Uživanje probiotikov pri sladkorni bolezni

Facebooktwitter

Odlomek iz brošure Iztoka Ostana (2013): Blagor iz črevesja: Probiotiki EM in Vita Biosa. Koper: Institut.O.

Dr. Honda in sodelavci so v preizkusih na miših ugotovili, da mlečnokislinske bakterije znižujejo raven sladkorja v krvi po obroku. Domnevno se ob učinkovanju teh bakterij zmanjša dotok sladkorjev iz črevesja v kri (Honda et al. 2012).

V skladu s temi izsledki so pozitivne izkušnje nekaterih uporabnikov probiotičnih EM, ki vsebujejo kombinacijo mlečnokislinskih bakterij. Taka je na primer izkušnja gospoda H. E. (Vester Skerninge, DK), sladkornega bolnika. Po dveh mesecih uživanja probiotika EM je lahko zmanjšal dnevne odmerke zdravil za diabetes za 17%.

Gospa G.S. (73 let) iz Nemčije je leta 2003 opisala svojo pozitivno izkušnjo s probiotikom EM. Sedem let poprej so ji ugotovili sladkorno bolezen (diabetes II). Vsak dan je dobivala injekcije inzulina. Ker se je zavedala, da je sladkorna bolezen posledica slabega delovanja prebavil, jih je poskusila okrepiti s probiotikom EM. Začela je uživati ta napitek po 0,2 dl 3 krat dnevno. V kratkem je dvakrat doživela slabo počutje in ugotovila, da je prišlo do premočnega znižanja ravni sladkorja v krvi. Po tej izkušnji si je redno merila krvni sladkor. Čez čas je ugotovila, da ji vsakodnevne injekcije inzulina niso več potrebne. Tudi stroga dieta ni bila več tako nujna in lahko je delala izjeme. Dnevni odmerek probiotika EM je zmanjšala na 0,3 dl (s precej vode). Počutila se je zelo dobro. Izginili so vetrovi in driska, ki so bili po njenih opažanjih stranski učinki zdravil. 

Vir:

Honda, K., Moto, M., Uchida, N., Hashizume, N. (2012). Anti-diabetic effects of lactic acid bacteria in normal and type 2 diabetic mice.  J Clin Biochem Nutr. , 51(2):96-101.

 

Produkti: Probiotik EM
Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Stari 60 let in več, Ni podatka
Vrsta primera: Pričevanje uporabnika, Rezultat raziskave
17/10/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN