Kljub emfizemu in sarkoidozi pljuč na vršace

Facebooktwitter

Pri dolgotrajnih kroničnih vnetjih pljuč začnejo propadati stene pljučnih mešičkov. Pojavu pravimo emfizem. Lahko pa se pojavijo tudi grudice (granulomi); gre za skupine celic, ki sodelujejo pri vnetju. Tako bolezensko stanje pljuč je sarkoidoza.

Gospa Aleša (63), ima težave s pljuči že od zgodnjega otroštva, ko je večkrat zbolela za bronhiolitisom, ostala so ji slabo razvita pljuča (Swyer-Jamesov sindrom), povečani in slabo delujoči bronhiji (bronhiektazije in emfizem). Leta 2016 so odkrili še sarkoidozo. Kapaciteta njenih pljuč je 58-odstotna (FEV1) in po napovedi zdravnikov naj bi se stanje slabšalo, tako da naj slednjič ne bi zmogla sama niti v kopalnico. A gospa Aleša se ne da. Redno hodi na nižje vrhove, nekako na 14 dni pa tudi v gore. Resda porabi za te vzpone nekoliko več časa kot je normirano, a gre. Zdravil ne jemlje,  le pred vzponi v gore je uporabljala dihalno pršilo – odkar jemlje izbrana dopolnila, pa še tega ne.

Avgusta lani je namreč začela uživati aminokisline OKA. Odmerek je postopoma povečevala in ga ustalila na dvakrat po 4 tablete na dan. Ko se je deseti dan odpravila v Julijce na dvatisočaka, je pred pohodom vzela dodatne 3 tablete. Imela je veliko energije, a ne za vso pot. Kasneje je ugotovila, da ji za odlično počutje v hribih najbolj ustreza dodatnih 10 tablet OKA pred pohodom in še dodatnih 10 dve uri kasneje.

Od začetka septembra prehrano dopolnjuje še s 4 kapsulami FHES na dan, redni dnevni odmerek OKA pa je zmanjšala na 6 tablet (ob hribolazenju pa še omenjeni dodatek OKA). Začela je izvajati tudi posebne dihalne vaje (https://www.dihalna-telovadba.si/) – dvakrat na dan po 20 minut. Takole nam je te dni opisala svoje izkušnje:

»Na splošno čutim večjo moč ob naporih. Občasno, npr. pri gorskih podvigih, je tako očitna, da kar nekako ne morem verjeti, da je res (…). Od vsega kar sem doslej v življenju poskusila, so res OKA in FHES najboljša zadeva. (…) Najbolj pa me veseli, da je CT pljuč v začetku januarja letos pokazal nazadovanje sarkoidoze in pulmologinja se čudi, kako to, kajti že pred leti so mi hoteli predpisati  glukokortikoide, a sem jih odklonila.«

Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Stari 60 let in več
Vrsta primera: Pričevanje uporabnika
02/04/2022
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN

OBVESTILO!

Na tej strani uporabljeni izrazi  MAP, probiotiki EM in FHES niso komercialna imena dopolnil, pač pa označujejo le določene tipe produktov. Konkretni produkti teh tipov so se v času spreminjali. Nekatera pričevanja so bila pridobljena v preteklosti ali pa v tujini z nekoliko drugačnimi variantami produktov teh tipov, kot so sedaj v prodaji v Sloveniji. Na tej spletni strani objavljene informacije so zgolj informativnega značaja. V primeru bolezni ali nosečnosti so za svetovanje pri prehrani pristojni le zdravniki. Avtor ne prevzema odgovornosti za uporabo tu objavljenih informacij v zdravstvene namene.

Dr. Iztok Ostan

OBVESTILO!
Na tej strani uporabljeni izrazi  OKA, probiotiki EM in FHES niso komercialna imena dopolnil, pač pa označujejo le določene tipe produktov. Konkretni produkti teh tipov so se v času spreminjali. Nekatera pričevanja so bila pridobljena v preteklosti ali pa v tujini z nekoliko drugačnimi variantami produktov teh tipov, kot so sedaj v prodaji v Sloveniji. Na tej spletni strani objavljene informacije so zgolj informativnega značaja. V primeru bolezni ali nosečnosti so za svetovanje pri prehrani pristojni le zdravniki. Avtor ne prevzema odgovornosti za uporabo tu objavljenih informacij v zdravstvene namene.

Dr. Iztok Ostan
close-link