Sem z MAP preprečil kilo?

Facebooktwitter

Pred dvema letoma, ko sem bil star 26 let, sem po prvomajskem pikniku, ki smo ga s prijatelji preživeli tudi ob športnih aktivnostih, začel čutiti rahlo pekočo bolečino na notranji strani stegna pri mednožju. Sprva je bila bolečina le moteča in me ni omejevala pri vsakodnevnih ali službenih opravilih. Predvideval sem, da gre za manjši preteg mišice zaradi napora po dolgotrajnem lenarjenju, saj se pred tem nisem veliko ukvarjal s športom. Bolečina pa v nasprotju z mojimi pričakovanju ni pojenjala in je bila iz dneva v dan bolj ostra in pekoča. Kmalu me je peklo in bolelo že ob najmanjših naporih, kot je na primer hoja po stopnicah in kasneje hoja nasploh. Ker sem imel zaradi tega težave tudi v službi, sem se odločil, da obiščem zdravnika. Na pregledu mi je bila diagnosticirana začetna faza kile, pri čemer je bila odprtost kanala sicer še ozka, vendar nepopravljiva. Zdravnik mi je razložil, da se kile ne da rešiti na noben drug način kot s kirurškim posegom. Ker v mojem primeru še ni bila tako spuščena, da bi me lahko operirali, mi je predpisal močne protibolečinske tablete, ki naj bi jih jemal dvakrat na dan, vse dokler ne dozori čas za poseg. Naročil me je na kontrolni pregled čez tri mesece.

Ker se nikakor nisem mogel sprijazniti s tem, da bom tri mesece živel na močnih protibolečinskih tabletah in se dnevno spopadal z bolečinami ob vsaki aktivnosti, sem začel iskati druge rešitve. Že pred tem sem se pogovarjal z dr. Ostanom o beljakovinah tipa MAP, ki pripomorejo k hitrejšemu obnavljanju tkiv. Ker pred tem nisem jemal beljakovin MAP, sem začel z odmerkom, ki je priporočen za zdrave ljudi (4 tablete dnevno). Že po dveh dneh jemanja MAP se je bolečina občutno ublažila. Po tednu dni skorajda nisem več čutil ničesar, čeprav me je bilo še vedno strah dvigovanja težjih stvari ali razgibavanja desne noge. To je bilo namreč prvič po nekaj mesecih, da sem preživljal dneve brez bolečin. Po dveh tednih jemanja štirih tablet dnevno sem se povsem pozdravil. Začel sem normalno delati, čeprav je moja takratna služba zahtevala veliko fizične aktivnosti dvigovanja bremen.

Škatlice protibolečinskih tablet tako sploh nisem odprl. Ker sem po nekaj tednih že kar pozabil, da sem imel težave, sploh nisem šel na kontrolni zdravniški pregled. Zato nimam zdravniške potrditve, da se je tkivo zacelilo. Vsekakor pa se bolečina kasneje nikoli več ni pojavila, čeprav sem po mesecu dni zaradi lastne pozabljivosti postopoma nehal jemati MAP. Od takrat sta minili dve leti.

 

Produkti: OKA (angl. MAP)
Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Odrasli od 20-49 let
Vrsta primera: Pričevanje uporabnika
02/10/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN