Shujševalna kura s popolno nadomestitvijo živalskih beljakovin z MAP

Facebooktwitter

Povzemamo izsledke kliničnih raziskav, v katerih so v času shujševalne kure posamezniki uživali beljakovine izključno v obliki MAP:

Dr. G. D’Andrea je v 9-mesečnem poizkusu preučeval učinke hujšanja z MAP (skupina 5 oseb, ki so jim vse potrebne beljakovine zagotavljali z MAP) v primerjavi s hujšanjem na klasičen način (5 oseb).
Shujševalna kura je trajala 3 mesece. V naslednjih 6 mesecih ni bila predpisana nobena dieta. Obe skupini sta dobili le priporočila za zdravo prehrano. Skupina, ki je hujšala na klasičen način, je v šestih mesecih po shujševalni kuri v celoti pridobila (v času diete) izgubljeno težo. Skupina, ki je v prvih treh tednih svojega trimesečnega hujšanja uporabljala MAP, pa se je v nadaljnjega pol leta le malo poredila (+2%); v povprečju je ta skupina imela 9 mesecev po začetku diete še vedno približno 12,5% nižjo težo kot pred shujševalno kuro (moški 11%, ženske pa 14% manj kot prej) (D’Andrea 2001).
V začetku preteklega desetletja je potekala še raziskava uporabe MAP pri hujšanju. Šlo je za mednarodni projekt, v katerem je sodelovalo 500 oseb. V povprečju je trajala shujševalna kura 3 tedne, kalorična vrednost zaužite hrane je bila približno 1600 kcal/dnevno, vse potrebe po beljakovinah pa so pokrivali izključno z MAP. Po končani shujševalni kuri niso imeli diete, tudi MAP niso uživali, pač pa so dobili le napotke za bolj zdravo prehrano. Rezultati kontrole, ki so jo izvedli 90 oz. 120 dni po začetku poskusa so pokazali, da »noben subjekt ni ponovno pridobil teže, ki jo je izgubil; nasprotno, večina jih je svojo težo še znižala« (Lucà-Moretti et al 2003c,d).

Komentar Iztoka Ostana: Prof. dr. Maurizio Lucà-Moretti, odkritelj MAP, mi je v telefonskem pogovoru povedal, da je hujšanje, pri katerem nadomestimo vse beljakovine z MAP, priporočljivo izvajati pod zdravniško kontrolo. Če ne zaužijemo nič (običajnih) beljakovinskih živil, se lahko pri posameznikih primeri, da začne telo zadrževati vodo. Zdi se, da je to odziv organizma na stradanje. Pomanjkanje beljakovinskih živil namreč utegne telo razumeti kot stradanje nasploh. V takih preživetvenih stiskah je smrtno nevarno zlasti pomanjkanje vode, zato utegne telo povečati ustvarjanje antidiuretičnega hormona. S tem se zmanjša ozmoza in voda zastaja v medceličnem prostoru. Tak odziv organizma na odsotnost beljakovinskih živil v prehrani je pogostejši pri ženskah (učinek se lahko pokaže po tednu dni brez užitih beljakovinskih živil) kot pri moških (učinek se lahko pojavi približno po treh tednih). Če se to primeri, mora zdravnik, ki spremlja potek shujševalne kure, predpisati diuretična sredstva.
Iz omenjenih razlogov institut INRC (Florida), ki razvija metode hujšanja z MAP, ni javno objavil napotkov za hujšanje, pri katerem vse beljakovine nadomestimo z MAP.

Viri:
D’Andrea, G.(2001). Terapia delle obesità: studio comparato di 10 casi clinici trattati con MAP (SON Formula™) e terapia omotossiologica versus ORLISTAT (XENICAL 120 mg Roche), Atti del 3º Congresso S.E.N.B., La Med. Biol., Nº 3.
Lucà-Moretti, M., Grandi, A., Lucà, E., Muratori, G., Nofroni M.G. et al.(2003c). Master Amino acid Pattern® as sole and total substitute for dietary proteins during a weigt-loss diet to achieve the body’s nitrogen equilibrium. Advances in Therapy, Vol. 20, No.5.:270-281

 

Produkti: OKA (angl. MAP)
Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Ni podatka
Vrsta primera: Pričevanje zdravnika, Rezultat raziskave
14/10/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN