(Pre)majhen odmerek probiotika (primer 36-letne ženske)

Facebooktwitter

Pred štirimi leti sem bila operirana zaradi raka, potem sem prejela še šest ciklusov kemoterapije. Moje počutje je odlično, blato redno odvajam enkrat na dan, vendar smrdi.

Iz radovednosti sem en mesec jemala probiotik EM, vsak dan 15 ml po kosilu. Po uživanju probiotika nisem opazila bistvenih sprememb, mogoče je blato za odtenek manj smrdelo.

Me pa zanima, če se zaradi kemoterapije poruši črevesna flora in koliko časa in v kakšnih dnevnih odmerkih bi bilo optimalno jemati probiotike, da bi se vzpostavilo odlično funkcioniranje?

Bernarda (…)

Odgovor: 

Kemoterapija in antiobitiki so strup za črevesno floro. Vsak od njih nekatere vrste bakterij povsem iztrebi. Dobre črevesne bakterije pa so občutljive na mnoge zunanje vplive (mraz, podhlajenost, stres, velik napor…). Že navaden prehlad jih v nekaj urah zdesetka. Žal jim škodimo tudi z navadno hrano. Vsaka kuhana (toplotno obdelana) hrana je oksidirana in je primerna bolj za „slabe” bakterije, kot za „dobre”. Kuhane zelenjave po navadi ne damo na kompost, ker tam gnije, medtem ko so ostanki surove zelenjave in surove vlaknine nasploh primerna hrana za dobre bakterije. Tudi z najboljšo bio hrano, ki je toplotno obdelana, spodbujamo gnitje, tako na kompostu kot v svojem črevesju. Žal pa od zgolj surove vegetarijanske prehrane težko preživimo (50% žensk na presni hrani izgubi menstruacijo). Ob samo presni vegetarijanski hrani bi človeštvo praktično izumrlo. Nismo torej več presnojedci, kot so denimo človeku podobne opice in druge živali, a črevesna flora je del našega organizma, ki je še vedno vegansko-presnojedski. Z običajno vegetarijansko ali vegansko hrano oz. mešano prehrano, ki vsebuje toplotno obdelana živila, torej škodujemo svoji črevesni flori. Zato se zavzemam za stalno, vsakodnevno doseljevanje dobrih bakterij v naše črevesje v tolikšni meri, da blato ne smrdi.

Tu je moj odgovor na vaše vprašanje: menim, da je celo brez kemoterapije črevesna flora vsakodnevno ogrožena in jo je potrebno trajno dograjevati s probiotičnimi živili. Koliko probiotikov naj zaužijemo? Vsaj toliko, da blato ne smrdi. Na tržišču je več probiotikov, ki zmorejo tak učinek. Proizvajalec probiotika EM priporoča uživanje enkrat ali večkrat na dan, vsakič po 0,3 do 0,5 dl. Vendar ne potrebujemo vsi enake količine. Nekaterim zadostuje že 0,2 dl probiotika EM dnevno, da blato preneha smrdeti. Sam na primer potrebujem od 0,3 do 0,5 dl na dan. So pa tudi ljudje, ki potrebujejo za tak učinek vsaj deciliter probiotika EM na dan. Po doslej zbranih izkušnjah s probiotikom EM vsi uspevajo doseči nesmrdeče blato, le neka gospa s Štajerske poroča, da pri njej blato smrdi še celo ob uživanju 2 dl probiotika na dan.

Upam, da vam bo ta odgovor v pomoč. Več in temeljiteje sem opisal v brošuri “Blagor iz črevesja”, ki je v elektronski obliki dostopna na spletnih straneh Instituta.O (http://www.institut-o.com/datoteke/Vita-biosa-brosura.pdf).

Iztok Ostan

 

Produkti: Probiotik EM
Kakovost spremembe: izboljšanje, nespremenjeno
Starost: Odrasli od 20-49 let
Vrsta primera: Pričevanje uporabnika, Rezultat raziskave
22/08/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN