Zakaj lahko nastanejo v začetni fazi uživanja FHES krize razstrupljanja? Kako se kažejo in kako jih preprečimo?

Facebooktwitter

Odlomek iz knjige Ostan, I. (2013). Žive vode. Ljubljana: Ara.

Strupi nastajajo v telesu neprestano, saj so normalen stranski produkt presnove. Telo jih zna nevtralizirati, potem pa jih izloči iz celic ter po limfi in krvi pretovori do izločal (jeter, ledvic, kože, pljuč, debelega črevesa). Žal pa ti organi z leti prvi opešajo, zato je izločanje presnovnih odpadkov oteženo. Nabirajo se v telesu, večinoma v medceličnem prostoru in v maščobnem tkivu. To zastajanje strupov v telesu je dr. Tilden (1981) poimenoval toksemija. Telo zmanjšuje negativne učinke zadrževanja strupov v telesu tako, da zadržuje v medceličnem prostoru več vode, ki jo črpa tudi iz celic. Odpadki so praviloma kisli, zato sta dehidracija telesa in njegova zakisanost le druga plat toksemije.

Če uživamo kako živilo, ki nevtralizira strupe oziroma zmanjša zakisanost, se lahko zgodi, da strupi privrejo iz odlagališč v kri in limfo, vendar jih šibka izločala ne zmorejo sproti izločati iz telesa. Tako se lahko pojavijo slabo počutje, omotica, slabost, srbenje kože, občutek predgripoznega stanja ipd. Taka težava se lahko prehodno pojavi tudi v začetku uživanja FHES.

Tudi sam sem doživel krizo razstrupljanja. Ker v začetku nisem občutil nobenega učinka ob uživanju FHES, sem menil, da potrebujem večje odmerke. Med pričevanji iz ZDA sem prebral, da je nekdo brez negativnih posledic zaužil celo po dvanajst kapsul na dan. Tako sem v začetku postopoma v nekaj dneh povečal dnevni odmerek FHES z dveh kapsul na dvanajst kapsul. Tistega dne, ko sem jih zaužil dvanajst, sem šel zvečer nespametno še na pico in pivo. Rezultat je bilo srbenje kože in pojav rdečih pik in bunkic na koži. To je bilo prvič in zadnjič, da sem imel kakšno obliko izpuščajev. Za en dan sem prekinil z uživanjem FHES, potem pa zmanjšal odmerek in pil več vode kot ponavadi. Pojav je v nekaj dneh minil. Kasneje sem še kdaj povečal odmerek celo do petnajst kapsul na dan (če v času nastajanja prehlada ali gripe nisem mogel ostati doma na toplem), vendar se kriza razstrupljanja ni več pojavila.

Krizo razstrupljanja običajno preprečimo, če začnemo z majhnim odmerkom FHES, prvi dan z eno kapsulo, če smo zelo oslabeli, lahko zgolj s polovičko. Če ne zaznamo poslabšanega počutja, v naslednjih dneh postopoma povečujemo odmerek do želene količine.

Pri starejših osebah, oslabelih zaradi prestane bolezni ali drugih razlogov, pri  ljudeh z ošibelimi  jetri, ledvicami, kožnimi boleznimi in oslabljenimi drugimi izločali, je večja možnost za nastanek razstrupljevalne krize v začetku uživanja FHES. Zato je dobro, če si pred uživanjem FHES okrepijo izločala z 2-3 tedenskim uživanjem rastlinskih beljakovinskih izvlečkov tipa MAP, ki ne ustvarjajo odpadkov in zato izločal ne obremenjujejo. Starejši in ošibeli so namreč beljakovinsko podhranjeni. Več o problematiki beljakovin sem zapisal v drugih svojih publikacijah (Ostan 2011, 2012a).

Za starejše in ošibele sem razvil poseben trimesečni program okrepitve, ki temelji zlasti na uživanju beljakovin tipa MAP, izbranih učinkovitih probiotikov in s FHES oživljene vode (skupaj z modrozelenimi algami). Celovito sem ga opisal v knjigi Prijateljem najboljše! Sistem prehranske prve pomoči za starejše in ošibele (Ostan, 2013).

Viri:

Ostan, I. (2011). MAP – idealni beljakovinski dodatek za starejše, ošibele, športnike, vegetarijance…: Povzetek raziskav. Koper: Institut.O.

Ostan, I. (2012 a). Beljakovine za življenje in smrt. Ljubljana: Ara.

Ostan, I. (2013). Prijateljem najboljše! Sistem prehranske prve pomoči za starejše in ošibele. Koper: Institut.O.

Tilden, J. H (1981). Toxemia Explained. Mokelumne Hill: California: Health Research.

 

Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Odrasli od 50-59 let, Stari 60 let in več, Ni podatka
Vrsta primera: Pričevanje uporabnika, Pričevanje zdravnika, Rezultat raziskave
29/10/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN