Vegetarijanci

Facebooktwitter

Iz knjige: Ostan, Iztok (2013). Beljakovine za življenje in smrt. Ljubljana: Ara.

Med zdravimi, ki jim zdravniki priporočajo uporabo MAP, so tudi vegetarijanci. Pri rastlinskih živilih je izkoristek esencialnih aminokislin zelo nizek, saj po ugotovitvah dr. Lucà-Morettija ne presega 18%. Da bi bil organizem dovolj beljakovinsko prehranjen, bi bilo potrebno zaužiti veliko rastlinskih beljakovinskih živil. Tega vegetarijanci praviloma ne počno, saj je veliko rastlinskih živil težko prebaviti. Zato dr. Lucà-Moretti priporoča MAP tudi njim (INRC 2003).

Veliko ljudi, tudi nevegetarijancev, je beljakovinsko podhranjenih, trdi dr. Minkoff: »Standardni testi krvi sicer lahko pokažejo normalne vrednosti beljakovin, toda globlje analize seruma odkrijejo pri mnogih posameznikih pomanjkanje aminokislin. Nismo še srečali vegetarijanca, ki ne bi bil beljakovinsko podhranjen« (Minkoff 2006b). Iz že opisanih razlogov pa se z leti tudi njim poveča nevarnost beljakovinske podhranjenosti.

Strah pred beljakovinsko podhranjenostjo še ni zadosten razlog, da bi se vegetarijanstvu odrekli, če se zanj odločimo. Razstrupljevalni prehranski režimi, med katere sodi tudi veganstvo, so zlasti v starosti potrebni. Čim starejši smo, tem šibkejša so izločala in vedno več strupov se nabira v telesu. Nalagajo se tudi v celični maščobi (lipofuscini) in v maščobnih tkivih. Povprečen sedemdesetletnik ima do 100% več maščob kot v mladosti (Minkoff 2006a).

MAP je rastlinski izvleček, saj esencialne aminokisline pridobivajo iz stročnic. To za kakovost esencialnih aminokislin ni bistveno. Vsaka aminokislina določenega tipa ima enake lastnosti, ne glede na to, ali so jo pridobili iz živali ali rastlin. Rastline in živali (vsaka vrsta s svojo specifiko) se razlikujejo po beljakovinah, torej po sestavi vsebovanih aminokislin. Osnovni gradniki aminokislin pa so enaki v vseh vrstah beljakovin.

Literatura:

INRC – International Nutrition Research Center (2003): The Master Amino Acid Pattern (MAP): The ideal Protein Substitute: Lucà-Moretti presentation.

Minkoff, D. (2006a): BioBuilde and The Discovery of the Ideal Amino Acid Pattern for Human Nutrition. – BodyHealth.com, Inc,; dosegljivo na  www.bodyhealth.com/html/biobuilde/pa_discovery3.asp., april 2006.

Minkoff, David (2006b): 6 Key Facts Everyone Should Know About Protein. – BodyHealth.com, Inc,  dosegljivo na: www.bodyhealth.com/html/biobuilde/key.asp , april 2006.

Produkti: OKA (angl. MAP)
Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Stari 60 let in več, Ni podatka
Vrsta primera: Pričevanje zdravnika, Rezultat raziskave
22/08/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN