Uživanje probiotikov pri alergijah in intoleranci na hrano

Facebooktwitter

Odlomek iz brošure Iztoka Ostana (2013): Blagor iz črevesja: Probiotiki EM in Vita Biosa. Koper: Institut.O.

Študije so pokazale, da imajo mlečnokislinske bakterije proti-alergijsko delovanje. Učinkovitost delovanja je odvisna od vrste uporabljenih bakterij (Fujiwara et al. 2004). Veliko ljudi je netolerantnih na laktozo, saj nimajo laktaze – ustreznega encima zanjo. Pogosta posledica so driske. S pomočjo mlečnokislinskih bakterij, ki ustvarjajo laktazo, se lahko zmanjša netolerantnost na mlečne izdelke (Salminen et al. 1993).

Julija leta 2001 je časopis Hjemmet objavil naslednjo presenetljivo zgodbo o ozdravitvi: Leta 1985 so danskega veterinarja V. B. prepeljali na urgentni oddelek bolnišnice v Aarhusu. Bil je kot kost in koža, saj je shujšal za 25 kg. Mučile so ga netolerantnost na veliko vrst hrane, driske in bolečine. Zdravniki so odkrili, da ima kronično vnetje trebušne slinavke. Preizkušali so razna zdravila, a nič ni pomagalo. Stanje se je iz leta v leto slabšalo. Leta 1999 so ga, kot je kazalo, še zadnjič pripeljali na urgenco. Ko so ga potem prepustili v domačo oskrbo, je bila, po odpustnem pismu sodeč, njegova življenjska pot pri kraju. Pa ni bilo tako. Doma je gospod B. prebral novico, kako so na neki danski farmi, kjer je bila čreda tako bolna, da nista bila uporabna ne mleko ne meso, povsem pozdravili živali z razprševanjem dobrodejnih bakterij EM. Pri proizvajalcu je naročil steklenico takega probiotičnega napitka. Na lastno začudenje in na presenečenje zdravnikov, ki so opravili temeljite preglede, je bil čez dva meseca zdrav .
Danski delavec W. N. (Tarm) je opisal izkušnjo svojega sedemdesetletnega brata s probiotiki EM. Brat je bil astmatičen in je pogosto doživljal vnetje bronhijev. Ko je posegel po probiotiku EM, so njegove težave v kratkem času prešle.

Viri:
Fujiwara, D., Inoue, S., Wakabayashi, H., Fuji, T. (2004). The anti-allergic effects of lactic acid bacteria are strain dependent and mediated by effects on both Th1/Th2 cytokine expression and balance. International Archives of Allergy and Immunology, 135(3):205-215.
Salminen, S., Deighton, M., Gorbach, S. (1993). Lactic acid bacteria in health and disease; in Salminen, S., von Wright, A. (eds.). Lactic acid bacteria. Marcel Dekker Inc., 199-225.

Produkti: Probiotik EM
Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Stari 60 let in več, Ni podatka
Vrsta primera: Pričevanje uporabnika, Rezultat raziskave
14/10/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN

OBVESTILO!
Na tej strani uporabljeni izrazi  OKA, probiotiki EM in FHES niso komercialna imena dopolnil, pač pa označujejo le določene tipe produktov. Konkretni produkti teh tipov so se v času spreminjali. Nekatera pričevanja so bila pridobljena v preteklosti ali pa v tujini z nekoliko drugačnimi variantami produktov teh tipov, kot so sedaj v prodaji v Sloveniji. Na tej spletni strani objavljene informacije so zgolj informativnega značaja. V primeru bolezni ali nosečnosti so za svetovanje pri prehrani pristojni le zdravniki. Avtor ne prevzema odgovornosti za uporabo tu objavljenih informacij v zdravstvene namene.

Dr. Iztok Ostan
close-link