Prehranska prva pomoč v času mene

Mena (klimakterij) je obdobje v življenju ženske, ki se začne z usihanjem delovanja jajčnikov, kar privede do menopavze (zadnje menstruacije) – običajno med 41. in 59. letom. Traja nekaj let, lahko celo desetletje in več (Pinter, 2016). V tej starosti se slabša tudi presnova (Radetič, 2010). Seveda je prav, da si takrat pomagamo z zdravo prehrano in zdravim načinom življenja, a telo ne bo nikoli več mlado. Zato je smotrno, da prehranjenost izboljšamo s kakovostnimi prehranskimi dopolnili. V tem prispevku bom prikazal svoj program dopolnilne prehrane za ženske v tem času.

Začnimo z optimizacijo beljakovinske prehrane

En od vzrokov zmanjšane proizvodnje hormonov estrogena in progesterona v jajčnikih je tudi poslabšana presnova beljakovin. V srednjih letih se namreč količina solne kisline v želodcu zniža kar za polovico (Minkoff, 2006b). Zmanjša se količina pepsina, encima za prebavo beljakovin, in njihov prebavni izkoristek se zmanjša. Sočasno pa peša sposobnost jeter in ledvic, ki imajo pomembno vlogo pri predelavi odpadkov presnove aminokislin v celicah. Zaradi zastajanja toksinov v telesu se zniža tudi celični izkoristek aminokislin. Čeprav morda pojemo dovolj beljakovin, nam v starosti primanjkuje surovin za ustvarjanje lastnih beljakovin.

Edino živilo, ki premaga oba omenjena problema presnove beljakovin, je optimalna kombinacija aminokislin – OKA: aminokisline preidejo v kri že v 23 minutah po zaužitju, na celični ravni pa praktično ne tvorijo odpadkov (Ostan, 2012). Zato telo z njimi zlahka in hitro ustvari lastne beljakovine – tudi estrogen in progesteron. Zdravnik, dr. David Minkoff (Minkoff, 2006a) prav z optimalno kombinacijo esencialnih aminokisoin (OKA) pomaga ženskam v meni, saj z njimi hitro zmanjša težave vročinskih valov ali jih celo povsem odpravi. Prof. dr. Maurizio Lucà-Moretti na svojih predavanjih pove, da se ženskam v menopavzi ob uživanju OKA normalizira pojemajoči libido in izboljša tonus mišic, tudi medeničnih, katerih ošibitev sicer v meni in kasneje ženskam povzroča urinsko inkontinenco. Ob uživanju OKA se okrepijo tudi funkcije ledvic (Tamburlin, 1999) in jeter (De Cristofano, Giordano, 2002). To pripomore k zmanjšanju toksemije, ki je sicer pri ženskah v meni povečana in je vir slabega počutja.

Napotek: Prva 2-3 tedne je priporočljivo uživati po 5 do 8 tablet OKA dnevno. Dobro je razdeliti odmerek v dva obroka: denimo 3 ali 4 tablete zjutraj, 2 do 4 tablete zvečer. Večerni odmerek zmanjšuje nespečnost, ki je v meni pogosta težava. V tej prvi fazi dopolnjujmo prehrano le z OKA, saj to praviloma reši ali omili glavne težave mene in z okrepitvijo izločal pripravi telo na intenzivnejše razstrupljanje v naslednjih fazah.

Potem uravnovesimo črevesno bioto

Sodobna znanost vse bolj potrjuje, da ima črevesna biota izjemen vpliv na naše razpoloženje. V črevesju je na stotine milijonov nevronov (Perlmutter, 2017:37). Ti zaznajo molekule, ki jih ustvarjajo črevesni mikrobi in pošiljajo signale v možgane po živcu vagusu. Mnogo več signalov potuje po njem v možgane kot od možganov do črevesja. Nevrolog dr. David Perlmutter (2017:39-41), zato meni, da je črevesna biota dejanski upravljalec možganov. Uravnotežena črevesna biota zelo vpliva na dobro razpoloženje in čustveno stabilnost. Žal je pri večini ljudi neuravnotežena. V njej prevladujejo gnilobne bakterije, kar prepoznamo po smrdečem blatu.

Sredi štiridesetih let se pri moških in ženskah zniža kislost v želodcu, zaradi česar vdira s hrano v črevesje več škodljivih mikrobov (Ostan, 2015). Zato blato starejših bolj smrdi. Pri ženskah v meni pa k neuravnoteženju črevesne biote še dodatno prispeva znižanje ravni estrogena (Vieira et al, 2017). Pogoste čustvene spremembe, značilne za meno, kot so tesnoba, težje obvladovanje stresa, razdražljivost in depresija so tako tudi posledica prevlade škodljivih črevesnih mikrobov.

Pomaga že uživanje več svežih vlaknin (prebiotikov), ki so hrana za koristne bakterije. Na oxfordski univerzi so tri tedne dajali zdravim prostovoljcem kapsule s prebiotiki. Meritve po preizkusu so pokazale, da so stres prenašali lažje kot osebe v kontrolni skupini (Perlmutter, 2017:105). Za čustveno stabilnost pa je še bolje, če uživamo tudi probiotike, in sicer v količini, ki zagotavlja, da blato ne smrdi. S tradicionalnimi probiotičnimi živili tega praviloma ne dosežemo, saj vsebujejo premalo dobrih bakterij. V svoj dopolnilni prehranski sistem sem uvrstil biološko pridelani probiotik EM v obliki napitka. Če ga uživamo dovolj, odpravi neprijetni vonj blata že v nekaj dneh. To podpira dobro razpoloženje, zavira pa tudi razvoj glivičnih in drugih infekcij (v nožnici in drugod), ki so v meni pogostejše.

Napotek: V drugi fazi nadaljujemo z uživanjem aminokislin OKA (5-8 tablet dnevno) in dodamo še bio probiotik EM v količini, ki zagotovlja, da blato v nekaj dneh izgubi neprijetni vonj. Tak prehranski režim naj traja 2 tedna.

Dodamo še antioksidantski mineralni prašek FHES ter dovolj vitaminov, rudnih in omega 3 kislin

Pogosta težava v meni so bakterijska vnetja nožnice in spodnjih sečil (Košir, Slabe, 2010). Med drugim nastajajo zaradi močnega upadanja antioksidantskosti telesnih tekočin v tem obdobju (Ostan, 2013:32). Namesto laktobacilov se v nožnici in v spodnjih sečilih naselijo patogene bakterije (stafilokoki in streptokoki; Košir, Slabe, 2010).

Izkušnje z dopolnilno prehrano v meni

Na spletni strani www.iztokostan.com je predstavljeno več kot 100 izkušenj 41- do 59-letnih žensk z uživanjem dopolnil iz mojega sistema. Med njimi je tudi naslednja:

»Stara sem 55 let, profesorica športne vzgoje. Poleg drugih zdravstvenih težav me že pet let oblivajo vročinski valovi. Počutje se je še poslabšalo, ko sem se pred dobrim letom okužila z boreliozo. Od takrat hodim enkrat mesečno na preglede in terapije z bioresonanco. Po nasvetu terapevtke sem začela uživati OKA (5-10 tablet na dan) ter bio probiotik EM (0,3 dl na tešče). Pred pol leta sem v prehrano dodala še FHES (2 kapsuli na dan).

Danes je bioresonančni pregled pokazal, da je moje stanje za 100% boljše kot pred dobrim letom dni. Počutim se zelo dobro! Najbolj se mi telo odziva med fizično aktivnostjo (bolj vzdržljiva pri teku in boljše počutje po njem – hitrejša regeneracija).

Vročinski valovi so se umirili, prav tako nihanja razpoloženja.  Koncentracija se mi je zelo izboljšala«.

Z uživanjem antioksidantskega praška FHES se učinkovito ubranimo bakterijskih in drugih okužb. Po antioksidantski moči je FHES vsaj 10.000-krat močnejši kot najbolj antioksidantski sveži sokovi. Tako okolje zelo godi celicam imunskega sistema (in drugim našim celicam), patogeni mikrobi pa se v njem težje razmnožujejo.

FHES je tudi močan razstrupljevalec, kar je v meni pomembno za izboljšanje počutja.

Napotek: Nadaljujemo z uživanjem OKA in bio probiotika EM kot v drugi fazi. Dodamo še 2-4 kapsule FHES dnevno. Ob kroničnem vnetju spodnjih sečil, nožnice ali drugih organov je potrebno povečati odmerek na 6 kapsul FHES dnevno (3 krat po 2 kapsuli; Meyers, 2005). Poskrbimo tudi za zadosten vnos vitaminov, rudnin in esencialnih maščobnih kislin (z modrozeleni algami ali drugimi prehranskimi viri). Tako dopolnjujemo prehrano do prenehanja klimakterijskih težav. Bistveno izboljšanje običajno nastopi že v dveh do treh mesecih.

 Tako kot v tretji fazi, lahko ženska trajno dopolnjuje svojo prehrano tudi potem, ko klimakterične težave že minejo. Usihanje ženskih spolnih hormonov namreč poveča tveganje za srčno žilna obolenja in osteoporozo, navedena dopolnila pa varujejo pred temi boleznimi. Za razliko od nadomestne hormonske terapije ne spodbujajo razvoja raka, pač pa zmanjšujejo tveganje zanj. Krepijo celoten organizem, kar je dobra popotnica za zdravo jesen življenja.

 

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan

Za revijo Narava zdravi, št. 92, marec 2018.

 

Viri:

De Cristofano C., Giordano F. (2002). Terapia omeopatica integrata in un caso di cirrosiepatica scompensata. La Medicina Biologica. 51-52; dosegljivo na: http://medibio.it/medicina-biologica/2013/77/548/pdf/MB0201_art_10.pdf, 1.9.2017.

Košir, R., Slabe, N. (2010). Menopavza; dosegljivo na: http://www.viva.si/Ginekologija-in-porodni%C5%A1tvo/3784/Menopavza, 9.2.2018

Minkoff, David (2006a): For Miserable menopause, New Way To Increase Energy and Improve Sleep. BodyHealth.com, Inc.; dosegljivo na: www.bodyhealth.com/html/biobuilde/miserable.asp , april 2006.

Minkoff, David (2006b): 6 Key Facts Everyone Should Know About Protein. – BodyHealth.com, Inc, dosegljivo na: www.bodyhealth.com/html/ biobuilde/key.asp , april 2006.

Ostan, I. (2012). Beljakovine za življenje in smrt. Ljubljana: ARA.

Ostan, I. (2013). Žive vode. Ljubljana: ARA.

Ostan, I. (2015). Blagor iz črevesja: Bio probiotiki EM Erika Nielsena. Koper: Institut.O.

Perlmutter, D. (2017). Zdravi možgani: Moč črevesnih mikrobov za zdravje in zaščito vaših možganov – za vse življenje. Ljubljana: Umco.

Pinter, B. (2016). Klimakterij ali perimenopavter ter težave v meni. 13.april; doseglivo na: https://fidimed.si/strokovni-clanki/klimakterij-ali-perimenopavza-ter-tezave-v-meni, 9.2. 2018.

Radetič, Marjan (2012). Pripravljeni na 100 let in več. Vitalni in varni v poznih letih – priloga revij Naša žena, Anja in Jana, oktober.

Tamburlin, N. (1999). Trattamento ambulatoriale di pazienti con insufficienza renale cronica. La Med.Biol., Nº 3; dosegljivo na: http://medibio.it/medicina-biologica/2013/134/1002/pdf/MB9903B_art_3.pdf, 1.9.2017.

Vieira, A. T., Castello, P. M., Ribeiro, D. A., Ferreira, C. M. (2017). Influence of oral and gut microbiota in the health of menopausal women. Front Microbiol, 8:1884; dosegljivo na https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5625026/, 9.2.2018.