Pomanjkanje energije – raziskave

Facebooktwitter

Vprašanje: Zakaj je pri izčrpanosti, utrujenosti oziroma pomanjkanju energije priporočljivo uživati vse tri tipe produktov: MAP, FHES in probiotike EM?

Odgovor:  Naj na to vprašanje odgovorim kar z odlomkom iz svoje knjige Prijateljem najboljše! Sistem prehranske prve pomoči za starejše in ošibele, ki jo je leta 2013 izdal Institut.O iz Kopra. Gre za povzetke raziskav o pomenu optimiziranja omenjenih treh vidikov prehrane za zmanjševanje pomanjkanja energije. Tu je odlomek iz omenjene knjige:

S staranjem se zmanjšuje naša življenjska energija. Eden od vzrokov za to je pomanjkanje beljakovin v celicah.  V celici proizvajajo energijo (ATP) mitohondriji, ki so po svoji strukturi beljakovinsko zelo zahtevni. V običajnih opnah celic je približno 50% beljakovin, v notranji opni mitohondrija pa kar 80% (Halliwell, Gutteridge 2005:285). Mitohondriji so v bistvu samostojna bitja, ki bivajo v naših celicah. Imajo svoj DNK in se samostojno razmnožujejo. Za njihovo namnožitev pa potrebujemo dovolj beljakovin, ki jih starejšemu primanjkuje, ker jih ne more učinkovito presnoviti. Če jih zaužijemo z beljakovinami MAP, v organizem ne vnesemo dodatnih kalorij, a celice lahko proizvedejo dodatne mitohondrije – dodatne »peči« za proizvodnjo energije. Zato mnogi ob uživanju MAP začutijo več duševne in telesne energije.

Tudi mineralni prah FHES ne vnaša v telo dodatnih kalorij, pa vendar mnogi občutijo  povečanje energije. Dokazano je, da se z uživanjem FHES poveča učinkovitost proizvodnje energije. Ob enaki količini glukoze (»drv«) celice proizvedejo do petkrat več energije – molekul ATP (adenozin trifosfata), ki jih uporabljajo pri poganjanju sleherne svoje aktivnosti. Koencim NADH, ki ima pomembno vlogo na začetku procesa proizvodnje ATP v mitohondrijih, je namreč antioksidantsko zelo zahteven (rH 11,7). Če uživamo s FHES oživljeno vodo, nastane v celici zelo antikosidantsko okolje in tako olajšamo delo »kurjaču« – koencimu NADH in celotnemu mitohondrijskemu procesu (Ostan 2012b).

Z uživanjem MAP in FHES torej že močno prispevamo k večji energiji; a če pustimo črevesje zanemarjeno, vdirajo iz njega v organizem strupi, ki jih proizvaja slaba črevesna flora. Ta zmanjšuje antioksidantskost v celicah in s tem upočasni proizvodnjo energije. Dokazano je, da je kronična utrujenost pogosto povezana z delovanjem škodljivih bakterij (Galland, 2011). Dobre bakterije pomagajo razgrajevati hrano na dovolj majhne delčke, da preidejo skozi steno črevesja v kri. Tako povečajo količino hrane, ki je v celicah na voljo za proizvodnjo energije.

Rezultat sinergije delovanja vseh treh živil je več duševne in telesne energije. Obe temeljita na večji količini energije, ki jo imajo celice same. Ta pa je osnova tudi za zdravje, za premagovanje bolezni, saj se le energetsko čvrste celice lahko uspešno upirajo neprestano delujočim rušilnim silam v organizmu.

Literatura:

Galland, L. (2011). Intestinal parasites may be causing your energy slump. The Huffington Post. Posted 01/6/11.; dosegljivo na: www.huffingtonpost.com/leo-galland-md/intestinal-parasites _b_804516.html , 3.1.2013.

Halliwell, Barry, & Gutteridge, John M.C. (2005). Free Radicals in Biology and Medicine, 4th edition. – Oxford: Oxford University Press.

Ostan, Iztok (2012 b). Hunza voda in njeno poustvarjanje z MegaHydrate in drugimi oblikami FHES: Povzetek raziskav. Koper: Institut.O.

Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Ni podatka
Vrsta primera: Rezultat raziskave
23/08/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN