Mladenka z refluksom, sinusitisom in zelo srbečim lasiščem

Facebooktwitter

Dne 21. decembra 2020 se je za nasvet v zvezi s težavami 23-letne hčere oglasila gospa M. Tako je napisala:

Hči ima refluksno bolezen. Trenutno je stanje precej slabo; po dvomesečnem jemanju zaviralcev protonske črpalke, se stanje noče in noče izboljšati. Drži se diete, spi z dvignjeno glavo, po obrokih ne leži, zadnji obrok pred osmo zvečer. Ima naslednje znake, ki so večinoma v dveh skupinah: ali slabost, bolečine v žlički, spahovanje, ali pa zgago, siljenje na kašelj, občutek, da hrana ne gre po požiralniku navzdol in občutek, da se ji je hrana zataknila. Ima razžrt požiralnik in grlo. Ko čuti, da je slabše s kislino, ima tudi precej močne in smrdljive vetrove.

Prehranjuje se zdravo, zelo malo mesa, dvakrat na teden ribe, minimalna količina mlečnih izdelkov (samo tu in tam sir), nekaj jajc na teden. Sicer zelenjava, žitarice, stročnice, sadje. Sladkega pretežno ne uživa.

Poleg tega ima velike težave s sinusi oz. kronični sinusitis. Neprestano (tudi poleti, vendar blažje) zamašen nos, vsaj ena nosnica. Občutek kot da je zabit nos. V najslabših obdobjih ima glavobole, bolečino v sencih, občutek utrujenosti in vrtenja, omotice, iz nosa krvavi, izcedek v usta in slabši vid. Uporablja razpršilo za nos.

Poleg tega ima še zelo srbeče lasišče; včasih se spraska do krvi. Stanje se izboljša šele po nanosu kortikosteroidnega mazila.

Prosim za nasvet, katera prehranska dopolnila naj uživa, da ji bo bolje.

Ker je pri prehrani pristojen svetovati le zdravnik, sem gospe posredoval kot informacijo več člankov v zvezi s težavami, ki mučijo hčer. Odločili so se za dopolnjevanje prehrane po mojem trimesečnem protokolu, ki temelji na zaporednem dopolnjevanju prehrane z OKA, bio probiotikom EM in FHES.

Dne 6. februarja sem dobil od gospe naslednje sporočilo:

Okoli novega leta je hči začela uživati aminokisline OKA, po 8 g na dan. Nato je po približno treh tednih dodala bio probiotik EM, cca 0,5 dl na dan. Tako ga je uživala kakšne tri tedne. Blato ob tem odmerku ni imelo izrazitega vonja. Pred nekaj dnevi je odmerek probiotika zmanjšala na 0,3 dl na dan.

Stanje njenega refluksa je slabše kot je bilo pred novim letom, kljub dieti. Tudi s sinusi je stanje za spoznanje slabše. Pravi, da ob jemanju OKA in probiotika ne občuti več energije ali boljšega počutja. Trenutno ne študira, je absolventka prve stopnje in dela preko študentskega servisa, tako da ni v neki stresni situaciji. Od jutri bo v prehrano dodala še FHES.

 

Kakovost spremembe: izboljšanje, nespremenjeno
Starost: Odrasli od 20-49 let
Vrsta primera: Pričevanje uporabnika
14/02/2021
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN