Pogosta vprašanja o MAP – druga beljakovinska prehranska dopolnila

Facebooktwitter

Odgovori zdravnika prof.dr. Maurizia Lucà-Morettija, direktorja instituta INRC, na pogosto zastavljena vprašanja:

Ali lahko sočasno z MAP uporabljamo tudi druge prehranske dodatke?

Ali lahko športniki zmanjšajo uporabo prehranskih dodatkov ob uporabi MAP in če lahko, zakaj?

V večini prehranskih dodatkov uporabljajo kot beljakovinski vir kazein, sirotko ali sojo. Njihov neto izkoristek dušika pa je le 17 %, kar je 82 % manj kot pri MAP. Iz ene ali dveh tablet MAP pridobimo toliko beljakovin, kot bi jih pridobili z 2,4 dl drugih prehranskih dodatkov. Zato je uporaba drugih beljakovinskih prehranskih dopolnil poleg MAP nesmiselna in nekoristna.

Če nadomestimo prehranska dopolnila z nizkim neto izkoristkom dušika z MAP, se naš prehranski status izboljša, obenem pa preprečimo preobremenitev jeter in ledvic.

Vir:

INRC- International Nutrition Research Center (2001). The Master Amino Acid Pattern (MAP): The most common Q & A.

 

Produkti: OKA (angl. MAP)
Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Ni podatka
Vrsta primera: Pričevanje zdravnika
03/11/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN

OBVESTILO!

Na tej strani uporabljeni izrazi  MAP, probiotiki EM in FHES niso komercialna imena dopolnil, pač pa označujejo le določene tipe produktov. Konkretni produkti teh tipov so se v času spreminjali. Nekatera pričevanja so bila pridobljena v preteklosti ali pa v tujini z nekoliko drugačnimi variantami produktov teh tipov, kot so sedaj v prodaji v Sloveniji. Na tej spletni strani objavljene informacije so zgolj informativnega značaja. V primeru bolezni ali nosečnosti so za svetovanje pri prehrani pristojni le zdravniki. Avtor ne prevzema odgovornosti za uporabo tu objavljenih informacij v zdravstvene namene.

Dr. Iztok Ostan

OBVESTILO!
Na tej strani uporabljeni izrazi  OKA, probiotiki EM in FHES niso komercialna imena dopolnil, pač pa označujejo le določene tipe produktov. Konkretni produkti teh tipov so se v času spreminjali. Nekatera pričevanja so bila pridobljena v preteklosti ali pa v tujini z nekoliko drugačnimi variantami produktov teh tipov, kot so sedaj v prodaji v Sloveniji. Na tej spletni strani objavljene informacije so zgolj informativnega značaja. V primeru bolezni ali nosečnosti so za svetovanje pri prehrani pristojni le zdravniki. Avtor ne prevzema odgovornosti za uporabo tu objavljenih informacij v zdravstvene namene.

Dr. Iztok Ostan
close-link