Kljub emfizemu in sarkoidozi pljuč na vršace

Facebooktwitter

Pri dolgotrajnih kroničnih vnetjih pljuč začnejo propadati stene pljučnih mešičkov. Pojavu pravimo emfizem. Lahko pa se pojavijo tudi grudice (granulomi); gre za skupine celic, ki sodelujejo pri vnetju. Tako bolezensko stanje pljuč je sarkoidoza.

Gospa Aleša (63), ima težave s pljuči že od zgodnjega otroštva, ko je večkrat zbolela za bronhiolitisom, ostala so ji slabo razvita pljuča (Swyer-Jamesov sindrom), povečani in slabo delujoči bronhiji (bronhiektazije in emfizem). Leta 2016 so odkrili še sarkoidozo. Kapaciteta njenih pljuč je 58-odstotna (FEV1) in po napovedi zdravnikov naj bi se stanje slabšalo, tako da naj slednjič ne bi zmogla sama niti v kopalnico. A gospa Aleša se ne da. Redno hodi na nižje vrhove, nekako na 14 dni pa tudi v gore. Resda porabi za te vzpone nekoliko več časa kot je normirano, a gre. Zdravil ne jemlje,  le pred vzponi v gore je uporabljala dihalno pršilo – odkar jemlje izbrana dopolnila, pa še tega ne.

Avgusta lani je namreč začela uživati aminokisline OKA. Odmerek je postopoma povečevala in ga ustalila na dvakrat po 4 tablete na dan. Ko se je deseti dan odpravila v Julijce na dvatisočaka, je pred pohodom vzela dodatne 3 tablete. Imela je veliko energije, a ne za vso pot. Kasneje je ugotovila, da ji za odlično počutje v hribih najbolj ustreza dodatnih 10 tablet OKA pred pohodom in še dodatnih 10 dve uri kasneje.

Od začetka septembra prehrano dopolnjuje še s 4 kapsulami FHES na dan, redni dnevni odmerek OKA pa je zmanjšala na 6 tablet (ob hribolazenju pa še omenjeni dodatek OKA). Začela je izvajati tudi posebne dihalne vaje (https://www.dihalna-telovadba.si/) – dvakrat na dan po 20 minut. Takole nam je te dni opisala svoje izkušnje:

»Na splošno čutim večjo moč ob naporih. Občasno, npr. pri gorskih podvigih, je tako očitna, da kar nekako ne morem verjeti, da je res (…). Od vsega kar sem doslej v življenju poskusila, so res OKA in FHES najboljša zadeva. (…) Najbolj pa me veseli, da je CT pljuč v začetku januarja letos pokazal nazadovanje sarkoidoze in pulmologinja se čudi, kako to, kajti že pred leti so mi hoteli predpisati  glukokortikoide, a sem jih odklonila.«

Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Stari 60 let in več
Vrsta primera: Pričevanje uporabnika
02/04/2022
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN