Revolucija v prehranski pomoči: dopolnilni sistem dr. Iztoka Ostana

 

Dr. Iztok Ostan v svojih predavanjih večkrat ponazarja pomen dopolnil v zgodovini naše prehrane takole: »Lisica si ne kuha kurje juhe. Svojo naravno hrano, kokoš, poje celo. Tudi ošibel bolnik bi še kako potreboval kokošje meso, da se okrepi, a ga ne zmore presnoviti. Zato mu skuhajo kurjo juho. S kuhanjem se del aminokislin, ki sestavljajo beljakovine, izluži v vodo. Če bi juho dehidrirali, bi na dnu lonca ostala usedlina in očitno bi bilo, da je juha pravzaprav prehransko dopolnilo. Taka dopolnila uporablja človeštvo v svoji prehrani, odkar obstaja. Čaji, izvlečki iz smrekovih vršičkov in podobna živila so v bistvu prastare oblike prehranskih dopolnil. Danes pa imamo na voljo tudi dopolnila, ki jih s sodobnimi tehničnimi sredstvi izdeluje prehranska industrija.«

Glavni tok prehranske znanosti še vedno trdi, da ob zdravi in uravnoteženi prehrani uživanje prehranskih dopolnil ni potrebno. Ob zgornjem premisleku pa jih ne gre zavračati, saj nam lahko zelo koristijo, še zlasti ob posebnih stanjih in potrebah našega organizma. Problem pa je, da jih je dandanes na trgu že na desettisoče vrst in da njihova kakovost večinoma ni preverjena. Po ugotovitvah raziskovalcev NMCD (Natural Medicines Comprehensive Databese) kar za dve tretjini od 54.000 pregledanih prehranskih dopolnil ni znanstvenih dokazov o njihovi varnosti in učinkovitosti (Consumers report, 2010).

V tej nepregledni množici prehranskih dopolnil je koristno, če nam svetuje zaupanja vredna strokovna oseba. Zaupanja vredni strokovnjaki priporočajo izbrana, kakovostno preverjena dopolnila. To velja tudi za dr. Iztoka Ostana. Od podobnih sistemov pa se njegov dopolnilni prehranski sistem loči po pomembni značilnosti: optimizaciji prehrane za makrostrukture. Naj pojasnim, kaj to pomeni.

 

Optimizacija prehrane za makrostukture

 

Živila vsebujejo hranilne snovi, ki jim pravimo hraniva. Lahko jih ločimo na energente in strukturna hraniva (Ostan, 2013a). Energenti (ogljikovi hidrati, večina maščob in del beljakovin) se v presnovi uporabijo za pridobivanje energije oziroma za tvorjenje telesnih energetskih rezerv (maščobna tkiva, glikogen). Strukturna hraniva pa telo uporabi za nadomestitev potrošenih struktur v celicah in organih (regeneracija) ter za ustvarjanje struktur novih celic (rast). Za normalno delovanje potrebujemo obe vrsti hraniv. A ko smo oslabeli, ostareli in izmučeni zaradi bolezni ali naporov, je zlasti pomembna obnova načetih struktur našega organizma.

Takrat v trgovini z zdravo hrano ali v zeliščni lekarni običajno povprašamo po kakem zelenem superživilu (modrozelenih algah, mešanici dehidriranih sokov iz žitnih poganjkov…), po viru omega3 maščobnih kislin (ribjem olju, lanenem olju…) in podobno. Iščemo torej bogate vire rudnin, vitaminov in esencialnih maščobnih kislin. Vse to seveda potrebujemo, saj gre za esencialna hraniva. Toda ta hraniva v strukturi celice predstavljajo le okrog 4% njenih sestavin, zato jih dr. Ostan imenuje celične mikrostrukture. Če poskrbimo le za regeneracijo teh celičnih sestavin, je praviloma potrebnih več mesecev, da občutimo koristne učinke.

Bistvo dopolnilnega sistema dr. Ostana je zato skrb za prehrano makrostruktur. To so snovi, ki tvorijo velik delež celic oziroma organizma. V celicah sta največji makrostrukturi voda (70%) in beljakovine (18%), zunaj njih pa so makrostruktura, ki aktivno sodeluje v regeneraciji, dobre črevesne bakterije. V črevesju imamo desetkrat več mikrobov, kot je vseh naših celic. Ko smo izčrpani ali ostareli, je potrebno regenerirati oboje: tako mikrostrukture kot makrostrukture. A ker makrostrukture predstavljajo večji del celic in s tem pomemben delež organizma, so učinki njihove regeneracije praviloma vidni mnogo hitreje, kot če poskrbimo le za regeneracijo mikrostruktur.

