Uživanje probiotikov EM pri zdravih

Facebooktwitter

Nasvete za uživanje probiotika EM pri zdravih povzemamo iz brošure Iztoka Ostana (2013): Blagor iz črevesja: Probiotiki EM in Vita Biosa. Koper: Institut.O.

Probiotik EM je najbolje zaužiti na tešče oziroma pred obrokom. Koristni mikrobi tako hitro potujejo skozi želodec. Če ga zaužijemo v času obroka, lahko njegovo dolgo zadrževanje v želodcu uniči del koristnih bakterij (Vagn-Hansen 2005). Kdor ima občutljiv želodec, pa ga lahko zaužije tudi v času obroka. To je splošno priporočilo. Nekaterim prija po obroku, zlasti če je bil preobilen. Probiotik EM namreč vsebuje veliko aktivnih encimov, ki so pomembni za dobro prebavo. Če ga zaužijemo pred obrokom, pripravimo prebavni trakt na hrano, po (težkem) obroku pa tudi pomaga k lažji prebavi.
Pijemo lahko čistega ali ga primešamo vodi (najbolje mlačni). Mnogim ustreza, da ga razredčijo z vodo, saj je zelo kislega okusa. Zelo primerno je, če ga pospremimo s sadežem ali svežim gostim sokom. Vlaknine so idealna hrana za dobre bakterije, zato so idealno dopolnilo probiotika EM, ki jih ne vsebuje. Če napitek primešamo gostemu svežemu soku (»smoothieju«), se tudi omili njegov kiselkast okus. Napitek ima le svež okus, kot če bi vanj stisnili sok limone. To je pomembno zlasti za tiste, ki jih kisel okus odbija (otroci). Probiotika ne mešamo v mešalniku, pač pa vmešamo v že pripravljen sok.

Otroci, nosečnice in doječe matere
Organizem nosečnic in doječih mater še posebej potrebuje kakovostno hrano in okrepitev s pomočjo probiotikov. Probiotik EM je povsem varna hrana in primerna tudi zanje. A to je le splošna trditev, saj so za nasvete pri prehrani nosečnic in doječih mater pristojni le zdravniki.
Probiotik EM lahko uživajo tudi otroci. Sodobni svet tudi njim ne prizanaša z vplivi stresa, onesnaževanja in slabe prehrane. Dnevni odmerek jim glede na odrasle zmanjšamo v sorazmerju z njihovo telesno težo.

Kako začnemo uživati probiotik EM
Uživanje probiotika EM je varno, a to živilo je močan antioksidant in telo razstruplja, zato imajo nekateri lahko v začetku težave prehodnega značaja (glavobol, povečanje utrujenosti, vetrovi in druge prebavne motnje…). To so krize razstrupljanja. Po opazovanju instituta HISA se to poslabšanje primeri 5 % uživalcem po 2 do 10 dneh od začetka uživanja.
Krize razstrupljanja so posledica šibkosti izločal, ki niso sposobna sproti izločati toksinov, ki se ob razstrupljevalnih režimih, kot je tudi prehranjevanje s probiotikom EM, intenzivneje izločajo iz telesa. Izognemo se jim tako, da začnemo uživati majhno količino probiotika (prvi dan npr. le od 0,1 do 0,2 dl) in jo iz dneva v dan povečujemo do želene ravni. Prava količina je tista, ki ne slabša počutja. Za olajšanje izločanja strupov poskrbimo tudi z dovolj užite vode (vsaj 1,5 l dnevno). Krizam se lahko izognemo tudi tako, da organe izločanja najprej okrepimo z idealnimi beljakovinami MAP (2-3 tedne po 5 g dnevno) in šele potem začnemo z uživanjem močnih razstrupljevalnih živil. To je priporočljivo zlasti pri zelo šibkih in ostarelih.

Ali je potrebno uživati probiotik EM prav vsak dan?
Zaužite mlečnokislinske bakterije se naselijo v naši sluznici, a ne za trajno. Študije so pokazale, da so dobre bakterije v črevesu do 14 dni po prenehanju uživanja. Če torej kak dan ne zaužijemo probiotikov, ni nič narobe, a vsakodnevno uživanje je boljše.

Vir:
Vagn-Hansen, C. (2005). Maven- din bedsten ven: Sundhed fra mund til bund/ The stomach – your best friend: Health from mouth to bottom. Copenhagen: Gads Forlag.

 

Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Otroci do 10 let, Najstniki, Odrasli od 20-49 let, Odrasli od 50-59 let, Ni podatka
Vrsta primera: Pričevanje zdravnika
14/10/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN