O MAP

MAP je kratica angleškega izraza Master Amino Acid Pattern, ki označuje idealno sestavo esencialnih aminokislin. Obstaja dvajset vrst aminokislin, ki so osnovne sestavine beljakovin. Osem med njimi je esencialnih; dobiti jih moramo s hrano.

Že v prvi polovici 20. stoletja so znanstveniki poznali vse esencialne aminokisline, niso pa vedeli, katero njihovo razmerje je za človeka idealno. To razmerje je odkril zdravnik in raziskovalec prof. dr. Maurizio Lucà-Moretti in odkritje objavil v posebnem znanstvenem članku (Lucà-Moretti, 1998). Na osnovi tega znanstvenega spoznanja dandanes proizvajajo prehranska dopolnila, ki imajo sicer različna komercialna imena, a jih imenujemo s skupnim izrazom »aminokisline tipa MAP«. V prispevkih, ki so vključeni v ta računalniški sistem, se izraz MAP uporablja v tem splošnem smislu (dopolnila tipa MAP) in ne pomeni komercialnega imena konkretnega beljakovinskega dopolnila.

MAP so torej prehranska dopolnila, ki vsebujejo vseh osem esencialnih aminokislin v za človeka idealnem razmerju. Prodajajo jih v obliki enogramskih tablet ali pa (v tujini tudi) v obliki praškov. Vsaka tableta vsebuje esencialne aminokisline v patentirani sestavi MAP (US Patent # 5.132.113), ki zagotavlja 99% neto izkoristek dušika (NNU). To je mnogo več od izkoristka pri običajnih beljakovinskih živilih. Po raziskavah inštituta INRC (2003) je neto izkoristek dušika kokošjih jajc, ki so priznano najboljše običajno beljakovinsko živilo, 48%. NNU soje je le 17%, NNU mleka, sirotke ali kazeina pa 16%. Zato smo ob uživanju MAP veliko bolje beljakovinsko prehranjeni, regeneracija organizma je hitrejša, obremenjenost izločal (jeter, ledvic) z dušičnimi odpadki presnove beljakovin pa neznatna. Pri prehrani z MAP se namreč le 1% aminokislin spremeni v odpadke, pri običajni beljakovinski hrani pa večina.

 

Sestavine tablete

MAP je skoraj povsem nekalorično živilo. En gram sprosti v telesu le 0,04 kcal (0,17 kJ). Vsebuje le gradnike beljakovin, aminokisline. V gramu MAP je naslednja količina posameznih esencialnih aminokislin:

 • L-Levcin
 • L-Valin
 • L-Izolevcin
 • L-Lizin
 • L-Fenilalanin
 • L-Treonin
 • L-Metionin
 • L-Triptofan
 • 0,2 g
 • 0,16 g
 • 0,15 g
 • 0,14 g
 • 0,13 g
 • 0,11 g
 • 0,06 g
 • 0,04 g

MAP ne vsebuje maščob, natrija, kvasa, glutena, soje, žitaric, riža, gensko spremenjenih organizmov, konzervansov, vezivnih snovi, mlečnih izdelkov ali hrane živalskega izvora. Vsebuje zgolj zgoraj navedene aminokisline, pridobljene iz rastlin. Prehranska dopolnila tipa MAP vsebujejo povsem očiščene aminokisline (v kristalni obliki).

 

Priporočena uporaba

Če uporabljamo MAP za dopolnjevanje običajne prehrane, je priporočeno uživanje 3-5 tablet na dan.

Pri športu je priporočljivo zaužiti 5-10 tablet MAP 30 minut pred telesno aktivnostjo ali kot priporoča zdravnik.

Za koga je MAP najbolj priporočljiv?
Inštitut INRC priporoča uživanje MAP zlasti:
– športnikom in rekreativcem,
– pri shujševalnih kurah in pri uravnavanju telesne teže nasploh,
– za izboljšanje prehranjenosti v času bolezni, poškodb, kirurških posegov,
– za kakovostnejšo prehranjenost starejših, otrok, nosečnic in doječih mater.

Za svetovanje pri prehrani bolnikov, nosečnic in doječih mater so pristojni le zdravniki, zato se v teh primerih posvetujte z njimi pred uporabo katerega koli prehranskega dopolnila.

 

Klinične študije o učinkovitosti in varnosti MAP

MAP je preverjeno brez negativnih stranskih učinkov, zato je priporočljiv tudi za nosečnice, bolne in ošibele od bolezni ali starosti ter za ljudi, ki so preobčutljivi ali alergični na razna živila. Opravljeno je bilo veliko kliničnih študij, ki so potrdile učinkovitost in varnost MAP. V posebni brošuri (Ostan, 2012b) lahko preberete povzetke 24 člankov zdravnikov o preveritvah uporabe MAP pri bolnih, starejših, športnikih, pri hujšanju in v drugih primerih. Širše pa je problematika prehranjevanja z beljakovinami predstavljena v knjigi Beljakovine za življenje in smrt (Ostan, 2012a).

 

Literatura in viri

Lucà-Moretti, M. (1998): A comparative, double blind, triple cross-over NNU study confirming the discovery of the Master Amino Acid Pattern. – Annals of the Royal National Academy of Medicine of Spain, Volume CXV. Second Issue, Madrid, 1998)
INRC – International Nutrition Research Center (2003): The Master Amino Acid Pattern (MAP): The ideal Protein Substitute: Lucà-Moretti presentation.
INCR – International Nutrition Research Center (2001): The Master Amino Acid Pattern (MAP): The most common Q & A.
Ostan, I. (2012a). Beljakovine za življenje in smrt. Ljubljana: Ara.
Ostan, I. (2012b). MAP – Idealni beljakovinski dodatek za starejše, ošibele, športnike, vegetarijance…. Koper: Institut.O d.o.o. ; dosegljivo na http://www.institut-o.com/datoteke/MAP-brosura-1301.pdf, 17.10.2014.