Knjižnica

Intervju o apetitu za sebični gen (TV SLO-1, 18.3.2013)

 

Intervjuji na Planet TV, oddaje Jutro s Kosmiko (voditeljica Mojca Krajnc)

Intervju z dr. Iztokom Ostanom: Prehiteti apetit za sebični gen –  3. avgust 2016, Planet TV

Intervju z dr. Iztokom Ostanom: Zmagovita hitra hrana – 8. september 2016, Planet TV

Intervju z dr. Iztokom Ostanom: Beljakovine v zrelih letih – 10. oktober 2016, Planet TV

Demenca in Parkinsonova bolezen

Alzheimerjeva bolezen, ta najpogostejša oblika demence, je z 12 % vzrokov smrti postala že tretji najbolj pogost vzrok smrti v razvitem svetu, Parkinsonova bolezen pa prispeva še dodatnih 1-2 %. Tudi v Sloveniji tako skorajda ni družine, ki v svojem širšem krogu ne bi imela sorodnika z eno od teh bolezni. Pogostnost obeh vrst nevro-degenerativnih bolezni se še povečuje.

Predavatelj v prvem delu predavanja predstavi naravo Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni. V nadaljevanju očrta načine zdravljenja, ki jih uporablja uradna medicina, za katero sta obe bolezni neozdravljivi. Več upanja vzbujajo znanstvene študije o alternativnih načinih zdravljenja obeh bolezni, ki jih uporabljajo zdravniki v za to specializiranih klinikah. Teh žal v Sloveniji ni. Predavatelj predstavi tudi te metode.

V zadnjem delu predavanja predavatelj usmeri pozornost na enostavne in učinkovite načine krepitve bolnikov z Alzheimerjevo in Parkinsonovo boleznijo. Gre za oblike samopomoči, s katerimi si bolniki z demenco ali Parkinsonovo boleznijo ob podpori svojih bližnjih lahko občutno povečajo kakovost svojega življenja.

Gradivo:

Samopomoč proti Alzheimerjevi bolezni

Okrepitev pri Parkinsonovi bolezni

Oglejte si spodnji posnetek predavanja na to temo dr.Iztoka Ostana:

Dr. Iztok Ostan: Demenca in Parkinsonova bolezen (April 2023)

Prehranska prva pomoč za srce in ožilje

Bolezni srca in ožilja so v razvitem svetu najpogostejši vzrok smrti. Znana so priporočila medicine o potrebi rednem telesnem gibanju in o prehrani, ki krepita srce in ožilje.

Dr. Iztok Ostan je v prvem delu predavanja predstavil še druga prehranska sredstva, ki učinkovito krepijo srce in ožilje, pa naj gre težave z venami ali aterosklerozo. Predstavil je svoj trimesečni protokol prehranske prve pomoči, ki zagotavlja varno zaporedno uvajanje izbranih prehranskih sredstev, ki krepijo moč srca in ožilja in izkušnje z njim.

Veliko je kazalcev, s katerimi medicina ugotavlja zdravstveno stanje srca in ožilja. Na laboratorijskih izvidih so označene njihove normalne referenčne vrednosti. Novost, ki jo je na tem področju uvedel nevrolog dr. Dale Bredesen, je težnja k doseganju optimalnih vrednosti krvnih parametrov (kot pri vrhunskih športnikih), ne le normalnih, kar omogoča preprečevanje demence in hitrejše zdravljenje ožilja.

V drugem delu predavanja jih je dr. Ostan predstavil, omenil sredstva za optimizacija vrednosti teh kazalcev, ter opozoril na članke, ki so priloga temu predavanju in v katerih so opisana natančnejša navadila za njihovo optimizacijo.

 

Gradivo:

Prehranska prva pomoč za srce in ožilje

Do zdravih žil z optimizacijo krvi

Oglejte si spodnji posnetek predavanja na to temo dr.Iztoka Ostana:

Dr. Iztok Ostan: Prehranska prva pomoč za srce in ožilje (Marec 2023)

Prazniki in varno razstrupljanje

Lepo se je srečati z domačimi in prijatelji ob praznični mizi, a črevesje nam za to ni prav hvaležno. V prvem delu predavanja bo dr. Ostan povedal, kako pripravimo črevesje na praznike. Ti so pogostejši kot si mislimo: po veselem decembru pride velika noč, pa prvi maj, vmes so rojstni dnevi, obletnice, pa kakšna poroka se prikrade …

Zaradi bremen prehrane in načina življenja izločala izgubljajo svojo moč. Zato nastaja toksemija – zastajanje strupov v telesu. Predavatelj bo v nadaljevanju pojasnil, kako jo ugotovimo, še preden nas privede v bolezen.

Seveda so za zmanjšanje toksemije lahko koristne razne tehnike razstrupljanje, a nekatere imajo svoje pasti – preobremenjujejo izločala. V zadnjem delu predavanja bosta predstavljeni dve metodi varnega razstrupljanja: Metoda 2+5, ki ne vključuje uživanja prehranskih dopolnil in razstrupljanje z dopolnili, ki je manj zahtevno in varno tudi za starejše in opešane.

Gradivo:

Varno razstrupljanje celo v zrelih letih

Priprava črevesja na praznike

Program raszstrupljanja z dopolnili

Izmerimo si toksemijo

Enostavno kot 2+5

Oglejte si spodnji posnetek predavanja na to temo dr.Iztoka Ostana:

Dr. Iztok Ostan: Prazniki in varno razstrupljanje (Februar 2023)

Dr. Iztok Ostan: Rak in prehrana (November 2022)

Dr. Iztok Ostan: Hitro okrevanje (Oktober 2022)

Dr. Iztok Ostan: Kronična vnetja - tihi ubijalci (Februar 2022)

Dr. Iztok Ostan: Klen imunski sistem

Dr. Iztok Ostan: Adijo, Alzheimer - pomoč za skrinjico spomina

Dr. Iztok Ostan: Prehranska prva pomoč oslabljenim prebavilom

Dr. Iztok Ostan: Prehiteti apetit za sebični gen

Dr. Iztok Ostan: Več moči za manj alergij

Dr. Iztok Ostan: Od standardne k nadstandardni zdravi prehrani

Dr. Iztok Ostan: Blagodejni vpliv probiotikov na organizem - odpravimo smrdenje

Dr. Iztok Ostan: Varno razstrupljanje