Fibromialgija

Facebooktwitter

Moja težava je fibromialgija. Kaže se predvsem kot utrujenost in stalne bolečine v mišicah, kot bi ves čas doživljala dan po pretirani telovadbi. Občasno imam težave s koncentracijo in sem raztresena. Preobčutljiva sem na določene vrste hrane: histamine in biogene amine (kazein, križnice, citrusi, koščičasto in peškasto sadje, kis, vino, naravni in umetni konzervansi, postana hrana, arašidi…). Pri prehranskih prekrških čutim bolečine v trebuhu, pojavijo pa se tudi driske ali zaprtja, izpuščaji na obrazu, nizek pritisk, aritmija, očesna migrena…

Pred petimi meseci sem začela postopoma, skupaj z uvajanjem reda (počitek – delo – spanje) in razgibavanjem, uživati MAP, FHES in probiotik EM. Redno jemljem po 2 tableti MAP zjutraj in neredno po 2 zvečer. Poleg tega vzamem 1 (redkeje 2) kapsuli FHES čez dan. Po obilnejšem obroku in proti večeru pa vzamem še veliko žlico probiotika EM. Istočasno sem začela zjutraj bolj redno telovaditi, zvečer delam dihalne vaje in enkrat ali dvakrat na dan grem na vsaj 20-minutni sprehod.

In kakšno je moje stanje, odkar sem uvedla navedene spremembe?

Mišičnih bolečin je manj, če se le redno razgibavam in ne uživam hrane, ki povzroča težave. Zelo me je skrbelo, kako bom reagirala na probiotik EM. Že lani sem ga preizkusila, pa mi je takrat dražil sluznico, zato sedaj razredčim veliko žlico v kozarcu vode. Ob takem jemanju ni neprijetnih učinkov, le občasno se pojavi kisel občutek v trebuhu, ki ga morda lahko pripišem tudi jemanju FHES. Kaže, da probiotik blaži težave s prebavo, ki bi sicer nastale, na primer ob preveliki količini hrane, še zlasti začinjenih mesnin. Moja prebava je zdaj zelo v redu in moje splošno počutje tudi. Če se ne pregrešim s hrano, sem manj občutljiva na vreme, manjkrat mi pade pritisk, ni aritmij in očesnih migren. Težko ocenim, koliko k boljšemu počutju prispevata MAP in FHES, saj jemljem manjše količine od priporočenih in sem se hkrati z začetkom jemanja začela tudi bolj držati pravil normalnega urnika in dobrih gibalnih navad. Razmišljam pa o tem, da bi povečala dozo MAP. Če povzamem, ugotavljam, da se je moje stanje (delno) izboljšalo.

Jelka, 59 let

 

Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Odrasli od 50-59 let
Vrsta primera: Pričevanje uporabnika
21/08/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN