Petkrat večja smrtnost diabetikov, ki uživajo veliko običajnih beljakovin

Facebooktwitter

Sladkorni bolniki so včasih začudeni, ko imajo zvečer visoko raven sladkorja v krvi, kljub temu da niso zaužili ničesar takega, kar naj bi jo dvigovalo.

Znano je, da raven sladkorja v krvi povečujejo zlasti ogljikovi hidrati oziroma živila z visokim glikemičnim indeksom. Manj znano pa je, da ga povečujejo tudi beljakovine. V institutu International Nutrition Research Center (ZDA) so ugotovili, da so tudi beljakovine močan vir krvnega sladkorja. V celicah se namreč velik del aminokislin (sestavin beljakovin) ne izkoristi za izgradnjo naših beljakovin, pač pa jih telo razgradi (katabolizira). Iz enega grama teh odpadnih aminokislin nastane kar 49 gramov glukoze (INRC, 2001). Ta učinek ni viden takoj, kot je na primer pri uživanju sladkorjev. Beljakovine potrebujejo namreč kar 3-5 ur, preden jih telo prebavi. Tako se zgodi, da za kosilo pojemo zrezek, visok sladkor v krvi pa se pokaže šele zvečer.

Najnovejše študije pa nakazujejo še večja tveganja, ki jih za sladkorne bolnike predstavlja uživanje običajne beljakovinske hrane.  Kot je znano, običajna beljakovinska živila zelo obremenjujejo prebavila in izločala. V študiji, ki jo je opravila dr. Morgan E. Levine s sodelavci (Levine et al., 2014), se je pokazalo, da je smrtnost sladkornih bolnikov, ki uživajo prehrano z visoko vsebnostjo beljakovinskih živil, kar petkrat večja.

Izsledki študije pa ne veljajo za uživanje prehranskih dopolnil tipa MAP, ki ne obremenjujejo ne prebave ne izločal. Prav nasprotno: Znanstveni članek o odkritju MAP celo priporoča uživanje MAP v primeru diabetesa (Lucà-Moretti, 1998).

Del običajnih beljakovinskih živil naj bi diabetiki nadomestili z aminokislinami MAP, saj MAP praktično ne tvori odpadnih beljakovin in praktično ne povečuje sladkorja v krvi.

Viri:

INRC (2001). Odgovori na pogosta vprašanja o MAP (Master Amino Acid Pattern); dosegljivo na www.institut-o.com, 18.9.2014

Levine, Morgan E.,   Suarez, Jorge A.,  Brandhorst, Sebastian,  Balasubramanian, Priya,  Cheng, Chia-Wei, Madia, Federica, Fontana, Luigi, Mirisola, Mario G., Guevara-Aguirre, Jaime,  Wan, Junxiang, Passarino, Giuseppe, Kennedy, Brian K., Wei, Min, Cohen, Pinchas,  Crimmins, Eileen M.,  Longo, Valter D. (2014). Low Protein Intake Is Associated with a Major Reduction in IGF-1, Cancer, and Overall Mortality in the 65 and Younger but Not Older Population. Cell Metabolism, Volume 19, Issue 3: 407–417 ; dosegljivo na http://www.cell.com/cell-metabolism/abstract/S1550-4131%2814%2900062-X, 18.9.2014.

Lucà-Moretti, M. (1998).  A comparative, double blind, triple cross-over NNU study confirming the discovery of the Master Amino Acid Pattern. – Annals of the Royal National Accademy of Medicine of Spain, Volume CXV. Second Issue, Madrid

 

Produkti: OKA (angl. MAP)
Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Ni podatka
Vrsta primera: Pričevanje zdravnika, Rezultat raziskave
18/09/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN