Za manj osteoporoze

Osteoporoza je kronična bolezen, za katero je značilno zmanjšanje gostote kosti do take mere, da postanejo lomljive (Shiel, 2018). Čeprav so pri tej bolezni lahko prizadete vse kosti, pa se najpogosteje zlomijo kosti v kolku, v zapestju, hrbtenična vretenca in rebra.

Za osteoporozo zbolevajo predvsem starejši ljudje, zlasti ženske. V Sloveniji je pogostnost osteoporoze pri ženskah po 50. letu 27,5%, pri moških po 60. letu pa 14,6% (Mencej Bedrač et al., 2012). Strokovne smernice za zdravljenje osteoporoze vključujejo zdrav življenjski slog z redno telesno vadbo, brez kajenja in pretiranega vnosa alkohola, prehrano bogato s kalcijem in beljakovinami ter dodajanjem vitamina D. Obstajajo zdravila, ki zavirajo razgradnjo kosti in pospešujejo njihovo regeneracijo (Kocjan et. al., 2013). Kljub temu bolezen s staranjem običajno napreduje. Pri osemdesetih letih ima osteoporozo 40% žensk, pri devetdesetih pa kar 67% (IOF, 2018). Potrebni so torej še dodatni ukrepi za uspešnejše varovanje pred to boleznijo.

Kako nastaja osteoporoza

Slika 1: Zdrava in osteoporozna kost. Zdravo kost (podoba na levi) sestavlja množica med seboj povezanih stebričkov – osteonov. Pri osteoporozi je osteonov manj (desna podoba) in so tanjši. Kost je bolj prazna, luknjičasta in zato krhkejša.

Večji del suhe snovi v kosteh so rudnine (60-70 %), preostalo (30-40 %) pa v glavnem beljakovine. Kosti so stalno v procesu prenove. Kostne celice jemljejo iz njih gradnike in jih vgrajujejo ali premeščajo drugam v skladu s trenutnimi potrebami organizma. Problematično je, ko postane izločanje snovi iz kosti trajno večje od vgrajevanja. To vodi v osteoporozo.

Navedemo lahko dva pomembna vzroka, ki jo porajata:

Eden od njiju je toksemija – zastajanje strupov v telesu. Strupi so kisli. Organizem jih poskuša nevtralizirati z bazičnimi snovmi. Ena od njih je kalcij, ki ga je v kosteh veliko. Zato ga ob zakisanosti izgubljamo. Pomagamo si, če se izogibamo snovem, ki zelo zakisajo organizem (kajenje, alkohol … ), oziroma uživamo več surovega sadja in zlasti zelenjave, ki sta bazotvorna (Cousens, 1993). Toda zgolj to ne odpravlja toksemije. Strupe je treba izločiti iz telesa, pri čemer koristijo stara znanja o načinih razstrupljanja (pitje več vode, telesno gibanje, savna, postenje itd). A tudi to ne odpravi toksemije. Že leta 1926 je dr. John H. Tilden pojasnil, da je glavni vzrok zanjo oslabelost (Tilden, 1981). Za zmanjšanje toksemije je torej bistveno, da najprej okrepimo izločala.

Drugi vzrok je pomanjkanje (in šibkost) kostnih celic. Zdravnik dr. Maurizio Lucà-Moretti je na predavanju v Ljubljani leta 2003 povedal, da je seveda prav, če za čvrstost kosti užijemo dovolj kalcija in drugih rudnin, a če ni dovolj kostnih celic, ki bi vgradile te snovi vanje, kosti ne bomo okrepili. Pomembna je tudi moč celic in s tem njihova sposobnost vgrajevanja snovi v kosti.

V nadaljevanju predstavljam svoj program dopolnilne prehrane za krepitev kosti. Program je informativnega značaja; za svetovanje pri prehrani bolnika je pristojen le zdravnik.

Najprej optimiziramo beljakovinsko prehrano

Za namnožitev kostnih celic in okrepitev izločal so potrebne dodatne beljakovine. A beljakovinsko bogata hrana je težko prebavljiva. Za razgradnjo beljakovin na njihove sestavine – aminokisline – je potrebno kar 3 do 7 ur napora prebavnega trakta. Še zahtevnejše pa je nadaljevanje njihove presnove. Ko aminokisline prispejo po krvi iz črevesja v celice, se jih tam izkoristi v najboljšem primeru le 48%. Tolikšen je po podatkih inštituta INRC s Floride izkoristek pri kokošjih jajcih. Vsaj 52% aminokislin se torej pretvori v amonijak, ki se v jetrih predela v sečnino, to pa ledvice izločijo. Pri presnovi mesa se v toksične odpadke predela okrog 68% aminokislin, pri presnovi soje 83%, pri presnovi beljakovin iz mlečnih izdelkov pa kar 84%. Ti toksični odpadki so kisli in, če jih ne izločamo dovolj hitro, spodbujajo razvoj osteoporoze (Heaney, Layman, 2008).

Življenjska moč začenja upadati že po dvajsetem letu in kmalu postaneta oba procesa problem. Kostna masa se tako začenja zmanjševati že pri tridesetih.

Edina vrsta beljakovinskega živila, ki odpravlja obe težavi, so aminokisline tipa OKA (optimalna kombinacija aminokislin). Praktično ne ustvarjajo odpadkov (le 1%), zato ne zakisajo organizma in ne trošijo energije pri njihovem izločanju. Ne trošijo je niti v prebavi, saj se že po 23 minutah od zaužitja absorbirajo v kri, ne da bi obremenjevale prebavila.

Klinične študije dokazujejo, da se ob uživanju OKA učinkovito okrepijo funkcije ledvic (Tamburlin, 1999), jeter (De Cristofano, Giordano, 2002) in črevesja (Del Prete, 2001, Fidone, 1999). S tem zmanjšujejo toksemijo, ki je pogubna za osteoporozo.

Slika 2: Nosilna struktura osteona so beljakovine. Stebričke, ki sestavljajo kosti (osteoni), tvorijo koncentrične plasti kolagenskih vlaken (podoba na levi). Kolagen je prožna, nitasta beljakovina, ki jo v kosteh ustvarjajo celice osteoblasti. Na kolagenska vlakna so pripeti kristali kalcija in drugih rudnin (podoba na desni). V osteoporoznih kosteh ne primanjkuje le kalcija, pač pa tudi beljakovinskih nosilcev zanj. Če ne ustvarimo dovolj dodatnih kolagenskih vlaken, se dodatni kalcij nima kam vpeti.

Z uživanjem OKA se regenerirajo tudi kostne celice, ki skrbijo za vgrajevanje hranil v kosti. Dr. Maurizio Lucà-Moretti ugotavlja, da uživanje OKA krepi kosti. Toda težava je trdovratna: po njegovih izkušnjah je potrebno za vidne rezultate vsaj 8-10 mesecev uživati po 5 tablet OKA na dan. Kostne celice morajo namreč okrepiti narušeno kostno strukturo, ki nosi kalcij in druge rudnine. Ta pa je iz kolagena – torej beljakovine (glej sliko 2).

Moja soproga je uživala od 6 do 7 tablet OKA na dan in njena osteoporoza se je v slabem letu zmanjšala na raven osteopenije. A učinki uživanja OKA na trdnost kosti niso pri vseh enaki. Naj navedem izkušnjo triinšestdesetletne gospe.

Pri petinpetdesetih si je dala izmeriti kostno maso, saj se je zavedala nevarnosti, da bi se v tem življenjskem obdobju lahko pojavila osteoporoza. Pa je takrat ni bilo. Leto kasneje, pri starosti 56 let, je začela uživati aminokisline OKA za izboljšanje splošnega počutja in za večjo varnost pred osteoporozo. Njen običajni odmerek je bil 6 tablet na dan. Ko si je v starosti 61 let dala ponovno izmeriti kostno maso, se je izkazalo, da ima osteoporozo. Zdravnica ni predpisala dodatnih vitaminov ali rudnin (kalcija …). Gospa je po lastni presoji povečala odmerek OKA na 10 tablet na dan. Pri 63 letih si je dala ponovno izmeriti kostno maso in test je pokazal, da se stanje kosti v zadnjih dveh letih ni poslabšalo. Bila je zadovoljna, da se je pričakovano nadaljnje propadanje kosti ustavilo, saj se običajno bolezen poslabšuje.

Zakaj neko koristno sredstvo ne učinkuje pri vseh enako? Odgovor na to vprašanje nam utegne podati raziskovanje nevrologa dr. Dalea Bredesena, ki meni, da sta osteoporoza in Alzheimerjeva bolezen podobni. Pri obeh je veliko dejavnikov obolenja oziroma krepitve zdravja. Posamezni dejavniki niso pri vseh ljudeh enako pomembni. Morda celo noben dejavnik ni odločilnega pomena, a če združimo delovanje več dejavnikov, lahko dosežemo pozitivne sinergijske učinke, ki jih delovanje posameznega krepilnega sredstva nima. Tako je dr. Bredesen pri Alzheimerjevi bolezni ugotovil kar 36 dejavnikov in z njihovim skupnim učinkovanjem dosegel izboljšanje zdravja kar 119 bolnikov. Rezultate je s sodelavci objavil v treh znanstvenih člankih (2014, 2016, 2018). Podobno utegne delovati pri osteoporozi uživanje OKA. Pomembno je, saj vsaj dejavnik osteoporoze »šteje«, a boljše učinke dosežemo, če v naslednjih fazah dodamo še druga sredstva, ki zavirajo osteoporozo.

Navodilo: Upoštevamo prehranske napotke zdravnika. V prvi fazi, ki traja 2-3 tedne, dopolnjujemo prehrano še s po 5 do 8 tabletami OKA na dan.

Potem uravnamo črevesno bioto

Neuravnoteženo črevesno bioto spoznamo po neprijetnem vonju blata. To je znak gnitja v črevesju. Strupi prodirajo iz črevesja v kri in limfo, ju zakisajo in s tem spodbujajo dekalcinacijo. To v mojem prehranskem sistemu preprečujemo z uživanjem bio probiotika EM. Obenem pa s tem izboljšamo absorpcijo kalcija. Veliko študij dokazuje, da so dobre črevesne bakterije ključne za absorpcijo kalcija v kosti (Schepper et al., 2017). Proizvajajo vitamin K2, ki zagotavlja, da vitamin D prenese kalcij na pravo mesto – v kosti (Mercola, 2004).

Raziskave kažejo, da se prvo izboljšanje stanja kosti pokaže že po nekaj tednih uživanja probiotikov. Naj to ponazorim s primerom:

Izraelka Edva C. je imela od rojstva osteoporozo. Pri šestnajstih so bile njene noge povsem ukrivljene. V bolnišnici Schneider so ji dejali, da operacija nog ni smiselna, saj se kalcij v telesu ne absorbira dovolj. Potem je začela uživati bio probiotik EM in koralni kalcij. Po enem mesecu so na kliniki presenečeni ugotovili, da se kalcij zadržuje v telesu. Čez tri mesece so ji operirali eno nogo, čez osem mesecev še drugo. Prej socialno izločeno dekle je končno lahko zaživelo tako kot njeni vrstniki. Zrasla je za 14 cm.

Navodilo: Tudi v drugi fazi, ki traja 2 tedna, upoštevamo prehranske napotke zdravnika; nadaljujemo z uživanjem OKA (vsaj 5 tablet na dan), dodamo pa še bio probiotik EM v količini, ki odpravlja neprijetni vonj blata. Zelo je pomembno, da užijemo toliko probiotika, da blato in vetrovi povsem izgubijo neprijetni vonj. Nekaterim je za doseganje tega dovolj po 0,2 dl bio probiotika EM na dan, poznamo pa tudi ljudi, ki potrebujejo več kot deciliter.

Povečajmo antioksidantskost telesnih tekočin

Antioksidantska raven krvi petdesetletnika je kar stokrat nižja kot pri dvajsetletniku (Ostan, 2013). Zato celice – tudi kostne – delujejo slabše. Potrebno bi jih bilo antioksidantsko okrepiti. A običajno antioksidanti ustvarjajo kislo ali nevtralno okolje (Halliwell, Gutteridge, 1985), kar spodbuja osteoporozo. Izjema sta ionizirana (anionska) voda in mineralni prašek FHES (Stephanson, Stephanson, Flanagan, 2002). Na univerzi v Kyotu so s preizkusom dokazali, da pitje ionizirane (anionske) vode krepi kosti (Rei). V svojem dopolnilnem prehranskem sistemu uporabljam mineralni prašek FHES, saj je najmočnejši znani antioksidant. Na Univerzi v Ljubljani so izmerili, da je antioksidantska moč kozarca vode s kapsulo FHES vsaj 10.000-krat večja od antioksidantskosti najboljših svežih sokov. Študija dr. Flanagana in Stephensona je pokazala, da celice v vodi, obogateni s FHES, napravijo iz enake količine glukoze do petkrat več energije (Stephanson, Flanagan, 2004). Imunski sistem ima zato mnogo več moči, patogeni mikrobi, ki zakisajo naše telo, pa se v tako antioksidantskem okolju ne morejo učinkovito razmnoževati. Z uživanjem FHES tako lahko zavremo razna vnetja. Sam sem si ob njegovem uživanju pozdravil kronični vnetji jeter in trebušne slinavke, ki sta me mučili 23 let, soproga pa preveč delujočo ščitnico. Prehlajena in gripozna že dolgo nisva bila. Kliničnih študij o učinku FHES na osteoporozo ni, so pa pozitivne izkušnje z njim tudi pri tej bolezni.

Navodilo: Tudi v tretji fazi upoštevamo prehranska priporočila zdravnika; nadaljujemo uživanje OKA in bio probiotika EM kot v drugi fazi. V prehrano (v kateri je dovolj rudnin, vitaminov in omega 3 kislin) dodamo še 2-4 kapsule FHES na dan. Tako se prehranjujemo najmanj 2 meseca, lahko pa tudi trajno.

Izkušnje z mojim dopolnilnim prehranskim sistemom

Na spletni strani www.iztokostan.com je predstavljenih že več kot 650 izkušnj z mojim dopolnilnim prehranskim sistemom, med njimi tudi 9 pričevanj oseb z osteoporozo. Naj navedem eno od njih:

»Redno telovadim, veliko hodim in se kar zdravo prehranjujem, pijem dovolj vode. Kljub vsemu je začelo zdravje in počutje pešati«, nam je pisala gospa Marja (68 let). »Spremljati so me začele stalne bolečine, postala sem bolj razdražljiva. Prebavne motnje so pogostejše, prav tako viroze. Dobivala sem antibiotike, a niso dosti zalegli. Zdravniška diagnoza je bila: ponavljajoča se virusna obolenja, kronična degenerativna obolenja, prebavne motnje in začetek osteoporoze.

Priskrbela sem si razne čaje, modrozelene alge, alojo, laneno olje … Preizkusila sem najrazličnejša sredstva, a bistvenega izboljšanja tudi z njimi ni bilo. Zaradi viroz (antibiotiki) sta bila ustna votlina in jezik povsem vneta. Nisem vedela, kako si pomagati.

Takrat sem izvedela za dopolnilni prehranski sistem dr. Ostana. Najprej sem začela uživati beljakovine OKA (6 tablet dnevno). Že po enem tednu so bolečine izginile, občutila sem več moči. Nato sem prehrani dodala še probiotik EM (0,3 dl na dan), dnevni odmerek OKA pa zmanjšala na 3 tablete. Prebava se je kmalu izboljšala, zato sem lahko zmanjšala odmerek probiotika na 0,2 dl dnevno. Čez nekaj tednov sem začela uživati še mineralni prašek FHES (2 kapsuli na dan). Od takrat je minilo deset mesecev. Ta tri prehranska dopolnila še vedno jemljem in se veliko bolje počutim. Manj se vznemirjam. Viroz ves ta čas nisem imela. Meritve kostne mase so pokazale, da se je osteoporoza zmanjšala. Res neverjetno izboljšanje

           

Dr. Iztok Ostan

Za revijo Novi tednik, priloga Aktivna starost, 10. oktober, 2019

 

Viri:

Bredesen, D. E., (2014). Reversal of cognitive decline: A novel therapeutic program. Aging, 6(9):707-717; dosegljivo na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4221920/, 2. 8. 2019.

Bredesen, D. E., Amos, E.C., Canick, J., Ackerley, M., Raji, C., Fiala, M., Ahdidan, J. (2016). Reversal of cognitive decline in Alzheimer’s disease. Aging, 8(6):1250-1258; dosegljivo na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27294343, 2. 8. 2019.

Bredesen, D. E., Sharlin, K., Jenkins, D., Okuno, M., Youngberg, W., Cohen, S. H., Stefani, A., Brown, R. L., Conger, S., Tanio, C., Hathaway, A., Kogan, M., Hagedorn, D., Amos, E., Amos, A., Bergman, N., Diamond, C., Lawrence, J., Rusk, H. N., Henry, P., Braud, M. (2018). Reversal of cognitive decline: 100 patients. J Alzheimers Dis Parkinsonism, 8(5):450; dosegljivo na: https://www.omicsonline.org/open-access/reversal-of-cognitive-decline-100-patients-2161-0460-1000450-105387.html, 2. 8. 2019.

Cousens, Gabriel (1993): Conscious eating. Santa Rosa, CA: Vision Books International.

De Cristofano C., Giordano F. (2002). Terapia omeopatica integrata in un caso di cirrosiepatica scompensata. La Medicina Biologica. 51-52; dosegljivo na: http://medibio.it/medicina-biologica/2013/77/548/pdf/MB0201_art_10.pdf, 1.9.2017.

Del Prete, M.(2001). Le malatie infiammatorie intestinali: importanza diagnostica e terapeutica del MAP, La Med. Biol., Nº 3.

Fidone, B.(1999). Rettocolite ulcerosa idiopatica: Possibilità di integrazione della terapia allopatica con MAP (SON Formula®), Atti del 1º Congresso S.E.N.B. La Med.Biol., Nº 3.

Halliwell, Barry, & Gutteridge, John M.C. (2005): Free Radicals in Biology and Medicine, 4th edition. – Oxford: Oxford University Press.

Heaney, R.P., Layman, D. K. (2008). Amount and type of protein influences bone health.Am J Clin Nutr, 85(5):1567S-1570S; dosegljivo na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18469289, 18. 4.2018.

Kocjan, T., Preželj, J., Pfeifer, M., Jenstrle Sever, M., Čokolič, M., Zavrtanik, A. (2013). Smernice za odkrivanje in zdravljenje osteoporoze. Zdrav Vestn, 82:207-17; doseglivo na: file:///C:/Users/Iztok/Downloads/635-858-1-PB.pdf, 21. 4. 2018.

IOF-International Osteoporosis Foundation (2018). Facts and statistics; dosegljivo na: https://www.iofbonehealth.org/facts-statistics, 21. 4. 2018.

Mencej Bedrač, S., Zupan, J., Kocjan, T., Mlakar, V., Preželj, J., Marc, J., Ostanek, B. (2012). Zdravljenje osteoporoze danes in jutri. Farm Vestn, 63: 279-289; dosegljivo na: https://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:DOC-7V84DEGJ/b7e247f6-7bbd-449f-b29a-71069db48147/PDF, 21. 4. 2018.

Mercola, J. (2004). 10 important facts about vitamin K that you need to know, 24 marec; doseglivo na: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2004/03/24/vitamin-k-part-two.aspx, 22. 4. 2018.

Ostan, I. (2013). Žive vode. Ljubljana:ARA.

Rei et al. . Effects of alkaline ionised water on formation & maintenance of osseous tissues; dosegljivo na: https://www.alkalinewaterplus.com/content/pdfs/bone-density-rats.pdf, 22. 4. 2018.

Schepper, J. D., Irwin, R., Kang, J., Dagenais, K., Lemon, T., Shinouskis, Al, Parameswaran, N., McCabe, L.R. (2017). Probiotics in gut-bone signaling. Adv Exp Med Biol, 1033:255-247; dosegljivo na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29101658, 22. 4. 2018.

Shiel, William C. (2018). Osteoporosis; dosegljivo na: https://www.medicinenet.com/osteoporosis/article.htm#osteoporosis_facts, 21. 4. 2018.

Stephanson, Cory J.; Stephanson, Ann M.; Flanagan, Patrick G. (2002): Antioxidant Capability and Efficacy of Mega-H™ Silica Hydride, an Antioxidant Dietary Supplement, by In Vitro Cellular Analysis Using Photosensitization and Fluorescence Detection. – Journal of Medicinal Food, Volume 5, Number 1, 2002, str.13.

Stephanson, C., Flanagan, P.G. (2004). Differential Metabolic Effects on Mitochondria by Silica Hydride Using Capillary Electrophoresis. J Med Food 7(1), 79-83.

Tamburlin, N. (1999). Trattamento ambulatoriale di pazienti con insufficienza renale cronica. La Med.Biol., Nº 3; dosegljivo na: http://medibio.it/medicina-biologica/2013/134/1002/pdf/MB9903B_art_3.pdf, 1.9.2017.

UC- University of Cambridge (2018). Structure and composition of bones; dosegljivo na: https://www.doitpoms.ac.uk/tlplib/bones/structure.php, 21.4.2017