Astma, trebušna slinavka in srčno-žilno obolenje

Facebooktwitter

Živim na vasi. Imam soseda, ki že dolgo uživata FHES in MAP.

Milena ima 80 let. Že desetletja jo muči astma. Nima posebne volje, da bi sama kaj naredila za svoje zdravje, spremenila prehrano. Pravi, da se je pri kmečkem delu dovolj namučila in da bo jedla, kar ji paše, dokler bo pač mogla. V zvezi z astmo se je vedno zanašala le na zdravila.

Tako je vsaj bilo, dokler ji pred poldrugim desetletjem nismo dali stekleničke FHES. Pa je takoj lažje zadihala. Od takrat jemlje redno po eno kapsulo FHES na dan. Več si ne more privoščiti; kot kmečka upojenka ima zelo nizko pokojnino, njen sin, invalidsko upokojeni mehanik, pa tudi nima visoke. A soseda pravi, da če kak dan ne zaužije FHES, se takoj počuti slabše. Skoraj deset let uživa vsako jutro tudi po dve tableti MAP. Pove, da ji daje več moči.

Tudi njen sin Jože (59) ima načeto zdravje in skupaj z materjo tudi on vsako jutro zaužije po eno kasulo FHES in dve tableti MAP. Že dvakrat je bil na smrt bolan. Pred desetimi leti je prebolel akutno vnetje trebušne slinavke. Ko so ga prepeljali na urgenco, je zdravnik rekel, da je prišel k njim zadnji trenutek. Še kako uro brez zdravniške pomoči, pa bi umrl. Ko se je vrnil iz bolnišnice, smo mu priskrbeli MAP in FHES. Sprva je užival po 5 tablet MAP in 2 kapsuli FHES na dan. Kmalu se je okrepil. Potem je znižal odmerek na že omenjeno dozo (1 FHES in 2 MAP dnevno), saj si več ne more privoščiti. Nekaj let kasneje so ga spet peljali na ugenco, tokrat zaradi srčnega infarkta. Pregled koronark je pokazal veliko stopnjo zamašenosti žil. S helikopterjem so ga prepeljali v ljubljanski Klinični center. Naredili so mu več by-passov. Po operaciji je spet začasno povečal dnevni odmerek MAP (na 5 tablet) in FHES (na 2 kapsuli) in se spet hitro okrepil. Sedaj že več let nima nobenih zdravstvenih težav. Uživa tablete za znižanje sladkorja (je sladkorni bolnik) in preventivno dozo aspirina za redčenje krvi. Skrbi za svojo že precej onemoglo mater, s psom hodi v naravo, nabira zelišča in vsakodnevno pripravlja obilo okusnega čaja za njiju in za vse, ki ju obiščemo.

Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Odrasli od 50-59 let, Stari 60 let in več
Vrsta primera: Pričevanje uporabnika
08/08/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN