Nedonošena dojenčica se je hitro okrepila z MAP

Facebooktwitter

Adela je bila rojena februarja 2014 kot nedonošenka (v 35. tednu nosečnosti). V tretjem mesecu življenja je začela kazati motnje tonusa, zato je bila maja 2014 napotena v Razvojno Ambulanto Stara Gora. V septembru, ko je bila stara sedem mesecev, ji je bil diagnosticiran prirojen mišični hipotonus ramenskega obroča, zaradi katerega je bila vključena v fizioterapijo zaradi stimulacije obračanja in motorike. Naj poudarim, da se do 7. meseca sploh ni premikala, še manj pa obračala v ležečem položaju. Za njeno starost je bila glava še prevelika, telo pa preslabo razvito.

Bili smo zelo zaskrbljeni zanjo. Kmalu po tem (sredi septembra 2014) smo ji začeli dajati v stekleničko s hrano vsak dan po eno zdrobljeno tableto MAP.  Njeno stanje se je “čudežno” izboljšalo že do začetka novembra 2014, tako da je začela sprva pravilno plaziti in nato začela aktivno izvajati gibe, ki so v tej starosti (9 mescev) predvideni za donošene otroke brez zastojev v razvoju.

Fizioterapijo je obiskovala enkrat tedensko, do januarja 2015. Ob zadnjem obisku takrat enajstmesečni Adeli niso več predpisali fizioterapije, saj je že razvila vse gibalne sposobnosti donošenega otroka. Več kot očitno je v zelo kratkem času napredovala v motoričnih sposobnosti in celo presegla nivo gibalne aktivnosti vrstnikov, njeno telo pa se je do takrat že sorazmerno razvilo.

Adela ni bila dojena zaradi zapletov pri porodu in carskega reza. Do 7. meseca starosti smo jo hranili večinoma le z mlečno formulo. Drugo hrano je zavračala. Po približno 2 do 3 tednih redne uporabe MAP pa je začela kazati zanimanje tudi za drugo hrano. Danes jé vse.

Produkti: OKA (angl. MAP)
Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Dojenčki
Vrsta primera: Pričevanje uporabnika
22/01/2015
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN