Pogosta vprašanja o MAP – mišična moč in mišična masa

Facebooktwitter

Odgovori zdravnika prof.dr. Maurizia Lucà-Morettija, direktorja instituta INRC, na pogosto zastavljena vprašanja:

Zakaj MAP minimizira obdobje mišične obnove?

Zakaj optimizira športno zmogljivost?

Zakaj je priporočljiv za ljudi, ki ne dosežejo primerne sinteze beljakovin zaradi nezadostnega uživanja, slabe absorpcije ali povečane presnove beljakovin v telesu?

Zakaj MAP poveča moč in učvrsti telesna tkiva (npr. kožo, mišice)?

Edinstvena kombinacija aminokislin v MAP omogoča 99-odstoten neto izkoristek dušika, kar pomeni, da 99 % aminokislin, ki ga sestavljajo, deluje kot predstopnja za sintezo beljakovin v telesu. To je najvišji neto izkoristek dušika med vsemi prehranskimi beljakovinami ali aminokislinami. Naj ponazorim: beljakovine iz kokošjega jajca, ki so doslej veljale kot beljakovine z najvišjo biološko vrednostjo, zagotavljajo samo 48 % NNU, torej kar 51 % manj kot MAP. Zaradi visokega neto izkoristka dušika dobimo s presnovo 10 g MAP toliko telesnih beljakovin kot s 350 g rdečega mesa, perutnine ali rib (bruto teža – skupaj s kostmi…; opomba Iztoka Ostana). MAP je torej priporočljiv za osebe, ki ne zaužijejo dovolj beljakovin oziroma tiste, pri katerih se beljakovine nezadostno absorbirajo zaradi telesnih, duševnih ali socialno-ekonomskih razlogov, pa tudi za osebe, ki želijo maksimizirati sintezo beljakovin v telesu, mišično moč, vzdržljivost in mišično maso, obenem pa minimizirati čas mišične obnove po športni aktivnosti.

Rečeno je bilo, da MAP maksimizira mišično moč, vzdržljivost in maso. Ali to velja za vsakogar?

Da, to velja za vsakogar, ne glede na to ali ste začetnik ali zmagovalec olimpijade. Ob jemanju MAP boste izkusili naraščajoče pozitivne učinke na mišično moč, vzdržljivost in obseg mišic. Učinek pa je seveda odvisen od vaše starosti, zdravstvenega stanja ter intenzivnosti in pogostosti športne dejavnosti.

Vir:

INRC – International Nutrition Research Center (2001). The Master Amino Acid Pattern (MAP): The most common Q & A.

 

Produkti: OKA (angl. MAP)
Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Ni podatka
Vrsta primera: Pričevanje zdravnika
02/11/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN