O FHES

FHES je kratica angleškega izraza Flanagan Hydrogen Enhanced Silica, kar v slovenskem jeziku pomeni Flanaganov z vodikom obogateni kremen. Ta izraz je v stroko vpeljal zdravnik dr. Ron Meyers. Z njim danes označujemo skupino prehranskih dopolnil, ki jih je ustvaril znanstvenik dr. Patrick Flanagan. Gre za mineralni prah, s katerimi poustvarjamo vodo, kakršno pije dolgoživeče ljudstvo Hunza v Himalaji. FHES torej ni komercialno ime za določeno prehransko dopolnilo, pač pa skupno ime za mineralne praške dr. Flanagana, s katerimi »oživimo« vodo. Prva verzija FHES je prišla na trg leta 1997, dr. Flanagan pa je ta mineralni prah z leti izpopolnjeval in je tako produkt dobival tudi nova komercialna imena.

Telo odraslega človeka vsebuje 70% vode. Voda v živih organizmih pa je drugačna kot običajna pitna voda; je antioksidantska in ima nižjo površinsko napetost. V neživi naravi imajo te lastnosti le nekatere pitne vode. Med njimi je najbolj znana pitna voda himalajskega ljudstva Hunza, znanega po številnih stoletnikih. Mineralni prašek FHES poustvari vodo, kakršna je voda Hunza, ki vsebuje zelo majhne silicijeve minerale (koloide). Zaradi njih je površinska napetost vode nižja od običajne, zato postane voda bolj »močljiva«, s čimer pridobi za življenje nujne transportne sposobnosti. Poleg tega je v silicijevih koloidih shranjeno zelo veliko vodikovih negativnih ionov (H), ki se v dotiku z vodo sproščajo. To daje vodi antioksidantske sposobnosti. Glavna učinkovina v FHES je silicijev hidrid (SiOH). Običajni vir anionskega vodika (H) v naši prehrani so sveže sadje in zelenjava ter sveži sokovi. A FHES je mnogo bogatejši vir tega vodika, saj kozarec z njim oživljene vode vsebuje več anionskega vodika kot 10.000 kozarcev najboljšega svežega soka.

Za otroke, starejše in ošibele

Zaradi premajhne količine sadja in zelenjave v prehrani večine ljudi, njune osiromašene kakovosti, učinkov splošnega onesnaževanja okolja, stresnega življenja in drugih vzrokov, vsi potrebujemo boljšo zaščito pred prostimi radikali. Ti so glavni vir staranja in sodobnih kronično-degenerativnih bolezni. Znanstveni preizkusi so pokazali, da silicijev hidrid zelo učinkovito nevtralizira različne vrste prostih radikalov (Stephanson, Stephanson, Flanagan, 2003) in da omogoča do šestkratno povečanje razpoložljive energije (ATP) (Stephanson, Flanagan, 2004). Zato ga je priporočljivo uživati zlasti ko smo ostareli in/ali ošibeli. Znano je, da je v krvi 40 do 50 let starega človeka približno stokrat manj antioksidantskega vodika kot pri zdravem dvajsetletniku. Krvničke in druge celice se takrat veliko bolj kot v mladosti zlepljajo, kar povzroča dehidriranost celic, poslabšuje vnos hranil vanje in izločanje strupov iz njih. Flanaganovi silicijevi koloidi preverjano zmanjšujejo te težave. Zlasti za mlade pa je pomembno tudi uživanje silicija, ker je pomemben pri rasti (kosti in hrustanca).

 

Za športnike in pri velikih psihofizičnih obremenitvah nasploh

Športniki, rekreativci in ljudje, ki opravljajo težja fizična dela, potrebujejo bolj učinkovito proizvodnjo energije v celicah. Silicijev hidrid pa preverjeno povečuje proizvodnjo ATP – »goriva« celic ob manjši porabi energetskih virov (glukoze) (Stephanson, Flanagan, 2004). Priporočljiv je tudi pri povečanem umskem naporu, saj so možgani naš največji porabnik energije. Poleg tega zmanjšuje koncentracijo mlečne kisline v organizmu po fizičnem naporu (Purdy-Lloyd et al. 2001), torej omogoča hitrejše razstrupljanje in regeneriranje po športni aktivnosti.

 

Za izboljšanje prehrane obolelih

FHES ni zdravilo, pač pa prehransko dopolnilo. Toda s silicijevim hidridom izboljšana prehrana normalizira delovanje celic, kar je pomembno tudi za delovanje obolelega organizma (Meyers, 2005).

 

Doziranje

Priporočljivo je uživanje 2-4 kapsul na dan. Pri ošibelosti začnemo z manjšim dnevnim odmerkom, da preprečimo morebitne začetne težave razstrupljanja (glavobol, slabost, slabo počutje…), nato pa ga postopoma povečujemo. Pri obolenjih oz. če uživate zdravila, se je pred uporabo FHES (kot pri vsakem prehranskem dodatku) potrebno posvetovati z zdravnikom.

 

Raziskave o varnosti in učinkovitosti FHES

Veliko znanstvenih člankov potrjuje, da je silicijev hidrid netoksičen in varen kot prehransko dopolnilo (Carlise, 1982, Flanagan, Purdy-Lloyd, 1999, Purdy-Lloyd et al. 2001, Stephanson, Flanagan, 2004). FHES ne povzroča negativnih stranskih učinkov niti v odmerkih, ki večkratno presegajo priporočene (Hsu et al., 2010). Objavljenih je enajst znanstvenih člankov, ki potrjujejo varnost in učinkovitost uživanja FHES. Povzetek njihovih ugotovitev lahko preberete v posebni brošuri (Ostan, 2013a) ali v knjigi Žive vode (Ostan, 2013b).

 

 

Viri

Carlise, E. M. (1982). The nutritional essentiality of silicon. Nutr. Rev. 40, 193-197.
Flanagan, G.P., Purdy-Lloyd, K. (1999). A silicate mineral supplement, Microhydrin®, traps reduced hydrogen providing in vitro biological antioxidant properties. Proceedings: National Hydrogen Association, 10, 595-610.
Meyers, R. (2005). Flanaganov kremen, oplemeniten z vodikom. Spremna beseda dr. Iztoka Ostana. Ljubljana: samozaložba.
Ostan, I. (2013a). Hunza voda in njena poustvaritev z MegaHydrate in drugimi oblikami FHES. Koper: Institut.O d.o.o.; dosegljivo na http://www.institut-o.com/datoteke/Hunza%20voda-brosura.pdf, 17.10.2014.
Ostan, I. (2013b). Žive vode. Ljubljana: ARA.
Purdy-Lloyd, K., Wasmund, W., Smith, L., Raven, P. (2001). Clinical effects of a dietary antioxidant silicate supplement, Microhydrin, on cardiovascular response to exercise. J. Med. Food 4, 153-161.
Stephanson, C.J., Flanagan, P.G. (2003). Antioxidant capacity of silica hydride: A combinational photosesitization and fluorescence detection assay. Free Radical Biology & Medicine. 35 (9) 1129 -1137.
Stephanson, C., Flanagan, P.G. (2004). Differential Metabolic Effects on Mitochondria by Silica Hydride Using Capillary Electrophoresis. J Med Food 7(1), 79-83.
Hsu, Yu-Wen, Tsai, Chia-Fang, Chuang, Wen-Chen, Chen, Wen-Kang, Ho, Yung-Chyuan (2010). Protective effects of silica hydride against carbon tetracloride-induced hapatoxicity in mice. Food an Chemical Toxology, 48:1644-1653.