Angina pektoris in srčni napad – primer dr. Meyersa

Facebooktwitter

Zdravnik dr. Ron Meyers je prvi sistematično preizkušal učinke FHES v klinični praksi in je svoje ugotovitve tudi prvi objavil v knjižni obliki. Tu je odlomek iz njegove knjižice o FHES:

Eric se je nekega dne pri petnajstih vrnil iz šole in izvedel, da je njegov štiridesetletni oče umrl zaradi srčnega infarkta – nobenega slovesa, nobenega »rad te imam«; ostal je le spomin na očetovo truplo v krsti. Tudi Ericov ded je razmeroma mlad umrl zaradi srčnega infarkta, in zdravnik mu je rekel: »Ste sin svojega očeta, zato je povsem mogoče, da ste podedovali gene svojega rodu za zgodnji srčni infarkt«.

Eric se je odzval tako, da je v naslednjih letih, v strahu pred prezgodnjo smrtjo, upošteval vsa možna pravila zdravega življenja: »Pazi na prehrano, zmanjšaj količino zaužitih maščob, pazi na holesterol, ne kadi, veliko telovadi, vse počni zmerno.« Njegov štirideseti in petinštirideseti rojstni dan sta minila brez težav s srcem. Nekega dne pa je po fizičnem naporu začutil bolečino v prsih. Ker ves teden ni izginila, se je oglasil pri meni. Po kratkem pregledu sem ga takoj napotil h kardiologu, ki ga je zadržal v bolnišnici. Testi so pokazali, da so njegove koronarne arterije resno zamašene, zato so izvedli angioplastiko. Vsem je postalo jasno, da so poseg opravili v zadnjem trenutku, ko je na operacijski mizi doživel blažji srčni napad.
Čeprav so naslednji tedni in meseci potekali brez težav, se je Ericu življenje obrnilo na glavo. Bil je zaskrbljen za svoje zdravje in obremenjen z mislijo na zdravstvene težave svojih prednikov, zato je vse manj zaupal v prihodnost.
Da bi se prepričal, ali resnično počne vse, da bi se izognil očetovi in dedovi usodi, je prišel k meni na razgovor. Priporočil sem mu program superživil, da bi z njimi premagal svoje šibke točke. Prehrani smo dodali še več antioksidantov in encim CoQ10. Počasi, a zanesljivo, sta začela Ericov strah izpodrivati obnovljena energija in zaupanje.
Eric je bil pred svojim srčnim obolenjem tekač na dolge proge. Po bolezni se je odločil, da bo spet tekal. Brez moje vednosti se je odločil za tekaški preizkus. Še preden je pretekel pol kilometra, se je bolečina v prsih vrnila. Jezno in razočarano mi je povedal, kaj se je zgodilo. (Čeprav smo do tedaj FHES preizkušali le za virusna in bakterijska vnetja, sem začel domnevati, da morda lahko deluje tudi kot znotrajcelični oksigenator. Angina pektoris nastane zaradi premajhne količine kisika v koronarnih mišičnih tkivih, ker vse ožje arterije ne zmorejo načrpati v srčno mišico dovolj s kisikom bogate krvi. Zdelo se mi je verjetno, da bi FHES utegnil pomagati pri tej težavi). Erica sem posvaril, naj ne teka brez nadzora, nato pa sem ga zaprosil, naj sodeluje pri kliničnem preizkušanju FHES. Ker sem vedel, da je FHES v telesu aktiven do osem ur, sem mu svetoval po dve kapsuli na dan, prvo zjutraj in drugo osem ur kasneje. (Glede na izsledke nedavnih raziskav antioksidantov bi danes vsakemu pacientu, ki ima težave z otrdevanjem arterij, priporočil po eno kapsulo FHES pred vsakim obrokom, še posebej pred obroki z veliko vsebnostjo maščob.) V nasprotju z mojimi navodili se je Eric odločil zaužiti obe kapsuli naenkrat tik pred tekom (Pacienti včasih ne upoštevajo zdravnikovih navodil, kar seveda vpliva na rezultate kliničnih testov.). Prvi dan je pretekel šeststo metrov in, čeprav se je utrudil, ni čutil bolečine v prsih. Drugi dan je pretekel že nekaj daljšo razdaljo; po tednu in pol je zmogel preteči že skoraj dva kilometra in pol. Po treh tednih je pretekel že več kot po štiri kilometre na dan, še vedno brez bolečin v prsnem košu.
Po dvanajstih tednih uživanja FHES je Eric presenečeno ugotovil, da pri teku ne čuti več bolečin, četudi nekaj dni ne uživa FHES.
Čeprav sam bolnikom z angino pektoris nikoli ne bi svetoval teka brez zdravniškega nadzora in opreme za prvo pomoč, je Ericova odločitev, da jemlje FHES po svoje, odprla nova področja, vredna raziskovanja.
/…/

Oskrba s kisikom in srčna obolenja
Menim, da je Ericova srčna mišica dobivala več kisika in zato ni več imel angine pektoris. Vsakomur, ki ima angino pektoris, težave z obtočili ali dihanjem, predlagam, da poleg obiskov pri specialistu uživa FHES, saj s tem poveča dovajanje kisika v tkiva. Danes že mnogo mojih bolnikov lahko telovadi in opravlja vsakdanja dela brez težav, kakršne so jih pestile poprej. Pri nekaterih sem opazil tudi znižanje krvnega pritiska in ravni holesterola.
Pozor! Ne začenjajte napornih telesnih dejavnosti, ne da bi se prej posvetovali z zdravnikom.

Prebava maščob in obloge na stenah arterij
Raziskave so pokazale, da z maščobami zasičena prehrana močno poveča tvorjenje prostih radikalov, kot tudi, da antioksidanti pomagajo varovati telo pred poškodbami, ki nastajajo pri presnovi maščob. Raziskave tudi kažejo, da so te poškodbe glavni povzročitelj ateroskleroze in srčnih napadov.
V nedavnih medicinskih raziskavah oblog v arterijah so odkrili nepričakovano velike količine bakterij, kar je raziskovalce navedlo k misli, da so bakterije en izmed krivcev za srčne bolezni. Nekateri zdravniki menijo, da se začno v arterijah nabirati obloge po bakterijski infekciji. Če to drži, potem sklepamo, da sposobnost FHES vpliva na biološko okolje tako, da postane manj ugodno za rast bakterij, kar lahko zmanjša poškodbe arterij in zelo zmanjša težave s srcem.

Angina pektoris
Sčasoma je Eric ugotovil, da lahko teka brez napadov angine pektoris tudi tiste dni, ko ne zaužije FHES. Ker FHES po osmih urah od zaužitja ne dodaja več kisika v krvni obtok, je bilo potrebno iskati vzrok drugje. Menil sem, da lahko teka brez bolečin v prsih zaradi kombinacije več dejavnikov: zaradi zmanjšanja škode, ki jo povzročajo prosti radikali, vnosa antioksidantov, zmanjšanega števila bakterij in zmanjšanega tvorjenja žilnih oblog. Moja teorija, ki zaenkrat še ni dokazana, a upam, da jo bom v bližnji prihodnosti lahko preveril z nadaljnjimi preizkusi, je taka: Če ščetkanje zob s FHES odstrani zobne obloge (ker se negativni naboj spremenjenih vodikovih vezi v FHES veže na pozitivni naboj bakterij v oblogah), potem morda FHES na enak način zmanjša tudi količino oblog v arterijah ali jih celo odpravi. Upam, da smo s FHES dobili nežen, a učinkovit način odstranjevanja oblog v žilah, četudi so se le-te že pojavile. Naj še povem, da sem pri nekaterih pacientih, ki dnevno uživajo FHES, odkril tudi znižanje ravni holesterola v krvi in znižanje krvnega pritiska. Za to obstaja več možnih razlag, ki pa jih bo potrebno preveriti z nadaljnjimi znanstvenimi raziskavami.

Vir:
Meyers, R. (2005). FHES. Flanaganov kremen, obogaten z vodikom. Ljubljana: Miró Gomsi – samozaložba.

Produkti: FHES
Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Odrasli od 20-49 let
Vrsta primera: Pričevanje zdravnika
09/10/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN