Povešene prsi po hujšanju

Facebooktwitter

Pred kratkim je devetinpetdesetletna znanka zaključila terapijo proti glivični infekciji. Več tednov je uživala dietno hrano, ki je pripomogla k temu, da je shujšala za 4 kg. V času diete je uživala  MAP (po 4 tablete na dan), ki ga tudi sicer uživa že več let. Zmanjšanja teže je bila vesela, neprijetno pa je bilo, da so se prsi nekoliko povesile. Kako to, da je tako majhna izguba teže povzročila opazen učinek na prsih, kljub temu, da je gospa vendarle uživala normalno količino MAP?

O tem sem se pogovarjal tudi s prof. dr. Lucà-Morettijem. Obstajajo trije znanstveni članki o uspešnem hujšanju ob uživanju MAP. Preizkusi so v celoti zajeli hujšanje več kot 600 oseb obeh spolov. Pri nobenem niso zasledili težav z visečo kožo, ki so pogost spremljevalec običajnih shujševalnih kur. Tudi težav z dojkami ni bilo. Toda v teh preizkusih so upoštevali navodila za hujšanje, ki jih je pripravil center za raziskovanje na področju prehrane INRC (International Nutrition Research Center), ki narekujejo uživanje vsaj 10 tablet MAP dnevno ob posebni dieti, sicer postane telo beljakovinsko podhranjeno. Beljakovinska podhranjenost se pri hujšanju takoj pokaže na koži, ki izgubi elastičnost. Maščobe v dojkah se pri hujšanju “pokurijo”, koža pa se ob beljakovinski podhranjenosti povesi. Pri morebitnem ponovnem pridobivanju teže se dojke žal ne “napolnijo” več. Zdravniki ne vedo, zakaj do tega pride, pravi dr. Lucà-Moretti. V takem primeru zmore videz dojk popraviti le plastična kirurgija.

Če želimo preprečiti, da bi hujšanje razobličilo dojke, je torej potrebno uživati velike odmerke MAP, najmanj 10 na dan, če je drugih beljakovin dovolj (denimo 350 g perutnine ali rib), sicer pa še več. Če bi gospa želela nadomestiti v času diete vse beljakovine z MAP, bi morala po merilih INRC zaužiti po 22 tablet MAP dnevno. A tako dieto, kot pravi dr. Lucà-Moretti, je potrebno izvajati pod zdravniško kontrolo.

Produkti: OKA (angl. MAP)
Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Odrasli od 50-59 let
Vrsta primera: Pričevanje uporabnika, Pričevanje zdravnika
09/08/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN