Pogosta vprašanja o MAP – diabetes, obolenja jeter in ledvic

Facebooktwittergoogle_plus

Odgovori zdravnika prof.dr. Maurizia Lucà-Morettija, direktorja instituta INRC, na pogosto zastavljena vprašanja:

Zakaj neto izkoristek dušika v MAP ohranja zdravje?

Zakaj ima MAP najnižjo vrednost dušikovih odpadkov (katabolitov)?

V primerjavi z drugimi prehranskimi beljakovinami in aminokislinami MAP najmočneje pripomore k ohranjanju zdravja. V njegovi presnovi namreč ostane le en odstotek dušikovih odpadkov (presnovnih odpadkov). Ob nadomestitvi prehranskih beljakovin z MAP se torej lahko izognemo od 52 do 84 odstotkom neželenih dušikovih odpadkov. Zato je MAP priporočljiv za osebe:

– ki jim odpovedo ledvice ali jetra (v obeh primerih se je treba izogibati dušičnim odpadkom),

– bolnike z diabetesom I, diabetesom II ali gestacijskim diabetesom, ki se morajo izogibati neželenemu proizvajanju glukoze, ta pa izvira iz katabolize beljakovin (1g kataboliziranih/odpadnih beljakovin povzroči nastanek 49 g glukoze).

Vir:

INRC – International Nutrition Research Center (2001). The Master Amino Acid Pattern (MAP): The most common Q & A.

 

 

Produkti: OKA (angl. MAP)
Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Ni podatka
Vrsta primera: Pričevanje zdravnika
03/11/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN

OBVESTILO!

Na tej strani uporabljeni izrazi  MAP, probiotiki EM in FHES niso komercialna imena dopolnil, pač pa označujejo le določene tipe produktov. Konkretni produkti teh tipov so se v času spreminjali. Nekatera pričevanja so bila pridobljena v preteklosti ali pa v tujini z nekoliko drugačnimi variantami produktov teh tipov, kot so sedaj v prodaji v Sloveniji. Na tej spletni strani objavljene informacije so zgolj informativnega značaja. V primeru bolezni ali nosečnosti so za svetovanje pri prehrani pristojni le zdravniki. Avtor ne prevzema odgovornosti za uporabo tu objavljenih informacij v zdravstvene namene.

Dr. Iztok Ostan