Nosečnost in dojenje

Facebooktwitter

Iz knjige: Ostan, Iztok (2013). Beljakovine za življenje in smrt. Ljubljana: Ara:

Noseče ženske imajo preobremenjena izločala. Zaradi tega nastane v krvi visoka koncentracija odpadnih snovi, zlasti dušika, kar povzroča zadrževanje vode v organizmu. Poleg tega bi morale uživati več beljakovin kot običajno, a beljakovinska hrana sprošča veliko toksinov. Tako je veliko nosečnic beljakovinsko podhranjenih, kar se odraža na dekadenci zob in las, še zlasti pa na koži, ki postaja neelastična (strije). Pogosto se v  tem obdobju  poslabša delovanje srca in ožilja. Pomanjkanje beljakovin v času nosečnosti pa je tudi pogubno za razvoj zarodka (López-Torres, Barja 2008).

Nosečnice potrebujejo dodatnih 10 g beljakovin bruto količine (Leslie 2003), kar pomeni dodatne 4 tablete MAP na dan.

Doječe matere zadovoljijo bruto potrebe po beljakovinah z dodatnimi 15–20 g beljakovin, kar pomeni dodatnih 6 do 8 tablet MAP na dan.

Za konkretne nasvete pri prehrani nosečnic in doječih mater so pristojni le zdravniki.

Literatura:

López-Torres, M.,  R. Gredilla, A. Sanz, Barja, G. (2002): Influence of aging and long-term caloric restriction on oxygen radical generation and oxidative DNA damage in rat liver mitochondria, Free Radic. Biol. Med. 32:882-889.

Leslie, C. (2003): Nutrient Needs during pregnancy; dosegljivo na www.moscowfood.coop/archive/pregnancy.html , avgust 2011.

Produkti: OKA (angl. MAP)
Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Ni podatka
Vrsta primera: Pričevanje zdravnika
22/08/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN