Meyers, 2005).

FHES ni priporočljivo uživati v času kemoterapije (Meyers, 2005), sicer pa zelo okrepi delovanje imunskega sistema – naše naravne obrambe proti rakavim celicam. Ob njegovem uživanju namreč naše celice ustvarijo v določenem času do petkrat več energije (ATP) iz dane količine glukoze (Stephanson, Flanagan, 2004). To je pomembno tudi za normalno delovanje možganov. Kar 80% vsebine nevronov je (antioksidantska) voda. Možgani tvorijo 3% telesne mase, porabijo pa kar 20% energije. Zato je zelo antioksidantska voda v nevronih pogoj za učinkovito delovanje možganov in za preprečevanje nevrodegeneracije.

Dr. Meyers priporoča pri kroničnih obolenjih po 6 kapsul FHES na dan.

Esencialne maščobne kisline

Za normalno delovanje organizma moramo pridobiti s hrano dolgoverižne maščobne kisline tipa omega 3 (EPA, DHA). Najbogatejši vir teh maščob so ribe (za vegane pa mikroalge), a priporočena 1-2 obroka mastnih rib na teden pokrijeta največ šestino optimalnih dnevnih potreb po EPA in DHA. Po dr. Bredesenu je optimalno 1,5 do 2,0 g na dan. Zato je priporočljivo uživati ribje olje, ki ne vsebuje polutantov.

Uživanje EPA in DHA preprečuje srčno žilna obolenja: koristi pri srčnem popuščanju, znižuje previsok krvni tlak, raven trigliceridov, bistveno zmanjšuje tveganje infarktov in kapi. Pri rakavih in dementnih bolnikih zmanjšuje nevarnost kaheksije (Moglia et al., 2019). Mnogo raziskav potrjuje, da je uživanje EPA in DHA nujen dejavnik preprečevanja demence in drugih nevrodegenerativnih bolezni (Bredesen, 2017, Perlmutter, 2017).

Melatonin

Melatonin je »hormon spanja«. Telo ga je sposobno samo sintetizirati, zato to načeloma ni esencialno hranilo. Toda v starosti ga naša žleza češarika skoraj ne proizvaja več in ga moramo telesu dodajati. S hrano ga, žal, ne pridobimo dovolj. Če starostnik vzame pred spanjem do 2 mg melatonina v obliki prehranskega dopolnila, s tem dvigne njegovo količino v krvi na normalno fiziološko raven.

Raziskave so pokazale, da uživanje tolikšnih odmerkov melatonina znižuje previsok krvni tlak (normalnega in nizkega ne znižuje), zmanjšuje zlasti LDL holesterol, preprečuje nastajanje ateroskleroze, zavira nastajanje krvnih strdkov. V preizkusu iz leta 1994 je šest moških jemalo dva meseca vsak večer po 2 mg melatonina. Število obrambnih celic ubijalk NK, ki uničujejo rakave in druge bolne celice, se je povečalo kar za 240% (Reiter, 1995). Nevrolog dr. Dale Bredesen, ki uspešno zdravi Alzheimerjevo bolezen, predpisuje svojim pacientom med drugim tudi 0,5 do 3,0 mg melatonina pred spanjem (Bredesen, 2017).

Za vsako bolezen ena rožica raste?

Bo že držalo, a ljudje redko uživamo rože kar take. Od vekomaj pripravljamo izvlečke iz njih. S tem pridobivamo hranila v bolj koncentrirani in hitreje presnovljivi obliki. Nekatera sodobna prehranska dopolnila v bistvu nadgrajujejo tradicionalne izvlečke iz živil. Kot sem pokazal v prispevku, ne gre le za izvlečke iz »ene vrste cvetlic«, pač pa ob isti težavi pomagajo različna dopolnila. Opisal sem le nekatera, ki jih dobro poznam in že dolgo uporabljam. Dopolnjujejo se. Čas pa bo prinesel nova in nova kakovostna dopolnila.

 

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan, januar 2020 – še neobjavljeno.

 

Viri:

Bredesen, D. E. (2017). The end of Alzheimer’s: The first program to prevent and reverse cognitive decline. New York: Avery.

Bogiatzi, C., Gloor, G., Allen-Vercoe, E., Reid, G., Wong, R.G., Urquhart, B. L., Dinculescu, V., Reutz, K. N., Velenosi, T.J., Pignanelli, M., Spence, J.D. (2018). Metabolic products of intestinal microbiome and extremes of atherosclerosis. 273:91-97; dosegljivo na: https://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150(18)30200-4/pdf, 27. 6. 2018.

Cleveland Hearthlab (2016). The gut, the heart, and TMAO. August 1; dosegljivo na: http://www.clevelandheartlab.com/blog/the-gut-the-heart-and-tmao/, 27. 6. 2018.

Dawkins, R. (1999). The extended phenotype: The long reach of the gene. Oxford, NY: Oxford University Press

Fidone, B. (2001): Nutrizione biologica integrata con SON Formula™ in pazienti afetti da insuficienza cardiaca, La Medicina Biologica, Nº 3.

Hsu, Yu-Wen, Tsai, Chai-Fang, Chuang, Wen-Chen, Chen, Wen-Kan, Ho, Yung-Chyuan, Lu, Fung-Jou (2010). Protective effects of silica hydride against carbon tetracloride-induced hapatoxicity in mice. Food an Chemical Toxology, 48: 1644-1653.

Life Extension Media (2000):The Life Extension Foundation’s Disease Prevention and Treatment: Scientific Protocols That Integrate Mainstream and Alternative Medicine. 3rd edition.

Meyers, R. (2005). FHES. Flanaganov kremen obogaten z vodikom. Ljubljana: Samozal.

Moglia, A., Benvegnù, C., Cremonesi, A., Franchini, M., Rasera, P. F., Signoretto, L. (2019). Omega-3: Perle di salute. Bardolino (VR): Phyto Garda Srl Unip.

Minaglia, C., Giannotti, C., Boccardi, V., Mecocci, P., Serafini, G., Odetti, P., Monacelli, F. (2019). Cachexia and advanced dementia. Journal of cachexia, sarcopenia and Muscle, 10(263-277); dosegljivo na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6463474/, 30. 12. 2019.

Ostan, I. (2013). Žive vode. Ljubljana: ARA.

Perlmutter, David (2017). Zdravi možgani: Moč črevesnih mikrobov za zdravje in zaščito vaših možganov – za vse življenje. Ljubljana: UMco, 2017.

Rafter, J. (2002). Lactic acid bacteria and cancer: mechanistic perspective. British Journal of Nutrition. (88) S1:S89-S94.

Reiter, Russel J.; Robinson, Jo (1995). Melatonin. Bantam Books.

Stephanson, C., Flanagan, P.G. (2004). Differential Metabolic Effects on Mitochondria by Silica Hydride Using Capillary Electrophoresis. J Med Food 7(1), 79-83.