Zdrav trebušček, zdrav malček

Med najpogostejšimi zdravstvenimi problemi otrok so prebavne motnje. Pregled epidemioloških raziskav je pokazal, da prebavne težave mučijo od 9,9 % do 29 % otrok in mladostnikov od 4. do 18. leta starosti, pri hospitaliziranih pa so prisotne kar pri 84 % mladih pacientih. Najbolj pogosti težavi sta zaprtje in driska (Boronat et al., 2017).

Skupna lastnost teh težav je neuravnotežena črevesna biota. Pomembno je, da jo prepoznamo, še preden povzroči zdravstvene težave. Lahko jo ugotovimo tudi po vonju blata. Naj pojasnim:

Če odpremo hladilnik in ugotovimo, da smrdi, vemo, da ga je treba očistiti, če za nami smrdi na stranišču, pa menimo, da je vse normalno. Pa ni. Smrdenje blata pomeni, da nekaj v našem črevesju gnije; in to 24 ur na dan, iz meseca v mesec … To nas prej ali slej spodkoplje.

Ker vsakemu blato bolj ali manj smrdi, smo kar sprijaznjeni, da tako pač mora biti. Pa ni nujno. Najlažje odpravimo neprijetni vonj blata z uživanjem dovolj učinkovitih probiotikov. To sem prvič spoznal leta 2003, ko sem preizkusil probiotik, ki ga v izogib komercialnim imenom imenujem bio probiotik EM. Kljub takratni mešani hrani, po kateri blato bolj smrdi kot po rastlinski, je ob dnevnem odmerku tega probiotika od 0,3 do 0,5 dl na dan blato že po nekaj dneh povsem izgubilo neprijetni vonj. Bio probiotik EM je biološko pridelano živilo, ki ga lahko uživamo trajno vsak dan. Vsebuje učinkovito kombinacijo 8 sevov in izvlečke 19 vrst zdravilnih zelišč. Od takrat sistematično zbiram izkušnje z njim. Na spletni strani www.iztokostan.com jih je zbranih že več sto. Med njimi je 105 oseb, ki so si s tem probiotikom pomagale pri zaprtju, 99 pri napihnjenosti, 39 pri driskah itd. Pomembno pa je, da popijemo toliko probiotika, da blato povsem izgubi neprijetni vonj. Pri nekaterih odraslih za to zadošča že 0,2 dl na dan, pri drugih je potrebnega celo več kot deciliter. Vonj blata upoštevamo tudi pri odmerjanju probiotika pri otrocih. Na omenjeni spletni strani je objavljenih tudi več izkušenj z otroki:

Trimesečni fantek ni bil nič radoživ. Mučilo ga je akutno zaprtje, saj je odvajal zgolj vsakih 7 do 10 dni. Podobne prebavne težave je imela tudi njegova mama. Počutila se je zelo slabo in je celo izgubljala lase. Patronažna sestra ji je priporočila bio probiotik EM. Po tednu dni uživanja tega napitka sta začela mati in dojenček redno odvajati blato in počutje obeh se je vidno izboljšalo.

T.S. je bila nedonošenka. Prvi mesec življenja je imela veliko zdravstvenih težav. Ko je bila stara eno leto, so ji starši prvič dali bio probiotik EM. Najprej so ji dajali po 5 kapljic na dan, razredčenih v litru vode. Po enem mesecu so dnevni odmerek povečali na eno žlico (0,1 dl). V naslednjem letu se je razvila v živahnega in čvrstega otroka. Pri dveh letih je deklica trdnega zdravja, redke infekcijske bolezni pa je premagovala brez težav.

Napitek je zelo kisel. Če eno žlico zamešamo v sok, iztisnjen iz ene pomaranče, povsem izgubi neprijetni okus in tudi otrok ga zlahka užije.

 

Dr. Iztok Ostan

Za prvomajsko prilogo Dela, marec 2019

 

Viri:

Boronat, A. C., Ferreira-Maia, A. P., Matijasevich, A., Wang, Yuan-Pang (2017). Epidemiology of functional gastrointestinal disorder in children and adolescents: A systematic review. World J Gastroenterol, 23(21):3915-3927; dosegljivo na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5467078/, 6. 3. 2019