Osteoporoza – raziskave

Facebooktwitter

Odlomek iz knjige: Iztok Ostan (2013): Prijateljem najboljše! Sistem prehranske prve pomoči za starejše in ošibele. Koper: Institut.O.

Osteoporoza je bolezen, ki se kaže v zmanjševanju kostne mase. Prizadene predvsem ženske. V Sloveniji je razširjenost osteoporoze med ženskami, starejšimi od 50 let, 27,5 %, med moškimi pa 14,6 % (Mencej Bedrač et al. 2012).

Znano je, da je za ohranjanje čvrstosti kosti potrebno uživati hrano, bogato s kalcijem in magnezijem, biti telesno aktiven in se dovolj izpostavljati sončni svetlobi za tvorbo vitamina D. Vse to je res, a če v kosteh primanjkuje celic, ki vgrajujejo gradivo v kosti, bo učinkovitost prizadevanja za čvrstejše kosti majhna, ugotavlja dr. M. Lucà-Moretti (Vir: osebna komunikacija). Za namnožitev kostnih celic pa so potrebne beljakovine, saj so njihova  pomembna sestavina. Dr. Lucà-Moretti svetuje, naj ob osteoporozi jemljemo vsaj po pet tablet MAP na dan kot dopolnilo s kalcijem bogate hrane. Meni, da bi se izboljšanje utegnilo pokazati po osmih mesecih takega prehranskega režima. Tako je tudi bilo pri moji soprogi. Njena osteoporoza se je pri takem prehranskem režimu zmanjšala na osteopenijo, in to brez dodatkov kalcija.

Eden od dejavnikov siromašenja kostnine je zakisanost organizma. Telo namreč nevtralizira kislost s kalcijem. MAP je amfoteričen, kar pomeni, da znižuje previsoke vrednosti pH in zvišuje prenizke (INRC 2001). Pri zakisanosti si lahko pomagamo tudi s FHES. Dokazano je, da uživanje FHES ustvarja v celicah rahlo bazično okolje (Stephanson, Stephanson, Flanagan, 2002a). Moja soproga je v času, ko se ji je izboljšalo stanje osteoporoze, redno uživala tudi FHES.

Tudi dobre črevesne bakterije imajo pomembno vlogo pri preprečevanju osteoporoze. Sodelujejo namreč pri absorpciji kalcija. Japonski strokovnjaki so pod vodstvom dr. Ke opravili na podganah poskus zdravljenja osteoporoze s pomočjo metabolitov, ki jih proizvajajo dobre bakterije. V hrano so jim primešali živilo, pripravljeno s pomočjo tako imenovanih učinkovitih mikroorganizmov EM. S snovmi, ki jih ustvarjajo učinkoviti mikroorganizmi, so v poizkusu dosegli povečanje gostote kosti že po treh mesecih uživanja probiotika EM (Ke et al. 2009).

Literatura:

INRC- International Nutrition Research Center (2001).  The Master Amino Acid Pattern (MAP): Te most common Q & A.

Mencej Bedrač S. et al. (2012). Zdravljenje osteoporoze danes in jutri. Farmacevtski vestnik, 63: 279–289.

Stephanson, Cory J.; Stephanson, Ann M.; Flanagan, Patrick G. (2002a). Antioxidant Capability and Efficacy of Mega-H™ Silica Hydride, an Antioxidant Diatary Supplement, by In Vitro Cellular Analysis Using Photosensitization and Flurescence Detection. – Journal of Medicinal Food, Volume 5, Number 1, 2002, str.13.

Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Ni podatka
Vrsta primera: Rezultat raziskave
23/08/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN