Doziranje MAP

Facebooktwitter

Odlomek iz brošure: Ostan, Iztok (2012): MAP – Idealni beljakovinski dodatek za starejše, ošibele, športnike, vegetarijance… Povzetek raziskav. Koper: Institut.O; dosegljivo na http://www.institut-o.com/datoteke/MAP-brosura-1301.pdf, 10.10.2014.

Kako uporabljamo MAP

Proizvajalec priporoča uživanje MAP kot prehranskega dodatka od 3 do 5 (enogramskih) tablet dnevno. Lahko ga zaužijemo v času obroka s katerokoli hrano, pa med obroki, lahko pa tudi na tešče. Če ga zaužijemo zjutraj s svežim sokom (gostim ali bistrim), si zagotovimo lahek, a bogat beljakovinski jutranji obrok za premagovanje dnevnih naporov; pred spanjem zaužiti MAP pa izboljša regeneracijo, ki poteka v času počitka.

Športniki in rekreativci
Športniki zaužijejo od 5 do 10 tablet MAP 30 minut pred telesno aktivnostjo ali kot priporoča zdravnik. Največji enkratni odmerek naj ne presega 10 tablet, priporoča dr. Lucà-Moretti. Pri velikih in trajajočih naporih zaužijemo po 10 MAP vsaki dve uri, a ne več kot 30 tablet na dan. Preveliki odmerki MAP sicer ne škodijo, a je njihov anabolni izkoristek slabši.

Otroci, nosečnice doječe matere
Nosečnice potrebujejo dodatnih 10 g beljakovin bruto količine (Leslie 2003), kar pomeni dodatne 4 tablete MAP dnevno.
Doječe matere zadovoljijo bruto potrebe po beljakovinah z dodatnimi 15–20 g beljakovin, kar pomeni dodatnih 6 do 8 tablet MAP na dan.
Za konkretne nasvete pri prehrani nosečnic in doječih mater so pristojni le zdravniki.

Pri hujšanju
V inštitutu INRC so razvili posebno metodo hujšanja s pomočjo MAP. Vključuje poseben prehranski režim, telesno gibanje in uživanje povečane količine MAP. Konkretna navodila za hujšanje z MAP dobite na www.institut-o.com.

Bolniki
Za konkretne nasvete pri prehrani bolnikov so pristojni le zdravniki. Prav tako se je potrebno posvetovati pred uporabo MAP z zdravnikom, če uživamo zdravila. MAP lahko izboljša absorpcijo zdravil in je zato potrebno prilagoditi odmerek zdravil. Povzetki kliničnih študij o uporabi MAP pri bolnih so predstavljeni v poglavju 2 (Uporaba MAP v zdravstvu). V njem so navedeni tudi odmerki MAP, ki so jih zdravniki priporočali pri raznih boleznih.

Optimizacija količine MAP
Individualne potrebe po beljakovinah se razlikujejo. Za izračun optimalne količine (za odraslega z normalno fizično aktivnostjo) postopamo po spodnjem postopku:
a) Izračunamo idealno telesno težo (I).
Za moške jo izračunamo po formuli: telesna višina (v cm) – 100 x 0,9 za ženske pa po formuli: telesna višina (v cm) – 100 x 0,8. Idealna telesna teža je tako na primer za 183 cm visokega moškega (oseba X) 75 kg.
b) Izračunamo dnevne bruto potrebe po beljakovinah
Približek bruto potreb po beljakovinah (P) dobimo tako, da idealno telesno težo (I) pomnožimo z 0,96. Za 183 cm visokega moškega je potrebnih 72 g dnevno.
c) Izračunamo bruto količino dnevno užitih beljakovin (U).

Živilo Količnik ekvivalentnosti Vsebnost beljakovin
EC p
Jajca (srednje = 60 g) 1,25 13,0 %
Meso, piščanec, ribe 1,25 20,0 %
Sveži sir 1,0 14,0 %
Sir (emental, edamec) 1,0 30,0 %
Fižol – suhi 1,0 20,0 %
Grah-suhi 1,0 22,0 %
Leča-suha 1,0 24,0 %
Soja-suha 1,0 38,0 %
Soja – sveža 1,0 8,0 %
Tofu 1,0 7,0 %
Mešana zelenjava in žita 1,0 3,5 %
MAP 2,4 100,0 %

Vsebovano bruto količino beljakovin izračunamo po formuli: % vsebnosti beljakovin (p)/100 x količina živila (q) x količnik ekvivalentnosti živila (EC). Če gospod X užije dnevno 110 g sira in 500 g mešane zelenjave ter celostnih žit, bo iz njih dobil 50,5 g beljakovin bruto (33 iz sira in 17,50 iz mešane zelenjave).

d) Izračunamo dnevni bruto primanjkljaj oz. presežek beljakovin (R) po formuli R=P-U. Ker oseba X potrebuje 72 g beljakovin bruto (P), zaužije pa (U) 50,5 g, je primanjkljaj (R) = 21,50 g beljakovin bruto.
e) Izračunamo dnevni neto primanjkljaj (N), ki je enak potrebni količini MAP po formuli N= R/2,4. Oseba X potrebuje torej dnevno 9 tablet MAP (21,5/2,4 = 9).

Pred uživanjem količine MAP, ki presega maksimalni odmerek, ki ga priporoča proizvajalec, se posvetujte z zdravnikom.

Vir:
Leslie, C. (2003). Nutrient Needs during pregnancy; dosegljivo na www.moscowfood.coop/archive/pregnancy.html, avgust 2011.

 

 

Produkti: OKA (angl. MAP)
Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Dojenčki, Otroci do 10 let, Najstniki, Odrasli od 20-49 let, Odrasli od 50-59 let, Stari 60 let in več
Vrsta primera: Pričevanje zdravnika, Rezultat raziskave
14/10/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN

OBVESTILO!

Na tej strani uporabljeni izrazi  MAP, probiotiki EM in FHES niso komercialna imena dopolnil, pač pa označujejo le določene tipe produktov. Konkretni produkti teh tipov so se v času spreminjali. Nekatera pričevanja so bila pridobljena v preteklosti ali pa v tujini z nekoliko drugačnimi variantami produktov teh tipov, kot so sedaj v prodaji v Sloveniji. Na tej spletni strani objavljene informacije so zgolj informativnega značaja. V primeru bolezni ali nosečnosti so za svetovanje pri prehrani pristojni le zdravniki. Avtor ne prevzema odgovornosti za uporabo tu objavljenih informacij v zdravstvene namene.

Dr. Iztok Ostan

OBVESTILO!
Na tej strani uporabljeni izrazi  OKA, probiotiki EM in FHES niso komercialna imena dopolnil, pač pa označujejo le določene tipe produktov. Konkretni produkti teh tipov so se v času spreminjali. Nekatera pričevanja so bila pridobljena v preteklosti ali pa v tujini z nekoliko drugačnimi variantami produktov teh tipov, kot so sedaj v prodaji v Sloveniji. Na tej spletni strani objavljene informacije so zgolj informativnega značaja. V primeru bolezni ali nosečnosti so za svetovanje pri prehrani pristojni le zdravniki. Avtor ne prevzema odgovornosti za uporabo tu objavljenih informacij v zdravstvene namene.

Dr. Iztok Ostan
close-link