Da bi naš malček spet česa ne staknil

Ko se približujejo hladni zimski dnevi, starše začne skrbeti, da se bo njihov otrok v vrtcu ali šoli spet nalezel gripe ali prehlada. Kaj storiti, da bo tega manj?

Zdravniki priporočajo cepljenje proti gripi

S cepljenjem vnesemo v telo manjše količine oslabljenih patoloških mikrobov oz. njihovih izločkov. Imunski sistem jih prepozna kot tujke in ustvari njim prilagojena protitelesca, s katerimi jih nevtralizira; postopek si zapomni in je pripravljen na večji vdor takih mikrobov. Gre za hvalevreden postopek, s katerim je medicina izkoreninila mnoge otroške bolezni in smrtonosne infekcije, ki so razsajale v preteklosti. Zakaj je potemtakem cepljenje proti gripi deležno kritike dela strokovne javnosti?

Uradna medicina priporoča cepljenje proti gripi tudi otrok vsaj od četrtega leta starosti. Gre za cepljenje proti tako imenovanim influenčnim virusom tipa A in B (Mercola, 2018). Infekcije dihal pa povzročajo še druge vrste virusov in bakterij, ki jih cepljenje proti gripi ne pokriva. Po podatkih ameriške CDC (2018) cepljenje proti gripi preprečuje infekcije dihal v največ 60%. Poleg tega pa obstaja tudi tveganje negativnih stranskih učinkov: uradno sta priznani bolezni GBS – kronično vnetje perifernega živčevja in SIRVA – kronično vnetje ramena, v katero je bilo vbrizgano cepivo (Miller, 2018). Zapleti pri cepljenju nastanejo zlasti takrat, ko je imunski sistem cepljene osebe šibak. Čeprav je količina toksičnih snovi, ki jih vbrizgajo v telo s cepljenjem majhna, utegne biti to za šibak imunski sistem preveč. Ne uspe jih v celoti nevtralizirati, pač pa se del razširi po telesu in spodbudi kronična vnetja.

Tudi če se odločimo za cepljenje proti gripi, je torej zelo priporočljivo, da pred tem okrepimo imunski sistem. Tako zmanjšamo možnost negativnih stranskih učinkov in okrepimo naravno obrambo tudi proti bolezenskim klicam, ki jih cepljenje ne pokriva. Če pa imunski sistem močno okrepimo, se lahko ubranimo grip in prehladov brez cepljenja. Naj predstavim, kako na tak način skrbimo za svoje zdravje in za zdravje naših najmlajših.

Izkušnje z antioksidantskim mineralnim praškom FHES pri prehladih in gripah

Znano je, da je v času, ko se nas lotevata prehlad ali gripa, dobro okrepiti imunski sistem z antioksidanti. Uživanje vitamina C, limoninega in drugih antioksidantsko bogatih svežih sokov seveda koristi, a tudi z njimi gripa ali prehlad običajno trajata teden dni. Z leti pa sem našel še učinkovitejše sredstvo, ki zaustavi razvoj okužb. Gre za mineralni prašek FHES, ki smo ga v reviji Narava zdravi že predstavili. Dr. Ron Meyers priporoča, naj ob prvih znakih prehlada odrasli začne jemati po 2 do 3 kapsule na vsake 4 ure. Tudi sami smo ugotovili, da se ob takem režimu bolezen praviloma ne razvije in močno ublažene težave izzvenijo v dveh, treh dneh. Na spletni strani www.iztokostan.com je predstavljenih več sto izkušenj uživalcev FHES, med njimi je največ tistih, ki so si z njim pomagali do manj grip in prehladov. Predstavljenih je tudi več deset primerov otrok in mladostnikov. Ko se pri otroku pojavijo prvi znaki gripe ali prehlada, postopamo podobno kot pri odraslih, le odmerek je manjši: 1-2 kapsuli FHES vsake 4 ure.

Zakaj je prašek FHES tako učinkovit?

Dognano je, da bakterijskega razvoja ne zavremo le z oksidanti (antibiotiki …), pač pa tudi z zelo antioksidantskim okoljem. Za tak učinek je potrebna velika antioksidantska moč, mnogo večja od moči običajnih antioksidantov. Na Univerzi v Ljubljani smo izmerili, da je kozarec vode z odmerkom FHES po antioksidantski moči enakovreden vsaj 10.000 kozarcem najbolj antioksidantskega svežega soka. V tako antioksidantskem okolju so patogenim bakterijam »prirezana krila« in se ne morejo uspešno razmnoževati.

FHES pa tudi povečuje življenjsko moč naših celic; antioksidantsko okolje jim namreč zelo ustreza. To velja tudi za celice našega imunskega sistema, ki s FHES znatno okrepijo svojo obrambno moč. Dr. Corey Stephanson je v posebni študiji ugotovil, da s FHES prepojene celice uspejo ustvariti iz določene količine glukoze do petkrat več energije (Stephanson, Flanagan, 2004:82).

FHES ne jemljemo skupaj z antibiotiki, saj ti delujejo ravno nasprotno kot prehransko dopolnilo FHES. O prehrani je pri boleznih pristojen svetovali le zdravnik, zato so navedbe v tem prispevku le informativnega značaja.

Kaj pa drugi člani družine vročičnega malčka

Ko otrok zboli, mora eden od staršev na bolniško ali na dopust. Že to je breme. Poleg tega pa se od otroka lahko nalezejo tudi starši in drugi družinski člani. Kako ravnati, da v kužnem okolju še sami ne zbolimo?

Dr. Ron Meyers priporoča, naj v primeru izpostavljenosti povzročiteljem gripe ali prehlada, tri ali štiri dni jemljemo po dve do tri kapsule FHES trikrat dnevno (Meyers, 2005). Na dan torej 6 do 9 kapsul. Tolikšen odmerek priporoča odraslim in otrokom nad 12 let. Pri mlajših otrocih (po naših izkušnjah) zadostuje polovični odmerek: od 3 do 4,5 kapsule na dan. Čim manjši/mlajši je otrok, tem manjši odmerek je potreben. Če to ne zadošča in se nas prehlad ali gripa vseeno lotevata, povečamo odmerek po že omenjenih navodilih za primer okužbe.

Bolje preprečiti kot zdraviti

Svoj imunski sistem lahko trajno krepimo tako, da nam gripe ne morejo do živega. Utrdimo se lahko na več načinov – tudi z rednim uživanjem FHES. To s soprogo počneva od leta 1998; prehladi in gripe so postali prava redkost. Podobne so izkušnje drugih rednih uživalcev FHES kot prehranskega dopolnila. V ta namen je za odrasle priporočeno redno uživanje 2 do 4 kapsul na dan (po naših izkušnjah se nekateri rešijo prehladov že z dolgoročnim rednim jemanjem ene kapsule FHES na dan). Za otroke, mlajše od 12 let, je dovolj polovični odmerek.

Doslej je bilo objavljenih enajst znanstvenih člankov, ki dokazujejo, da je uporaba FHES varna in učinkovita (Ostan, 2015, Hsu et. al., 2010). Po mnenju dr. Rona Meyersa, ki je prvi preučeval učinke FHES v svoji klinični praksi, predstavlja FHES revolucijo v premagovanju infekcij, saj uspešno zavira okužbe brez negativnih stranskih učinkov.

Naj navedem nekaj primerov:

38-letna mamica in njeni hčerki, stari 9 in 11 let, redno jemljejo FHES. V družini je tako manj viroz, angin in vnetij ušes, ki so bile prej pogoste. »Preventivno jemljem po eno kapsulo zjutraj na tešče, ko začutim poslabšanje, pa uživam 3-4 kapsule na dan« je zapisala gospa in dodala: »Povečano količino FHES jemljem, dokler se stanje ne izboljša. Na tak način pomagam tudi hčerkama, seveda v ustreznih količinah glede na njuno telesno maso (približno pol kapsule dvakrat na dan)«.

Pozitivne so tudi izkušnje najmlajših. Kot primer naj navedem izkušnjo dojenčice Astrid. V desetem mesecu življenja ji je ob prehladu zdravnik predpisal jemanje antiobiotikov. Okužba in driska, ki je sledila terapiji, sta malčico zelo izčrpali. Bila je pozna jesen in starša sta ji v skrbi, da ne bi pozimi še zbolela, začela dajati v mleko po 1 kapsulo FHES na dan. Prašek iz odprte kapsule sta vmešala v mleko. V letu, ki je sledilo, ni bilo zdravstvenih težav.

 

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan

Za revijo Narava zdravi, št. 101, december 2018

 

Viri:

Hsu, Yu-Wen, Tsai, Chai-Fang, Chuang, Wen-Chen, Chen, Wen-Kan, Ho, Yung-Chyuan, Lu, Fung-Jou (2010). Protective effects of silica hydride against carbon tetracloride-induced hapatoxicity in mice. Food an Chemical Toxology, 48: 1644-1653.

CDC – Centers for diseases control and prevention (2018). Vaccine effectivenes – How well does the flu vaccine work? 12.10., dosegljivo na https://www.cdc.gov/flu/about/qa/vaccineeffect.htm, 12.11.2018.

Mercola, Joseph (2018). Propaganda machine of $4.3 billion influenza vaccine industry is in full swing. 13.11.; dosegljivo na: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/11/13/influenza-vaccine-effectiveness.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=artTest_B4&utm_campaign=20181107Z1_NB_UCM&et_cid=DM245293&et_rid=464375308, 13.11.2018.

Meyers, Ron (2005). FHES: Flanaganov kremen oplemeniten z vodikom. Miro Gomsi (samozaložba)

Miller, Max (2018). The vacine injury table has been revised to include GBS and SIRVA, 27. 8.; segljivo na: https://www.myvaccinelawyer.com/blog/vaccine-injury-table-revised-include-gbs-sirva, 12. 11. 2018.

Ostan, Iztok (2015). Hunza voda in njeno poustvarjanje z mineralnim praškom FHES. Koper: Institut.O.

Stephanson, C., Flanagan, P.G. (2004). Differential Metabolic Effects on Mitochondria by Silica Hydride Using Capillary Electrophoresis. J Med Food 7(1), 79-83.