Pomen prehrane za makrostrukture je že dolgo znan. Mar nista kokošja juha in šato (jed iz stepenih jajc in sladkorja) klasični obliki prehrane za regeneracijo telesnih beljakovin? Pomen uživanja kefirja, kumisa, kislega mleka in drugih probiotičnih živil je del tradicionalne vzhodnjaške modrosti, ki pravi, da je treba zelo skrbeti za zdravo črevesje. Tudi o splošno razširjenem problemu dehidracije in pomenu pitja vode je bilo napisanih že več knjig (Batmanghelidj, 1997, Ostan, Ambrozius, Ostan, 2001). Prehranjevanje za makrostrukture je torej že dolgo del tradicionalne skrbi za okrepitev starejših in ošibelih.

A dr. Ostan gre v svojem dopolnilnem prehranskem sistemu še korak dlje. Želel je poiskati živila, ki so optimalna hrana za makrostrukture. To pa niso tradicionalna živila, temveč nova živila, ki so rezultat novih znanj o potrebah naših celic. Ostanov dopolnilni prehranski sistem tako vključuje (le) tri vrste novih živil oziroma prehranskih dopolnil. To so aminokisline tipa MAP (več o tem), probiotiki EM (več o tem) in mineralni prah FHES, ki oživi vodo po vzoru vode, ki jo pije ljudstvo stoletnikov v Himalaji (več o tem).

Vsako od teh prehranskih sredstev zadovoljuje potrebe po specifičnih hranivih bistveno bolje kot tradicionalna živila. Naj povzamem nekaj osnovnih dejstev:

  • MAP je dokazano idealno beljakovinsko živilo, saj se pri njegovi presnovi ustvarja le 1% dušičnih odpadkov, medtem ko se pri običajnih beljakovinskih živilih in beljakovinskih dopolnilih pretvarja v odpadek vsaj 52% vsebovanih aminokislin (Ostan, 2012). Obstaja 24 strokovnih člankov zdravnikov, ki dokazujejo njegovo varnost in učinkovitost (Ostan, 2011).
  • Mineralni prah FHES ustvarja vodo s skrajno antioksidantsko močjo. Vsa voda v našem okolju, tudi najboljša izvirna voda, je oksidirana. Telo mora za normalno delovanje navadno vodo predelati v živo, antioksidantsko, pri čemer se precej namuči. Obstaja 11 znanstvenih člankov, ki potrjujejo varnost in učinkovitost FHES (Ostan, 2014).
  • Za probiotike EM ni študij o varnosti in učinkovitosti, saj je to pri probiotičnih živilih težko preveriti. So pa certificirano biološko pridelani. Dr. Ostan jih je uvrstil v svoj sistem, ker so se v njegovih večletnih preizkušanjih pokazali kot zelo učinkoviti: neprijeten vonj blata, ki je pomemben kazalec neuravnoteženosti črevesne flore, odpravijo lahko že v nekaj dneh, njihova praktična uporaba pa ni pokazala morebitnih negativnih stranskih učinkov (več o tem v brošuri Blagor iz črevesja; Ostan, 2013b). Tako učinkovitega uravnoteženja črevesne flore ne dosežemo z nobenim tradicionalnim probiotičnim živilom.

Dr. Ostan uvršča v svoj dopolnilni prehranski sistem prehranska sredstva, ki so po znanstvenih izsledkih oziroma po njegovem védenju najboljša. Ne gre torej le za prehranjevanje makrostruktur, pač pa za optimizacijo prehranjenosti makrostruktur z izbranimi prehranskimi sredstvi izjemne kakovosti, ki je mogoča šele od konca prejšnjega oziroma začetka našega tisočletja. FHES je dostopen na tržišču od leta 1997, odkritje idealne sestave aminokislin MAP je bilo znanstveni skupnosti predstavljeno leta 1998, probiotike EM pa so na Danskem ustvarili šele na pragu novega tisočletja.

Kot kažejo izkušnje, ki so zbrane na tem spletnem mestu, je vsako od omenjenih prehranskih sredstev tako učinkovito, da ošibel posameznik ob njegovem uživanju praviloma občuti izboljšanje že v 14 dneh. Če smiselno združi uživanje vseh treh, pa se blagodejnost sinergetskih učinkov praviloma izkaže v še večji okrepitvi organizma.

 

Komu utegne koristiti uporaba dopolnilnega prehranskega sistema dr. Ostana

 

Dr. Iztok Ostan se je začel intenzivno študijsko ukvarjati s prehrano sredi devetdesetih let preteklega stoletja, ker je bil sam zelo bolan. Takrat se je približeval petdesetemu letu starosti. Razumljivo je, da je iskal rešitve, ki bi bile najbolj koristne zlasti za ošibele in starejše, katerih presnovne funkcije so oslabele. A v tem raziskovanju se je izkazalo, da je presnova običajnih živil neoptimalna celo pri mladih in čilih ljudeh, ki imajo krepke presnovne funkcije, saj tudi pri njih izkoristek aminokislin na celični ravni ne presega 48%. Pa tudi najboljša izvirna voda ni optimalna za naše celice in tradicionalna probiotična živila ne izboljšajo prebave v tolikšni meri, da bi črevesno floro res uravnotežili in bi blato nehalo smrdeti. Kot zaprisežen evolucionist se je spraševal: »Kako to, da se človek v milijonih let evolucije ni bolje prilagodil na okoljsko hrano?«. Odgovor na to vprašanje je našel s pomočjo teorije oxfordskega profesorja biologije Richarda Dawkinsa o nepopolni prilagojenosti bitij na okolje (Dawkins, 1982). Seveda, trdi Dawkins, se bitja v evoluciji prilagajajo na okolje. A narava nima moči, da bi v tem procesu bitja povsem prilagodila na stalno spreminjajoče se okoljske razmere. Prilagoditve, do katerih prihaja, so le kompromis med možnostmi in idealnimi potrebami, ki omogočajo, da se bitja (geni) reproducirajo in se tako ohranja vrsta. Realna prilagojenost je torej daleč od idealne, pravi Dawkins. Ker je hrana bistven del okolja, to po Ostanu pomeni, da ne živali ne ljudje nismo idealno prilagojeni na nobeno hrano. Gre za novo izhodišče, novo paradigmo, v razumevanju prehrane. Dr. Ostan seveda ne zavrača koncepta (standardne) zdrave in uravnotežene prehrane, ki temelji na uživanju običajnih živil. Sprejema pa ga le kot grobi okvir, ki ga je potrebno upoštevati za zdravo prehranjevanje, medtem ko so za optimizacijo prehrane po njegovem mnenju potrebna tudi nova prehranska sredstva, ki bolje od običajnih živil zadostijo potrebam naših celic.

Načeloma to pomeni, da je dopolnilni prehranski sistem dr. Ostana primeren za vse skupine prebivalstva, ne le za starejše in ošibele. Mladim in čilim je sicer narava namenila krepkejše presnovne organe kot starejšim in bolnim in zato ne čutijo tolikšne potrebe po prehranskih dopolnilih. A če bi želeli prehrano optimizirati, bi omenjena prehranska dopolnila koristila tudi njim, trdi dr. Ostan.

Dopolnilni prehranski sistem dr. Ostana je tako uporaben za vse skupine prebivalstva, ki želijo optimizirati svojo prehrano: za starejše, za ošibele zaradi prestane bolezni oziroma velikih psiho-fizičnih naporov, za športnike in rekreativce, za nosečnice, doječe matere in otroke, za bolne, za osebe, ki hujšajo, za vegetarijance in vegane, za tiste, ki se postijo… Pri vseh teh skupinah ljudi utegne imeti uživanje ustreznih odmerkov omenjenih prehranskih dopolnil pozitivne učinke.

Doslej zbrane izkušnje kažejo, da po prehranskih dodatkih tipa MAP, FHES in probiotikih EM najbolj posegajo starejši in ošibeli. Zanje je dr. Ostan pripravil tudi poseben trimesečni program okrepitve, ki vključuje vsa tri živila. Predstavil ga je v knjižici Prijateljem najboljše! (Ostan, 2013a) ter v istoimenskem članku, ki povzema omenjeno knjižico (Ostan, 2013d). Kolikšne odmerke omenjenih prehranskih sredstev so zdravniki priporočali pri različnih boleznih in stanjih in kolikšne odmerke so posamezniki uživali pri različnih težavah, pri športu, hujšanju… si oglejte v zbirki izkušenj (kliknite na želena stanja). Poudariti pa velja, da je za svetovanje pri prehrani bolnikov, nosečnic in doječih mater pristojen le zdravnik.

 

Zbirka izkušenj z uporabo MAP, FHES in probiotikov EM

 

Zbirka pričevanj, ki jih je zbral dr. Ostan, vsebuje tri vrste izkušenj z MAP, FHES in probiotiki EM: pričevanja uporabnikov, izkušnje zdravnikov in rezultate raziskav. Avtor zbirke objavlja pričevanja ljudi, ki so uživali ali še vedno uživajo ta tri prehranska sredstva, ne glede na to, ali so ob tem izkusili izboljšanje svojega psihofizičnega stanja ali ne, saj želi podati čim bolj celovito in verodostojno informacijo o uporabi omenjenih prehranskih sredstev. Ker je ta spletna stran informativnega in ne komercialnega značaja, tudi ne objavlja komercialnih imen produktov tipa MAP, FHES in probiotikov EM.

 

Revolucija v načinu razmišljanja

 

Na svojih predavanjih o živih vodah dr. Ostan pove tudi naslednjo anekdoto: Ob koncu preteklega stoletja, ko je užival in proučeval FHES in o tem objavil svoje prve poljudnoznanstvene članke, mu je sodelavec nekoč dejal: »Veš, Iztok, te tvoje kapsule so zdravilo, tvoji članki o njih so pa strup«. Hotel je reči, da njegovi članki človeku spremenijo pogled na svet, so »strup« za ustaljeni način mišljenja o prehrani.

Menim, da z njegovim sedanjim dopolnilnim prehranskim sistemom ni nič drugače. Ljudje, ki preizkusijo izjemna prehranska sredstva, ki jih priporoča, praviloma izkusijo izboljšanje počutja, gradiva, ki jih ob tem preberejo, pa spodbudijo drugačno mišljenje, pravo »revolucijo« v pogledu na to, kakšno hrano pravzaprav potrebujejo naše celice za optimalno delovanje.

Veseli me, da tudi sama lahko sodelujem v ustvarjanju in širjenju novih pogledov na prehrano, ki bo bolj po meri človeka.

 

Koper, oktober 2014

Božena Ambrozius, prof. ped.

tehnična urednica www.iztokostan.com

 

Viri:

Batmanghelidj, F. (1997). Telo kliče po vodi. – Ljubljana: Ara.
Consumers report (2010). Dangerous supplements: What you do not know about these 12 ingredients could hurt you. Dosegljivo na: http://www.consumerreports.org/content/cro/en/health/natural-health/dangerous-supplements.print.html, 20.10.2014.
Dawkins, R. (1982). The Extended Phenotype: The long Reach of the Gene. Oxford: Oxford University Press.
Ostan, I., Ambrozius, B., Ostan, A. (2001). Osnove upravljanja s človeškimi viri, 1. del: Ko zdravila odpovedo. Ljubljana: Aura.
Ostan, I. (2011). MAP – Idealni beljakovinski dodatek za starejše, ošibele, športnike, vegetarijance…: Povzetek raziskav. Koper: Institut.O d.o.o.; dosegljivo na http://www.institut-o.com/datoteke/MAP-brosura-1301.pdf, 17.10.2014.
Ostan, I. (2012): Beljakovine za življenje in smrt. Ljubljana: Ara.
Ostan, I. (2013a). Prijateljem najboljše!: Sistem prehranske prve pomoči za starejše in ošibele. Koper: Institut.O d.o.o.
Ostan, Iztok (2013b): Blagor iz črevesja: Probiotiki EM in Vita Biosa. Koper: Institut.O d.o.o.; dosegljivo na http://www.institut-o.com/datoteke/Vita-biosa-brosura.pdf, 17.10.2014.
Ostan, I. (2013c): Žive vode. Ljubljana: Ara.
Ostan, I., Ostan, A. (2013d). Prijateljem najboljše! Prehranska prva pomoč za starejše in ošibele (15). Aura, št. 284; dosegljivo na https://www.iztokostan.com/clanki/Prva_pomoc-15-Prijateljem_najboljše.pdf, 22.10.2014.
Ostan, I. (2014). Hunza voda in njeno poustvarjanje z MegaHydrate in drugimi oblikami FHES: Povzetek raziskav. Koper: Institut.O d.o.o., dosegljivo na http://www.institut-o.com/datoteke/Hunza%20voda-brosura.pdf, 17.10.2014.