Moja MS revolucija

Facebooktwitter

Objavljeno: Glasilo Združenja multiple skleroze Slovenije, št. 55, december 2007, str. 47-50.

Spomnim se, da smo v osnovni šoli opredelili revolucijo kot bistveno, korenito in hitro spremembo nečesa. V nadaljevanju vam bom opisal lastno izkušnjo bistvene, korenite in hitre spremembe simptomov multipla skleroze. Spremembo na bolje, ki jo imenujem kar “MS revolucija”.

Prvo mravljinčenje v stopalih sem začutil leta 2000, vendar sem to mravljinčenje pripisoval pretiranemu igranju košarke, ko sem igral to, meni zelo priljubljeno igro, nepretrgoma tudi po 3 ure. Po vitaminskih injekcijah je mravljinčenje izginilo, zgodba pa se mi je občasno ponavljala do prelomnega avgusta 2002. Takrat sem se soočil s prvim pravim poslabšanjem – mravljinčenje celotne desne polovice telesa, izguba ravnotežja. Nevrologi so kaj kmalu pomislili na prvi zagon MS, kar so vse nadaljnje preiskave tudi potrdile. Tako sem že po prvi 15-dnevni hospitalizaciji na Nevrološki kliniki odšel iz bolnišnice z diagnozo MS?. Vprašaj (?) je bil seveda ob naslednjem zagonu zbrisan iz diagnoze in tako sem imel poleg revme in luskavice (res v blažji obliki) zdaj na skrbi še eno kronično bolezen – multipla sklerozo.

Pri prvem zagonu seveda nisem nič vedel o tej bolezni in nisem nanjo gledal preveč zaskrbljujoče, saj se mi je stanje po infuzijah kortikosteroidov bistveno izboljšalo. Poleg tega sem že imel v žepu diplomo univerzitetnega študija in bil pogodbeno zaposlen na ministrstvu, zato sem razumljivo pričakoval, da bo šlo življenje le še navzgor, višje in višje. Kljub vsemu temu mi je dala MS precej misliti, zato sem se po posvetovanju s starši odločil, da bolj v smislu preprečevanja novih zagonov poskrbim za zdravljenje nove kronične bolezni z obiskovanjem t.i. alternativne oblike zdravljenja. S takšnim pristopom sem živel vsaj navzven dokaj mirno skoraj leto in pol do naslednjega hujšega zagona. Februarja 2004 mi je namreč MS začela bistveno spreminjati življenje, kajti fizične sposobnosti so mi precej upadle in hodil sem lahko le s pomočjo bergle, zaradi neželenih učinkov kortikosteroidov pa se nisem odločil za infuzije. Fizične sposobnosti so mi upadle, zaradi nesposobnosti za delo sem ostal brez zaposlitve, krhati so se mi začeli odnosi z domačimi… V mislih sem imel vedno pogosteje dejstva o MS, ki sem jih izvedel že pri prvem zagonu:

1)    ne vemo, kaj povzroči MS,

2)    ne poznamo zdravila za ozdravitev MS in

3)    poznamo prognozo MS, ki je vse prej kot rožnata.

Počasi in zanesljivo se mi je z MS začel podirati svet. Saj veste, kako je to…

Na srečo sem si, kot sem že omenil, takoj po prvem dvomu na MS leta 2002 začel pomagati s t.i. alternativnimi, komplementarnimi, bioenergetskimi, naravnimi ali kakor koli že imenujete te, danes številnim poznane in vedno bolj priljubljene pristope. Pred pojavom MS sem bil zelo skeptičen, da ne rečem negativno in posmehljivo nastrojen proti takšnim in drugačnim “čira-čara” pristopom pri zdravljenju, toda ko enkrat izveš, da medicina (še) nima na voljo zdravil za ozdravitev te “zahrbtne” MS, stojiš pred steno… Kaj ko bi vendarle poskusil s takšnim “čira-čara” pristopom? Zbegano, s tiho prošnjo za pomoč, sem storil prvi korak. Že na začetku svoje “čira-čara” poti sem se seznanil z duhovnostjo, ki mi še danes daje moč za naprej, čeprav do konca septembra 2002 zame ni bilo ničesar, kar bi lahko poimenovali vesoljna energija, prana, či, Stvaritelj, Kreator, Bog… Imenujmo to kakor koli želimo, meni – nekdaj zagrizenemu ateistu – to daje vero in moč za naprej.

Tako, počasi notranje spremenjen oz. ohrabljen, sem se včlanil v Združenje MS Slovenije, kjer sem bil deležen precej nasvetov za naprej in predvsem psihične podpore, katero sem takrat najbolj potreboval. Nič več nisem zgolj zavračal zahodno-medicinskega pristopa soočanja z MS, upošteval sem ga in hkrati tudi nadaljeval s komplementarnim pristopom zdravljenja. Tako sem obiskal kar nekaj terapevtov različnih pristopov, zdaj pa redno obiskujem bioterapije po metodi znanega zdravilca iz Kranjske Gore. Poleg tega si od novembra 2005 tudi vsakodnevno injiciram Copaxone in od začetka tovrstnega injiciranja nisem imel novega zagona. Tudi Copaxone torej učinkovito deluje v smeri svojega namena – upočasnjevanje napredovanja bolezni. Pri vsem tem pa tudi redno telovadim, plavam, se sprehajam in zadnje čase nekoliko bolj pazim na prehrano (pojem več sadja kot prej in pijem zmleta zrna lanenega semena). Dobro leto dni honorarno opravljam delo radijskega napovedovalca in tudi tovrstna socialna rehabilitacija ima zame pomembno vlogo. Vse to mi je omogočilo, da sem s časom celo izboljšal svoje fizične težave. Izboljšanje fizičnih težav zaradi MS mi potrjujejo tudi nevrološki pregledi – izboljšali so se mi ravnotežje in hoja (zmorem tandemsko hojo) ter motorične sposobnosti nasploh. Vemo, s strogo zahodno-medicinskega pogleda je pri MS že “čudež” potek bolezni ustaviti, kaj šele obrniti krivuljo napredovanja bolezni v nasprotno smer. Na lastnih izkušnjah opažam, da je ta “čudež” dosegljiv s kombiniranjem različnih pristopov.

Na svoji poti izboljševanja fizičnih težav s kombiniranjem različnih pristopov zdravljenja pa sem bil julija in avgusta 2007 priča pravi MS revoluciji. Prijatelj me je že pred časom seznanil z izvlečkom članka iz Revije Aura – “Uporaba MAP v zdravstvu”. Spoznal sem, da se MAP učinkovito uporablja pri zdravljenju različnih bolezni, tudi MS. Posebej MS je namenjen naslednji odstavek: “Zdravnica dr. L. Bufalini je proučevala dolgoročni vpliv z MAP in vitaminsko-mineralnim dodatkom izboljšane prehrane na 9. pacientih z multiplo sklerozo. V osnovi so uživali po 16 tablet MAP dnevno, v prvih treh dneh akutnega stanja pa še več (25). Vsem se je stanje izboljšalo že po prvem mesecu tako izpopolnjene prehrane in so lahko zadovoljivo opravljali svoje delo in živeli normalno družinsko in družabno življenje.” Vredno premisleka, kajneda?

Priznam, nisem se takoj odločil za MAP in druga priporočena prehranska dopolnila, kajti papir marsikaj prenese. Čez nekaj mesecev pa mi je terapevtka, pri kateri tudi obiskujem terapijo po metodi znanega zdravilca iz Kranjske Gore in se ji lahko popolnoma zaupam, predlagala uživanje prav teh dopolnil. Tako sem se že drugič “srečal” s priporočilom za “MAP-kuro”. Temeljito sem premislil o vsem, kajti tudi glede na ohrabrujoče medicinske dosežke zadnjih let, še vedno ne poznamo zdravila, ki bi zaustavilo napredovanje, kaj šele izboljšalo MS. Vem, tudi injekcije si injiciram z namenom, da bi MS počasneje napredovala, na pa da bi izboljšal težave. Kako naj potem verjamem, da mi lahko priporočena dopolnila k prehrani, ki sploh niso zdravilo, izboljšajo stanje? Kaj pa če je vse le res? Raziskava dr. Bufalini je vendarle pokazala, da se je vsem pacientom z MS stanje izboljšalo že po prvem mesecu tako izpopolnjene prehrane… Odgovor lahko dobim le tako, da preizkusim delovanje “MAP-kure”… Če obstaja še tako majhna možnost za moje izboljšanje, jo moram izkoristiti! Tudi če ne bo omembe vrednega izboljšanja, bom vsaj vedel, da je “MAP-kura” lažna, slepilna lučka, poleg tega pa bom v srcu miren, kajti ne morem in ne smem si dovoliti, da bi morebitna priložnost za izboljšanje mojega stanja odplavala kar mimo. Tako sem se odločil, da poskusim kljubovati MS še s priporočenimi prehranskimi dopolnili, toda ko bom začel z uživanjem le-teh ne bom obiskoval nikakršnih bioterapij. Le tako bom lahko vedel, koliko priporočena dopolnila k prehrani vplivajo na spremembo MS simptomov. In res, sredi julija sem začel uživati priporočena prehranska dopolnila, kajti minil je že mesec dni od moje zadnje bioterapije, pa tudi redno plavanje sem zavestno zmanjšal (skorajda opustil). Nisem pa opustil pozitivnega pogleda na življenje, jutranjega razgibavanja (t.i. tibetanske vaje) in injekcij Copaxone. To so bile moje “aktivnosti za izboljšanje MS” ko sem začel z uživanjem priporočenih dopolnil k prehrani – MAP, alga Spirulina in FHES oz. “živa voda”.

MAP (Master Amino Acid Pattern) je rastlinski izvleček esencialnih aminokislin. Ta beljakovinski nadomestek je izvrsten za gradnjo mišic in hitro regeneracijo nasploh. Algo Spirulina uživam kot pomemben vitaminsko-mineralni dodatek k MAP, kajti tudi v raziskavi zdravnice dr. Bufalini so pacienti z MS poleg MAP uživali še vitaminsko-mineralni dodatek izboljšane prehrane. Poleg MAP in Spiruline uživam še FHES oz. “živo vodo” za razstrupljevanje telesa, povečanje življenjske moči in vitalnosti. Ta dopolnila, ki so naravnega izvora in v nasprotju z zdravili brez neželenih stranskih učinkov, uživam v obliki tablet in kapsul “na polno” – odmerki, predstavljeni v opravljeni raziskavi dr. Bufalini ter nasveti svetovalcev omenjenih prehranskih dopolnil. Le “na polno” lahko spoznam ali tovrstna dopolnila učinkujejo tudi pri meni.

In kakšne razlike opažam od začetka uživanja prehranskih dopolnil? Po mesecu dni uživanja priporočenih odmerkov omenjenih dopolnil k prehrani sem lahko spodobno tekel po več kot treh letih. Da, tekel! Seveda še vedno ne tečem in skačem kot atlet, niti tako hitro in motorično skladno kot pred prvim zagonom MS, toda tudi Rim niso zgradili v enem samem mesecu! Ni besed, s katerimi bi opisal svoje občutke, smeh in solze, radost in hvaležnost, ki so me preplavili med in takoj po koncu teka. Po gozdni jasi sem tekel približno 10 metrov, nato sem se enostavno predal nepopisnim občutkom. Hvala vsem, ki ste bili in ste še vedno z mano na moji MS poti. S prvimi koraki teka je bil ves trud povrnjen! To pa še niso vse spremembe, ki sem jih doživel po začetku uživanja omenjenih dopolnil k prehrani. V mesecu dni uživanja MAP, Spiruline in FHES se mi je izboljšala tudi prebava in izločanje blata. Pred “MAP-kuro” sem izločal trdo blato približno 2-krat tedensko, ko pa me je pritisnilo, sem moral zelo hitro opraviti potrebo (urgentna defekacija). Zdaj izločam blato, ki ni več tako trdo, redno vsaj vsak drugi dan, zmožnost zadrževanja blata pa se mi je po mojih ocenah izboljšala za približno 200 odstotkov. Nenazadnje sem pridobil tudi nekaj tako zaželenih kilogramov ter opazno močnejši glas.

Prvi koraki teka po več kot treh letih, izboljšanje prebave in sposobnost daljšega zadrževanja blata so spremembe, ki so me same po sebi spodbudile, da delim svojo MS revolucijo z vami. Res se od prvega zavedanja pomena in vloge MS v mojem življenju trudim omiliti posledice zagonov na različne načine in kar se da izboljšati svoje stanje, kar mi je nedvomno počasi tudi uspevalo, toda z dopolnili k prehrani MAP, algo Spirulina in Active-H se mi je MS stanje še prav revolucionarno izboljšalo. Vem, za marsikoga je izboljšanje simptomov MS skozi leta kljub zagonu utopija oz. sanjarjenje, sam pa imam izkušnjo, da je to mogoče. Če koga zanima kaj več o tej izkušnji, mi lahko piše na gregorbase@gmail.com (…) z veseljem bomo delili svoje poglede. Občutek imam, kot da sem s svojo MS revolucijo odkril nov kontinent… Zdaj ga kaže še raziskati.

“MS sotrpini” in “MS sotrpinke” – če ne bomo niti poskusili, prav gotovo ne bomo uspeli, če poskusimo pa tudi ni garancije, da bomo dosegli želeno, toda lahko nam celo uspe! Želim vam obilo notranje moči za nove poskuse!

Gregor (…)

Po objavi tega prispevka v Glasilu Združenja multiple skleroze Slovenija sem seveda nadaljeval z uživanjem dopolnil k prehrani in uživam jih še dandanes, kajti še vedno opažam izboljševanje simptomov. V nadaljevanju navajam v strnjeni obliki vse spremembe simptomov multiple skleroze, ki sem jih opazil že po dveh mesecih uživanja MAP, Active-H (FHES) in alge Spirulina:

 • lažje požiranje (Lažje pitje; spijem lahko več tekočine hkrati kot prej – lahko “eksam” oz. pijem na dušek. lažje požiranje hrane; hrana se mi ne zatika v grlu in mi posledično ne jemlje sape,
 • večja kontrola sline v ustih (med spanjem na boku nič več ne slinim blazine),
 • večja sposobnost zadrževanja zraka (brez vdiha preplavam pod vodo tudi 25 metrov),
 • močnejši glas,
 • pridobitev nekaj tako želenih kilogramov (61 kg → 65 kg),
 • povečana fizična moč (več lahko prehodim brez postanka, močnejši stisk roke),
 • izboljšano ravnotežje (prenašanje drv z obema rokama tudi po stopnicah),
 • izboljšanje motoričnih sposobnosti (krajši tek in metanje na koš, sposobnost daljšega pisanja s pisalom),
 • izboljšanje prebave (blato redno odvajam vsaj vsak drugi dan; prej le zelo trdo blato približno 2-krat tedensko),
 • izboljšana sposobnost zadrževanja blata vsaj za 2-krat (iz sposobnosti zadržanja blata približno 1 min se mi je sposobnost zadrževanja povečala na približno 3 min)

Z nadaljevanjem uživanja omenjenih dopolnil k prehrani vse naštete spremembe nikakor niso izzvenele, ravno nasprotno! Po petih mesecih uživanja prehranskih dopolnil lahko zadržim blato vsaj približno 10 minut! NOVA AMERIKA!

 

Opomba Iztoka Ostana:

Zapis te izkušnje je nastal leta 2007. Pustili smo takega, kot ga je zapisal avtor, le komercialno ime produkta smo zamenjali s kratico FHES ter zastarelo telefonsko številko nadomestili z (…). V avgustu 2014 sem osebno govoril z gospodom Gregorjem. Povedal mi je, da je v času, ko je naredil omenjeni preizkus, užival pretežno po 16 tablet MAP (4 x 4) in  2 – 6 kapsul FHES na dan. Njegov natančen program uživanja prehranskih dodatkov je naveden spodaj. Zaradi finančnih razlogov od leta 2010 teh dveh produktov ne uživa več. Še vedno je razmeroma čil, redno zaposlen (s skrajšanim delovnim časom) in telesno aktiven. Poročil se je. Star je 37 let. Pravi, da se še vedno strinja s tistim, kar je napisal v članku “Moja MS revolucija”.

Gregorjev (lastni) program doziranja prehranskih dopolnil:

Doziranje MAP za MS:

Prve tri dni 25 tablet (5×5), po treh dneh 16 tablet (4×4)

Doziranje FHES za MS:

Prvih sedem dni 2 kapsuli (1 zjutraj, 1  zvečer) . Od 8. do 21. dneva 4 kapsule (2 zjutraj, 2 zvečer) . Od 22. dneva naprej 6 kapsul (2 zjutraj, 2 v času kosila, 2 zvečer)

Doziranje spiruline za MS:

Prvih 14 dni 4 tablete (2 zjutraj, 2 zvečer), Po štirinajstih dneh 6 tablet (2 zjutraj, 2 v času kosila, 2 zvečer)

 

Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Odrasli od 20-49 let
Vrsta primera: Pričevanje uporabnika
22/08/2014
 • OSNOVNA DOPOLNILA

 • DRUGA DOPOLNILA

 • STANJE/BOLEZEN