Bolečine v mišicah, utrujenost in zaspanost 50-letne vegetarijanke

Facebooktwitter

Že 14 let sem vegetarijanka. Zaradi tega in zaradi bolečin v mišicah, utrujenosti ter zaspanosti, sem se odločila za uživanje OKA, FHES in probiotika EM. Zadnji dve leti mojega življenja sta bili povezani s hudim s stresom zaradi mamine bolezni in njene smrti.

OKA jemljem od 10. marca letos (2014), torej 5 mesecev. V začetku sem jemala štiri tedne po 6 tablet na dan, od takrat dalje večinoma po 4, kadar pride do bolj napornega dneva pa jih vzamem 5 ali 6. Po 4 na dan jemljem tudi sedaj, ker sem vegetarijanka, hkrati pa pazim tudi na količino vnosa beljakovin iz rastlinskih virov. Po 4 tednih jemanja OKA sem začela dodajati FHES – ker sem se bala težjih razstrupljevalnih reakcij, sem začela z dvema na dan. Po dveh tednih sem prešla na štiri kapsule na dan in tega se držim še danes. Nato sem po dveh tednih jemanja FHES in šestih tednih jemanja OKA začela z dodajanjem probiotika EM: najprej en teden po 0,3 dl na dan, potem pa sem dnevni odmerek povečala na 0,5 dl. Probiotik EM sem po skupaj 4 stekleničkah in 3 litrih prenehala jemati, ker mi je kolegica predlagala nek drug probiotik (T…), s katerim pa nisem čisto zadovoljna – to bom pojasnila kasneje.

Prebrala sem vse knjige dr. Ostana in vse so me prepričale (razumljiv jezik, vse podprto z raziskavami, preverljivo…), poslušala sem prispevke na youtube, ki so zelo koristni in dajo človeku misliti, udeležila sem se njegovega predavanja o FHES – navdušena sem bila nad »animacijo« delovanja antioksidantov.

Že tretji dan po začetku jemanja OKA nisem več čutila bolečin v mišicah, večerna utrujenost pa se je po enem mesecu zmanjšala za 70%. Pred tem sem hodila spat med 20. in 21. uro, potem sem spet začela hoditi spat tako kot nekoč, med 21.30 in 22.uro.

Za FHES vem, da je kot antioksidant zelo koristen, vendar ta hip ne vem, katera izboljšanja stanja naj pripišem njemu. Poleg kapsul FHES se trudim uživati čimveč hrane in pijače, ki ima antioksidantske lastnosti.

Po enem tednu uživanja probiotika EM sem zaznala spremembo v vonju blata. Razlika med EM in probiotikom T (…), ki sem ga začela uživati kasneje, je prav v tej spremembi. Učinkovitost glede odvajanja in občutki o dogajanju v črevesju pa se mi zdijo podobni, zato ne bi mogla trditi, kateri probiotik je boljši. Ta hip še vedno jemljem probiotik T (…).

Moje splošno počutje je zdaj veliko boljše kot je bilo pred začetkom jemanja OKA, FHES in probiotika EM – glede utrujenosti, zaspanosti, bolečih mišic. Ukvarjam se še s premalo delujočo ščitnico in težavami z očmi (degeneracija makule). Za ščitnico ne jemljem zdravil, ker Euthyrox-a moje telo ni preneslo, zato sem po desetih dneh prenehala z jemanjem.

Z jemanjem omenjenih izdelkov nameravam nadaljevati.  Dopolnjujem jih še s spirulino, zelenimi smutiji, lanenim oljem, zmletimi lanenimi semeni (omega 3), zelenjavo s svojega vrta in pazim, da popijem vsaj 1,5 l vode na dan, omejujem kavo itd.

 

Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Odrasli od 50-59 let
Vrsta primera: Pričevanje uporabnika
08/08/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN