Starejši in MAP – raziskave in mnenja zdravnikov

Facebooktwitter

Odlomek iz knjige: Ostan, Iztok (2013). Beljakovine za življenje in smrt. Ljubljana: Ara:

Prof. Sanseverino z Univerze v Bologni je vodil dvomesečni klinični preizkus učinkov MAP na starejše ljudi. Sodelovalo je dvajset oseb v starosti od 65 do 92 let. Ti posamezniki so bili večinoma šibki, saj jih 65% ni zmoglo več kot 2 minuti testne hoje na tekočem traku. Mnogi so bili zaradi slabe gibljivosti že dolgo primorani na bivanje le v stanovanju.

Prvi mesec so uživali po 6–8 tablet MAP dnevno, drugi mesec pa po 3–4. Zaradi boljše asimilacije, ki je sicer pri starejših zmanjšana, so dnevne odmerke MAP razdelili na dva obroka (zjutraj in opoldne). Dvakrat tedensko so nekoliko povečali telesno aktivnost s hojo. Vsem se je v času testa povečal mišični tonus. Prav vsi so bistveno okrepili svoje fizične sposobnosti. Na začetku so zmogli v povprečju le 2,6 minute hoje na tekočem traku, po dveh mesecih pa 11,4 minut, kar je 4,3-kratno povečanje (Riva Sanseverino 1999:17-19).

S staranjem se število celic v naših organih zmanjšuje. Zdrav sedemdesetletnik ima v ledvicah le 25% do 33% celic v primerjavi s tistimi, ki jih je imel pri 35 letih. Čeprav so njegove ledvice morda zdrave, zmore ta njegova »črpalka« izločiti tri do štirikrat manj toksičnih odpadkov kot nekoč. Dr. Minkoff ugotavlja, da »lahko povprečni sedemdesetletniki ohranijo le 30% mladostnih funkcij ledvic« (Minkoff 2006a). Telo porabi veliko energije in časa, da opravi funkcije izločanja odpadkov metabolizma beljakovin, zato je izgradnja lastnih beljakovin (anabolizem) manj učinkovita in počasnejša.

Z leti pa nastane še druga težava, na katero je v svojih prispevkih opozoril dr. Minkoff.

Po petinštiridesetem letu se začne naša prebava bistveno spreminjati. »Ko posamezniki vstopijo v svoja srednja leta, se  količina solne kisline v želodcu, ki aktivira encim pepsin, čigar naloga je prebava beljakovin, zniža na polovico normalne ravni« (Minkoff 2006b). To pomeni, da se velik del beljakovin, ki jih užijemo v teh letih, ne izkoristi in jih telo izloči z blatom.

Zato se starejši spontano izogibajo beljakovinski hrani, ki tvori veliko odpadkov. A tudi če se ji ne, je njen presnovni izkoristek manjši kot v mladosti. Večina starejših je zato podhranjenih, čeprav jim živil ne primanjkuje.

Posledice podhranjenosti so zlasti pri starejših mnogoštevilne. Najprej se pokažejo na manj pomembnih delih telesa (upadanje mišične mase, slabšanje kakovosti zob, las, nohtov in kože), saj oslabelo telo namenja mikrohraniva predvsem za prehrano in regeneracijo vitalnih organov. Kasneje pa opešajo tudi ti.

Do sedaj je bilo življenjske sposobnosti starostnika težko regenerirati prav zaradi težavnosti presnove beljakovinskih živil. Lahko presnovljivi in za izločala neobremenjujoči MAP pa odpira nove možnosti v geriatriji, ugotavlja prof. Sanseverino. Dr. David Minkoff pa pravi, da je bilo šele z uporabo teh pripravkov možno ugotoviti, kako organizem starejšega človeka kliče po beljakovinah. V svoji klinični praksi je to opazil predvsem pri ženskah s problemi menopavze (vročinski valovi, nočno potenje, nespečnost, menjajoče se razpoloženje, utrujenost, tanjšanje las in krhkost nohtov). Do nedavnega so pač menili, da je to normalna posledica staranja. Danes pa je jasno, da so te težave posledica beljakovinske podhranjenosti, ki se je ne da popraviti z običajno beljakovinsko hrano, pač pa le z MAP (Minkoff 2006c).

Obstaja velika nevarnost, da v zrelih letih  zapademo v začaran krog presnove beljakovin. Ker jih težko presnovimo, je v telesu premalo hormonov (ti so beljakovine). Premalo pa je tudi raznih encimov, zato je prebava vseh živil – tudi beljakovinskih – slabša in tako smo vedno bolj podhranjeni. Zdi se, da MAP lahko pomaga iz tega začaranega kroga.

Literatura:

Minkoff, D. (2006a): BioBuilde and The Discovery of the Ideal Amino Acid Pattern for Human Nutrition. – BodyHealth.com, Inc,; dosegljivo na www.bodyhealth.com/html/biobuilde/pa_discovery3.asp., april 2006.

Minkoff, David (2006b): 6 Key Facts Everyone Should Know About Protein. – BodyHealth.com, Inc,  dosegljivo na: www.bodyhealth.com/html/biobuilde/key.asp , april 2006.

Minkoff, David (2006c):  For   Miserabile   menopavse,     New   Way   To    Increase   Energy and Improve Sleep. – BodyHealth.com, Inc.; dosegljivo na: www.bodyhealth.com/html/biobuilde/miserable.asp , april 2006.

Riva Sanseverino, E. (1999): Vantaggi dell’utilizzo del MAP in età geriatrica, Atti del 1º Congresso S.E.N.B. – La Med.Biol., Nº 3, Suppl..

Produkti: OKA (angl. MAP)
Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Odrasli od 50-59 let, Stari 60 let in več, Ni podatka
Vrsta primera: Pričevanje zdravnika, Rezultat raziskave
22/08/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN