Okrepitev po pljučnici s FHES in beljakovinami

Facebooktwitter

Pred nekaj leti je gospa Klara prebolela pljučnico. Namesto da bi počivala, je še naprej neutrudno skrbela za hudo bolnega soproga in tako se pljučnica ni povsem pozdravila. Upala je, da ji bodo pomagali večji odmerki FHES, vendar so se znaki bolezni kljub temu vlekli še več mesecev. Šele ko je okrepila svojo vegetarijansko prehrano z večjo količino beljakovin, so znaki obolenja povsem izginili.

Dr. Meyers v knjižici o FHES in v brošuri »Superživila za trdno zdravje« (izšli sta tudi v slovenščini) predstavlja izjemno koristne učinke uživanja FHES in našo potrebo po uživanju superživil, s katerimi si priskrbimo esencialna mikrohraniva. FHES je zelo pomembno živilo, vendar ne vsebuje vseh esencialnih mikrohraniv, ki jih primanjkuje v sodobni prehrani (zlasti mineralov in esencialnih aminokislin). Velikokrat zaleže že, če FHES dodamo kako zeleno superživilo (spirulino, druge modrozelene alge ali zelene sokove, bodisi sveže ali hladno dehidrirane)

Ustrezno beljakovinsko prehranjenost pa še najlažje dosežemo z uživanjem optimalne kombinacije esencialnih aminokislin OKA.

Kot kaže primer gospe Sonje, dandanes zlasti pri starejših, ošibelih in vegetarijancih primanjkuje na celični ravni esencialnih aminokislin, zato so beljakovinsko podhranjeni. Poleg tega nam ob sodobni prehrani primanjkuje tudi mineralov in esencialnih maščobnih kislin. Če teh prehranskih vrzeli ne zapolnimo, utegne imeti uživanje FHES omejen učinek. Za ustrezno prehransko »prvo pomoč« uživajmo torej poleg FHES vsaj še kako modrozeleno algo, na primer spirulino, ali kako drugo zeleno superživilo, ki vsebuje minerale, esencialne maščobne kisline in (v omejenih količinah) tudi vse esencialne aminokisline, za optimalno beljakovinsko prehranjenost pa tudi OKA.

Viri:

Meyers, R. (2005a). FHES. Flanaganov kremen obogaten z vodikom. Ljubljana: Miró Gomsi – samozaložba.

Meyers, R. (2005b). Super živila za trajno zdravje. Ljubljana: Miró Gomsi – samozaložba

 

Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Ni podatka
Vrsta primera: Pričevanje uporabnika, Pričevanje zdravnika
29/01/2020
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN