Rekreativci, športniki in body-builderji – raziskave in izkušnje zdravnikov

Facebooktwitter

Iz knjige: Ostan, Iztok (2013). Beljakovine za življenje in smrt. Ljubljana: Ara.

Dr. Enrico Mariani je štiri tedne preverjal učinke uživanja MAP na desetih tekačih. V dneh intenzivnega treninga je vsak zaužil po 20 g MAP, druge dni pa po 10 g. V primerjavi z atleti v kontrolni skupini, ki niso uživali MAP, sta se tem tekačem bolj povečali mišična masa in mišična moč, moč obeh nog se je izenačila, zmanjšala pa se je količina mlečne kisline v organizmu, kar je znak večje čistosti telesa (Mariani et al.1999a).

Podobne rezultate so dobili v mednarodni študiji, ki jo je vodil dr. M. Lucà-Moretti; v njej je sodelovalo dvajset tekačev (Lucà-Moretti 2003b).

Beljakovinski in aminokislinski prehranski dodatki so v športu in body-buildingu v uporabi že dolgo. Zgornje študije kažejo, da je MAP primeren prehranski dodatek tudi za športnike, žal pa nam za sedaj niso znani rezultati morebitnih primerjalnih študij uporabe MAP in drugih običajnih aminokislinskih / beljakovinskih preparatov v športu in body buildingu.

Uporaba MAP nima negativnih stranskih učinkov. Če ga uporabljamo v športu, se hkrati z mišicami krepijo tudi kite, kosti, žile, notranji organi in drugi deli organizma. Dr. Lucà-Moretti je tudi na sebi preverjal, kako učinkuje MAP na rast in moč mišic. Ugotovil je, da se mišična masa ohranja tudi po prenehanju vadbe, če seveda nadaljujemo z uživanjem MAP.

Literatura:

Lucà-Moretti M, Grandi, A.,  Lucà, E., Mariani, Vender, G  et al (2003b): Comparative results between two groups of track-and-field athletes with or without the use of Master Amino acid Pattern® as protein substitute. Advances in Therapy, Vol. 20, No.4.:195-202

Mariani, E. et al.(1999a): Modificazione di alcuni parametri fisiologici e metabolici indotte dall’assunzione di “Master Aminoacid Pattern” in gruppi di atleti praticanti l’atletica leggera; 1˚ Congresso S.E.N.B., Roma, 22 maggio 1999 – La Medicina Biologica, Suppl.

Produkti: OKA (angl. MAP)
Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Ni podatka
Vrsta primera: Pričevanje zdravnika, Rezultat raziskave
22/08/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN