Rak in posledice kemoterapije – raziskave

Facebooktwitter

Odlomek iz knjige: Iztok Ostan (2013): Prijateljem najboljše! Sistem prehranske prve pomoči za starejše in ošibele. Koper: Institut.O.

V Sloveniji umre za rakom kar 31,5% prebivalstva (Poljšak 2012).  Na naraven način nas pred rakom varuje dobro delujoč imunski sistem. Za njegovo krepkost potrebujemo več vrst kakovostnih hranil. Med drugim tudi beljakovine, ki so nujno hranilo tudi za razmnoževanje celic imunskega sistema. Do 80% rakavih bolnikov je beljakovinsko podhranjenih (Life, 2000). Če užijejo dovolj živil živalskega izvora (vključno z jajci in mlečnimi izdelki), ki so sicer kakovosten vir beljakovin, žal spodbujajo razvoj rakavih celic (Campbell 2006) zaradi presežka aminokisline metionin (Ostan 2012a). Beljakovine MAP so zanje idealna prehranska pomoč. Zaradi visokega izkoristka (99%) spodbujajo hitro regeneracijo organizma, a ker  nimajo presežka metionina, ne spodbujajo razvoja rakavih tvorb.

Tudi z zadostno količino probiotikov, ki zavirajo razvoj gnilobnih bakterij in odpravijo smrdenje blata, se varujemo pred rakom. Dokazano je, da mlečnokislinske bakterije (užite v dovolj veliki količini) zavirajo nastanek raka, razvoj tumorjev in pomagajo celo v fazi metastaziranja (Rafter 2002).

Uživanje žive vode ima prav tako obrambno funkcijo pred degeneracijo celic. Dr. P. Flanagan ugotavlja, da dosežemo celovito zaščito DNK pred prostimi radikali (ti povzročajo tudi raka), če je okolje dovolj antioksidantsko; potrebne so vrednosti rH 12,6 in manj. Tako raven najlažje dosežemo z vodo, oživljeno s FHES.

Za učinkovito zaščito pred rakavimi degenerativnimi procesi je torej modro uživati več vrst živil, ki se dopolnjujejo v tej zaščitni vlogi.

Literatura:

Campbell, T.  Collin; Campbell, Thomas (2006). The China Study: The Most Comprehensive Study of Nutrition Ever Conducted and the Startling Implications for Diet, Weight Loss and Long-term Health. Dallas: Benbella Books.

Life Extension Media (2000): The Life Extension Foundation’s Disease Prevention and Treatment: Scientific Protocols That Integrate Mainstream and Alternative Medicine. 3rd edition.

Ostan, Iztok (2012 a). Beljakovine za življenje in smrt. Ljubljana: Ara.

Poljšak, B. (2012). Kaj lahko storim sam, da bi se staral počasneje? 10 znanstveno utemeljenih nasvetov za lepo in zdravo življenje v poznih letih. Ljubljana: samozal.

Rafter, J. (2002). Lactic acid bacteria and cancer: mechanistic perspective. British Journal of Nutrition. (88) S1:S89-S94.

Stanja: kemoterapija, rak
Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Ni podatka
Vrsta primera: Rezultat raziskave
22/08/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN

OBVESTILO!

Na tej strani uporabljeni izrazi  MAP, probiotiki EM in FHES niso komercialna imena dopolnil, pač pa označujejo le določene tipe produktov. Konkretni produkti teh tipov so se v času spreminjali. Nekatera pričevanja so bila pridobljena v preteklosti ali pa v tujini z nekoliko drugačnimi variantami produktov teh tipov, kot so sedaj v prodaji v Sloveniji. Na tej spletni strani objavljene informacije so zgolj informativnega značaja. V primeru bolezni ali nosečnosti so za svetovanje pri prehrani pristojni le zdravniki. Avtor ne prevzema odgovornosti za uporabo tu objavljenih informacij v zdravstvene namene.

Dr. Iztok Ostan

OBVESTILO!
Na tej strani uporabljeni izrazi  OKA, probiotiki EM in FHES niso komercialna imena dopolnil, pač pa označujejo le določene tipe produktov. Konkretni produkti teh tipov so se v času spreminjali. Nekatera pričevanja so bila pridobljena v preteklosti ali pa v tujini z nekoliko drugačnimi variantami produktov teh tipov, kot so sedaj v prodaji v Sloveniji. Na tej spletni strani objavljene informacije so zgolj informativnega značaja. V primeru bolezni ali nosečnosti so za svetovanje pri prehrani pristojni le zdravniki. Avtor ne prevzema odgovornosti za uporabo tu objavljenih informacij v zdravstvene namene.

Dr. Iztok Ostan
close-link