Začetne težave ob uživanju melatonina

Facebooktwitter

Pred dnevi nam je telefonirala 78-letna gospa z Dolenjske, ki jo muči nespečnost. Ko je zvečer popila tabletko melatonina (1 mg), je namreč doživela močno reakcijo: poleg takojšnje zaspanosti so se pojavili tudi omotičnost, slabost in občutek stiskanja pri srcu. Legla je, vendar kljub zaspanosti ni zaspala. Ko je šla ponoči na stranišče, se je morala zaradi omotice držati za okvir vrat in se naslanjati na steno.

Gospa je povedala, da jemlje zdravila za širjenje žil (rastlinski preparat Vena Forte). Ko sem ji svetoval, naj se posvetuje s svojo zdravnico o združljivosti tega zdravila in melatonina, je rekla, da tega ne more storiti, ker je zdravnica kar “alergična” na paciente, ki uživajo prehranska dopolnila. Pregledal sem ameriške sezname zdravil, s katerimi reagira melatonin, pa zdravil za širjenje žil na njem nisem našel (https://www.rxlist.com/melatonin/supplements.htmhttps://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-melatonin/art-20363071https://www.drugs.com/drug-interactions/melatonin.html). Zato sem domneval in upal, da gre (le) za močno razstrupljevalno reakcijo.

Ker je gospa še vedno želela izboljšati spanje z melatoninom, sem ji predlagal, naj bo tudi v tem primeru “svoja zdravnica”, saj je že vajena, da veliko sama naredi za zdravje. Svetoval sem ji, naj začne z bistveno manjšim odmerkom melatonina. Pomembno je, da se bo po zaužitju vedno dobro počutila. Povedal sem ji, da že 0,1 miligrama preverjeno izboljša spanje, zato bi bilo smotrno, če tableto razreže in za začetek zaužije le delček. Tako je tudi storila: tableto je z nožem razdelila približno na četrtine.

Včeraj zvečer je vzela približno četrtino tablete (0,25 mg) melatonina. Začutila je rahlo zbadanje po telesu, a nič hudega. Kmalu je zaspala. Ponoči se je zbudila in šla brez težav popit že pripravljeni pomirjevalni čaj, nato pa je spet lepo zaspala.

Produkti: Melatonin
Kakovost spremembe: izboljšanje, začasno poslabšanje
Starost: Stari 60 let in več
Vrsta primera: Pričevanje uporabnika
04/03/2019
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN