Izboljšanje pri ALS

Facebooktwitter

Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) je nevrodegenerativna bolezen, pri kateri odmirajo zlasti živci nog in rok, pa tudi živci drugih motoričnih funkcij (požiranja, dihanja … ). 

Nedavno mi je soprog gospe M. (68) poslal opis njene izkušnje, ki so ji pred dvema letoma postavili diagnozo – ALS. Vse se je začelo tri leta poprej, ko je občutila manjšo gibljivost desne roke. Trenutno je na invalidskem vozičku. Takole piše njen soprog:

“Z mojo pomočjo se komaj postavi na noge, ko je potrebno iti na stranišče ali pa v posteljo. Zdravniki so nam povedali, da je to neozdravljivo, pa smo iskali rešitve na vse mogoče načine. Tablete OKA nam je priporočil zdravnik, ki deluje po metodi nove medicine iz Nemčije.

Že pred jemanjem OKA tablet sva delala vaje za roke in noge. To počneva na masažni mizi. Med vajami sem opazil, da so sklepi zelo ohlapni. Posebno ramenski sklep se je kar “razstavljal”. Kmalu po uživanju OKA sem opazil, da je sklep postal bolj čvrst in ne preskakuje več pri razgibavanju roke. Opažam tudi, da so noge čvrstejše.  Mišice na rokah in nogah so se “napolnile” in postajajo vse bolj aktivne. Na rokah je vidna sprememba pri vajah na masažni mizi. Ko ji dvignem podlakti pravokotno na mizo, ju sedaj lahko sama spusti, tako da se s prsti dotakne ramen. Potem pa ju sama dvigne v pokončni položaj. Res je, da gre to počasi, a gre. Pred uživanjem OKA tega ni zmogla.

Dnevno jemlje po trikrat po tri tablete OKA. Po teh vajah je bolj utrujena, zato ji dajem po vajah dodatni dve tableti. Probiotik EM uživa med obroki štirikrat dnevno po 0,2 dl. FHES jemlje vsako jutro po eno kapsulo. To je na kratko naša zgodba in nam bo ljubo, če vam bo v kakršnokoli pomoč pri vašem plemenitem delu. Ne vem, če so omenjene količine optimalne. Hvaležna vam bova, če nama lahko daste kakršen koli nasvet.

Moj odgovor:

Spoštovani gospod D.

V knjigi nevrologa dr. Davida Permutterja: Zdravi možgani (UMco, 2017) sem dobil podatke raziskave, ki kažejo, da je pri bolnikih z napredovanim ALS-om raven indikatorja LPS (lipopolisahard) zelo visoka – skoraj 50 pg/ml (pri skupini zdravih so namerili raven pod 25). Visok LPS pomeni, da so v telesu močni vnetni procesi in da je črevesna stena prepustna. Slednje je zelo pomembno, ker naj bi bile LPS molekule, ki so na površini patogenih bakterij, le v črevesu. Pri prepustni črevesni steni vdirajo iz črevesa v kri molekule LPS in drugi večji delčki, ti pa sprožajo vnetja: alergije, avtoimune bolezni in druge, pri katerih imunski sistem deluje proti nam samim. Za ALS še ne vemo, kaj ga povzroča, toda našel sem nekaj znanstvenih člankov, ki podpirajo tezo, da je tudi ALS izvorno avtoimunska bolezen  (ttps://www.hindawi.com/journals/nri/2011/497080/) ali vsaj nastaja kot posledica raznih avtoimunih bolezni lastnega telesa (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3795611/) . Čeprav tudi avtoimunih bolezni uradna medicija še ne zna zdraviti, pa zgornja ugotovitev vzbuja upanje za ALS.

Naj pojasnim: avtoimune bolezni nastanejo, ko skozi prepustno črevesno steno vdrejo v kri še neprebavljene beljakovine. Imunski sistem jih zazna kot tujek in si to zapomni. Če potem celice imunskega sistema najdejo nekje v našem telesu podobne beljakovine v naših organih, jih napadejo. Torej, pri avtoimunih boleznih je imunski sistem napačno orientiran in bi ga bilo treba “resetirati” (ponastaviti), da začne spet pravilno delovati. Zdi se, da imajo to sposobnost dobre bakterije v našem črevesju. Dr. Permutter navaja, da so črevesne bakterije “vodja” in “izobraževalec” imunskega sistema. Navaja več primerov multiple skleroze (avtoimune bolezni), pri katerih so ljudje, ki so jim radikalno izboljšali sestavo črevesne biote, ponovno shodili. Oglejte si, prosim, moj članek Avtoimunske bolezni – ozdravitev iz črevesja? (revija Super 50, 9.4. 2018), v katerem to povzemam.

(Članek sem gospodu poslal v prilogi).

Vam in gospe želim vse dobro

Iztok Ostan

Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Stari 60 let in več
Vrsta primera: Pričevanje uporabnika
25/04/2018
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN