Nosečnost in dojenje

Facebooktwitter

Iz knjige: Ostan, Iztok (2013). Beljakovine za življenje in smrt. Ljubljana: Ara:

Noseče ženske imajo preobremenjena izločala. Zaradi tega nastane v krvi visoka koncentracija odpadnih snovi, zlasti dušika, kar povzroča zadrževanje vode v organizmu. Poleg tega bi morale uživati več beljakovin kot običajno, a beljakovinska hrana sprošča veliko toksinov. Tako je veliko nosečnic beljakovinsko podhranjenih, kar se odraža na dekadenci zob in las, še zlasti pa na koži, ki postaja neelastična (strije). Pogosto se v  tem obdobju  poslabša delovanje srca in ožilja. Pomanjkanje beljakovin v času nosečnosti pa je tudi pogubno za razvoj zarodka (López-Torres, Barja 2008).

Nosečnice potrebujejo dodatnih 10 g beljakovin bruto količine (Leslie 2003), kar pomeni dodatne 4 tablete MAP na dan.

Doječe matere zadovoljijo bruto potrebe po beljakovinah z dodatnimi 15–20 g beljakovin, kar pomeni dodatnih 6 do 8 tablet MAP na dan.

Za konkretne nasvete pri prehrani nosečnic in doječih mater so pristojni le zdravniki.

Literatura:

López-Torres, M.,  R. Gredilla, A. Sanz, Barja, G. (2002): Influence of aging and long-term caloric restriction on oxygen radical generation and oxidative DNA damage in rat liver mitochondria, Free Radic. Biol. Med. 32:882-889.

Leslie, C. (2003): Nutrient Needs during pregnancy; dosegljivo na www.moscowfood.coop/archive/pregnancy.html , avgust 2011.

Produkti: OKA (angl. MAP)
Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Ni podatka
Vrsta primera: Pričevanje zdravnika
22/08/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN

OBVESTILO!

Na tej strani uporabljeni izrazi  MAP, probiotiki EM in FHES niso komercialna imena dopolnil, pač pa označujejo le določene tipe produktov. Konkretni produkti teh tipov so se v času spreminjali. Nekatera pričevanja so bila pridobljena v preteklosti ali pa v tujini z nekoliko drugačnimi variantami produktov teh tipov, kot so sedaj v prodaji v Sloveniji. Na tej spletni strani objavljene informacije so zgolj informativnega značaja. V primeru bolezni ali nosečnosti so za svetovanje pri prehrani pristojni le zdravniki. Avtor ne prevzema odgovornosti za uporabo tu objavljenih informacij v zdravstvene namene.

Dr. Iztok Ostan

OBVESTILO!
Na tej strani uporabljeni izrazi  OKA, probiotiki EM in FHES niso komercialna imena dopolnil, pač pa označujejo le določene tipe produktov. Konkretni produkti teh tipov so se v času spreminjali. Nekatera pričevanja so bila pridobljena v preteklosti ali pa v tujini z nekoliko drugačnimi variantami produktov teh tipov, kot so sedaj v prodaji v Sloveniji. Na tej spletni strani objavljene informacije so zgolj informativnega značaja. V primeru bolezni ali nosečnosti so za svetovanje pri prehrani pristojni le zdravniki. Avtor ne prevzema odgovornosti za uporabo tu objavljenih informacij v zdravstvene namene.

Dr. Iztok Ostan
close-link