Hude prebavne težave po operaciji slepiča

Facebooktwitter

Malo pred lanskim božičem (2020) se je name obrnila gospa za nasvet v zvezi s prebavnimi težavami sina. Takole je zapisala:

Sin je star 20 let in je športno precej aktiven. Septembra letos je bil urgentno operiran na slepiču. Po operaciji je jemal antibiotik. Ker se blato ni hotelo formirati, je dal na preiskavo blato. Diagnosticirali so klostridij. Prejel je drug antibiotik. Po jemanju le tega je občutil občasno izboljšanje, nato v valovih boljše – slabše. Trenutno je stanje ponovno slabše; blato kašasto, neformirano, neprijetnega vonja in ne prave barve.

Že v otroštvu so mu diagnosticirali laktozno intoleranco; diete se ves čas drži. V osnovni šoli tudi ni prenašal najbolje glutena, zato smo ga občasno izločili iz prehrane. V času srednje šole zelo dobro počutje, blato formirano, prave barve in vonja. Takšno stanje je trajalo vse do operacije slepiča, ko se mu je popolnoma porušila črevesna biota.

V zadnjih dneh se mu je prvič pojavil tudi refluks; občuti blago slabost v trebuhu, spahuje se mu in kislina vdre v požiralnik.

Ker je pri prehrani pristojen svetovati le zdravnik, sem gospe posredoval kot informacijo več člankov o prehranski intoleranci, pomenu uravnoteženja črevesne biote, o pomenu optimiziranja beljakovin v športu in rekreaciji ter o prehranski prvi pomoči pri kroničnih bakterijskih okužbah. Odločili so se za dopolnjevanje prehrane po mojem trimesečnem protokolu, ki temelji na zaporednem dopolnjevanju prehrane z OKA, bio probiotikom EM in FHES, seveda šele po prenehanju jemanja antibiotikov.

Dne 6. februarja sem dobil od gospe naslednje sporočilo :

Okoli novega leta je sin začel uživati aminokisline OKA, po 8 g na dan. Nato je po približno treh tednih dodal bio probiotik EM, cca 0,5 dl na dan. Tako ga je užival kakšne tri tedne. Blato ob tem odmerku ni imelo izrazitega vonja. Nato (pred nekaj dnevi) je odmerek bio probiotika EM zmanjšal na 0,4 dl na dan, dodal pa po dve kapsuli probiotičnega zdravila na dan.

In kakšno je sinovo počutje? Po novem letu se mu prebava ni uredila, stanje se je celo poslabšalo do driske in odvajanja večkrat na dan. Ponovno je šel na preiskavo blata. Diagnosticirali so Aeromonas Caviae. Ponovno je užival antibiotik. Zdaj je tri tedne po antibiotiku in je blato precej boljše. Ni pa še stanje takšno kot je bilo pred operacijo. Pravi, da ob jemanju MAP in probiotika ne občuti več energije ali boljšega počutja.

Je pa imel štiri tedne intenzivnega študija, ker so imeli izpitno obdobje. Od jutri bo v prehrano dodal še FHES.

 

Kakovost spremembe: izboljšanje, nespremenjeno
Starost: Odrasli od 20-49 let
Vrsta primera: Pričevanje uporabnika
14/02/2021
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN