Moja dementna mama si je neverjetno hitro opomogla

Facebooktwitter

»Moja 85-letna mama je bila vse življenje vitalna, zdrava in samostojna«, nam je povedala gospa, ki ima mamo na Primorskem. »Letos spomladi smo se zavedli, da se z njo dogaja nekaj hudega. Bila je zelo brezvoljna. Menili smo, da gre za hudo depresijo. Po nekaterih znakih, ki jih je dolgo skrivala pred nami, smo ugotovili, da je postala dementna: ni se hotela preoblačiti, malo in veliko potrebo je opravljala kar v hlače, včasih se je hotela podelati v predal, včasih v fotelj …

Težave so izbruhnile ravno v času epidemije COVID-19, ko je bil njen zdravnik težko dosegljiv. Predpisali so ji tablete, po katerih je bila čisto zmedena in je težko govorila, zato smo jih ji nehali dajati. Tablete za odvajanje vode, ki jih je morala jemati zaradi srčnega popuščanja, je opustila, voda se je prenehala izločati in če je v začetku aprila ne bi spravili v bolnišnico, bi umrla.

Prav takrat sem naletela na knjižico dr. Ostana o beljakovinah. Obrnila sem se nanj in po njegovem nasvetu sem 23. aprila mami začela dajati MCT olje in optimalno kombinacijo aminokislin OKA. Priznam, da v začetku nisem verjela v učinkovitost prehranskih dodatkov, ki jih priporoča dr. Ostan, a vedela sem, da nimam kaj izgubiti. Prvi teden sem ji dajala po eno žličko po obroku in količino postopoma povečevala. V enem tednu je prišla na dve žlički in končno na tri jedilne žlice olja. Poleg tega je jemala po tri tablete OKA zjutraj in po dve zvečer. Rezultat je bil neverjeten: že po dveh ali treh dneh uživanja olja in OKA je mama prišla iz najhujše depresije.

Po dveh tednih, 6. maja, sem ji začela dajati še FHES. Prve dni polovičko, nato celo kapsulo. Postopoma sem odmerek povečala na eno kapsulo zjutraj, dve pri kosilu in eno zvečer. Od 10. maja pa je začela piti še bio probiotik EM – najprej po 0,3 dl zjutraj in opoldne, potem tudi zvečer.

V drugi polovici maja, približno en mesec po začetku jemanja, se je stanje vidno izboljšalo. Mama je spet postala prisebna in se je tudi telesno toliko okrepila, da je lahko začela skrbeti zase, tudi za hrano. Samostojno je začela hoditi na stranišče in zavedala se je, kaj je počela v času krize. Zdaj je sicer drugačna kot je bila pred nastopom težav, ampak napredek od tistega stanja, ki je bilo res grozno, je bil hiter in kar neverjeten. Lahko rečem, da ji je »terapija« s prehranskimi dodatki najbrž rešila življenje.

Zdravnik pravi, da je mama trdoživa in da je suhost njena prednost, saj bi bila prekomerna teža pri srčnem popuščanju zelo problematična. Srčno popuščanje v enem letu ni bistveno napredovalo. Od zdravil jemlje samo še zdravilo za redčenje krvi, ki je po besedah njenega zdravnika zanjo najpomembnejše«.

Komentar dr. Ostana: Za popolnejše in trajno izboljšanje so po izsledkih dr. Bredesena potrebne še druge spremembe načina življenja in prehrane, ki jih predvideva protokol ReCODE. Tega se hčerka bolnice zaveda. Opisana izboljšanja dajejo upanje, da jih bo bolnica ob podpori okolja, vendarle zmogla.

Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Stari 60 let in več
Vrsta primera: Pričevanje uporabnika
07/09/2020
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN