Izpah čeljusti

Facebooktwitter

29. oktober

Spoštovani, izpahnila sem si čeljust, ovojnica se je zelo razširila in čeljust je trenutno še vedno v fazi, ko gristi sploh ne morem, saj se sklep iztika. Za pomoč uporabljam oporo, jem pasirano hrano.

Svetovali so mi, naj jem veliko beljakovin, a to je pri tem stanju seveda težko. Zato sem pomislila na aminokisline OKA.

Sprašujem za nasvet, koliko tablet dnevno priporočate za pomoč pri takšni obnovi tkiva. Ali je to odvisno tudi od telesne teže? Stara sem 67 let, visoka 156 cm, težka 54 kg.

Hvala za odgovor in prijazen pozdrav, L.

 

7. december

Minilo je nekaj več časa, kot sem obljubila, da se javim. Po vašem nasvetu sem začela jemati po 4 tablete dvakrat na dan.

Po treh tednih je bilo veliko bolje, ampak še vedno nisem mogla jesti, kot bi si želela (izpah je bil težji, nosila sem oporo, saj se je sicer hotela čeljust izmikati), a mehko hrano, z malo žličko je bilo možno že prav spodobno jesti. Grizenje pa seveda nikakor še ni bilo mogoče.

Zdaj, po petih tednih, je bistveno bolje. Lahko jem, še vedno bolj mehko hrano, česa trdega si še ne upam ugrizniti. Lahko pa jem tudi že zelo mehko meso. Čeljust je veliko bolj stabilna, ne izmika se več. Tudi opore ne nosim več. Trenutno jemljem po 3 tablete dvakrat na dan. Kadar jem beljakovinsko hrano, zmanjšam odmerek OKA za eno tableto (5 na dan).

Z OKA vsekakor nameravam nadaljevati, ker sem prepričana, da bi bilo veliko slabše, če tega ne bi jemala. Predvidevanja moje zobozdravnice so bile, da okrevanje lahko dosežemo v 1-3 mesecih.

 

20. januar

Najprej naj povem, seveda z velikim veseljem, da je moja čeljust že več kot 14 dni kot nova. Kot da nikoli nič ne bi bilo.

Odločila sem se, da bom z uživanjem OKA nadaljevala.  Jemala bom po 5 tablet na dan. To se mi zdi mojim letom primerno, pa tudi bolj bom varna pred morebitno ponovitvijo poškodbe.

Hvala za vso pomoč.

 

P.S.

Ko se je zgodba tako lepo končala, sem si upal gospo vprašati, kako si je sploh uspela izpahniti čeljust. Tako mi je odgovorila:

Ja, to je pa precej nora zgodba. Vse je zakrivila zelo zelo trda breskev. Pa prav dobre so bile sicer. Ker je nikakor nisem mogla odgrizniti po običajni poti, sem jo poskušala tako, da sem močno (res z vso silo) potegnila postrani. Breskev sem odgriznila, čeljust pa se je iztaknila! Katastrofa! Hitro sem jo s potiskom spravila na svoje mesto. A vezno tkivo je bilo raztegnjeno, morda delno tudi potrgano, saj sem morala čeljust podpirati, če sem želela kaj pojesti. Nazadnje tudi jesti nisem mogla več, čeljust se je iztikala, ob tem pa je seveda bolelo … eh, raje se ne spominjam več hranjenja po slamici. Po nasvetu zobozdravnice sem si naredila oporo in iskala pomoč na vseh koncih in krajih … ter tako odkrila vas in tablete OKA. Res sem imela srečo, zdaj že spet grizem tudi trša jabolka. A takšne neumnosti ne naredim več!

Upam, da se niste tej moji prigodi ravno na glas smejali, smešno pa je zdaj tudi že meni. 🙂

 

 

Produkti: OKA (angl. MAP)
Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Stari 60 let in več
Vrsta primera: Pričevanje uporabnika
09/02/2021
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN