Pogosta vprašanja o MAP – diabetes, obolenja jeter in ledvic

Facebooktwitter

Odgovori zdravnika prof.dr. Maurizia Lucà-Morettija, direktorja instituta INRC, na pogosto zastavljena vprašanja:

Zakaj neto izkoristek dušika v MAP ohranja zdravje?

Zakaj ima MAP najnižjo vrednost dušikovih odpadkov (katabolitov)?

V primerjavi z drugimi prehranskimi beljakovinami in aminokislinami MAP najmočneje pripomore k ohranjanju zdravja. V njegovi presnovi namreč ostane le en odstotek dušikovih odpadkov (presnovnih odpadkov). Ob nadomestitvi prehranskih beljakovin z MAP se torej lahko izognemo od 52 do 84 odstotkom neželenih dušikovih odpadkov. Zato je MAP priporočljiv za osebe:

– ki jim odpovedo ledvice ali jetra (v obeh primerih se je treba izogibati dušičnim odpadkom),

– bolnike z diabetesom I, diabetesom II ali gestacijskim diabetesom, ki se morajo izogibati neželenemu proizvajanju glukoze, ta pa izvira iz katabolize beljakovin (1g kataboliziranih/odpadnih beljakovin povzroči nastanek 49 g glukoze).

Vir:

INRC – International Nutrition Research Center (2001). The Master Amino Acid Pattern (MAP): The most common Q & A.

 

 

Produkti: OKA (angl. MAP)
Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Ni podatka
Vrsta primera: Pričevanje zdravnika
03/11/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN

OBVESTILO!

Na tej strani uporabljeni izrazi  MAP, probiotiki EM in FHES niso komercialna imena dopolnil, pač pa označujejo le določene tipe produktov. Konkretni produkti teh tipov so se v času spreminjali. Nekatera pričevanja so bila pridobljena v preteklosti ali pa v tujini z nekoliko drugačnimi variantami produktov teh tipov, kot so sedaj v prodaji v Sloveniji. Na tej spletni strani objavljene informacije so zgolj informativnega značaja. V primeru bolezni ali nosečnosti so za svetovanje pri prehrani pristojni le zdravniki. Avtor ne prevzema odgovornosti za uporabo tu objavljenih informacij v zdravstvene namene.

Dr. Iztok Ostan

OBVESTILO!
Na tej strani uporabljeni izrazi  OKA, probiotiki EM in FHES niso komercialna imena dopolnil, pač pa označujejo le določene tipe produktov. Konkretni produkti teh tipov so se v času spreminjali. Nekatera pričevanja so bila pridobljena v preteklosti ali pa v tujini z nekoliko drugačnimi variantami produktov teh tipov, kot so sedaj v prodaji v Sloveniji. Na tej spletni strani objavljene informacije so zgolj informativnega značaja. V primeru bolezni ali nosečnosti so za svetovanje pri prehrani pristojni le zdravniki. Avtor ne prevzema odgovornosti za uporabo tu objavljenih informacij v zdravstvene namene.

Dr. Iztok Ostan
close-link