Osteoporoza   

Facebooktwitter

Jeseni leta 2013 je imel zdravnik prof. dr. Maurizio Lucà-Moretti v Ljubljani predavanje o MAP. Po predavanju sva ga s soprogom vprašala, ali bi uživanje MAP utegnilo pomagati tudi pri osteoporozi. Dejal je, da bi. Absorpcija kalcija namreč ni odvisna le od vsebnosti kalcija v prehrani in njegovega razmerja z magnezijem, pa od gibanja, vitamina D itd, pač pa tudi od števila celic v naših kosteh, saj prav one vgrajujejo kalcij v kosti. Celic pa v kosteh ne more biti veliko, če telesu primanjkuje beljakovin, zato MAP koristi tudi pri zmanjševanju osteoporoze, je dejal. Ker je bolezen trdovratna, bi bilo treba po njegovem mnenju za zaznaven učinek vztrajati vsaj kakih 8 mesecev z odmerkom 5 tablet na dan.

O osteoporozi sva s soprogom do takrat  že precej prebrala. Bala sem se uživanja beljakovin, saj se tisti del aminokislin, ki se ne porabi za gradnjo naših beljakovin, razgradi in spremenii v toksične beljakovinske odpadke (sečnina), ki zakisajo telo, potem pa telo začne uporabljati kalcij iz kosti za “gašenje” te zakisanosti. Toda, ker MAP praktično ne tvori dušičnih odpadkov (le 1 %), se mi je razlaga dr. Lucà-Morettija o koristnosti uživanja MAP pri osteoporozi zdela logična.

Tako sem začela redno uživati po vsaj 5 tablet MAP na dan, v napornejših dneh pa od 5 do 10. V tistem času, bilo mi je 70 let, je testiranje kostne mase kazalo, da imam osteoporozo. Ob uživanju MAP sem čutila več moči, zato sem ga jemala še naprej. Na osteoporozo sem kar nekako “pozabila”. Tablet kalcija nisem jemala. Veliko sem se gibala in uživala precej zelenjave in sadja. Že več let pred tem sem začela jemati tudi FHES in spirulino, a to na stanje osteoporoze ni vplivalo. Ko sem prehrano dopolnila z MAP, pa je test, ki sem ga opravila kaki dve leti kasnje, pokazal, da se je na enem od treh merjenih mest osteoporoza zmanjšala: prešla je v osteopenijo (vmesno stanje).

Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Stari 60 let in več
Vrsta primera: Pričevanje uporabnika, Pričevanje zdravnika
23/08/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN