Manj mlečne kisline v mišicah s FHES – rezultat raziskave

Facebooktwitter

Odlomek iz knjige Ostan, I. (2013). Žive vode. Ljubljana: Ara.

Leta 2001 opravljena klinična raziskava je pokazala, da FHES zmanjšuje raven mlečne kisline v mišicah (Purdy Lloyd et al., 2001).

V dvojno slepem navzkrižnem preizkusu, v katerem je sodelovalo šest prostovoljcev, je ekipa dr. Purdy Lloyd preizkušala vpliv uživanja FHES na fiziološke procese v času telesnih naporov. Prostovoljci so bili moški, stari od 20 do 29 let, nekadilci, zdravi in v dobri kondiciji. V času enotedenskega preizkusa so trije uživali po štiri kapsule FHES na dan (po eno zjutraj, dve opoldne in eno zvečer), trije pa so bili v kontrolni skupini in FHES niso uživali. Pred začetkom preizkusa so opravili test. Vsak udeleženec je moral prevoziti s kolesom štirideset kilometrov z maksimalno obremenitvijo. Strokovnjaki so merili različne kazalce fizioloških procesov. Na koncu enotedenskega preizkusa so udeleženci opravili enak test. Prostovoljci, ki so uživali FHES, so pol ure pred preizkusom zaužili po dve kapsuli FHES s kozarcem vode. Med skupinama ni bilo statistično pomembnih razlik v utripu srca, porabi kisika in delovni obremenitvi, je pa bilo v krvi udeležencev, ki so uživali FHES, bistveno manj mlečne kisline. Manj mlečne kisline pomeni manjšo utrujenost in hitrejšo regeneracijo po opravljenem naporu. Preizkus ni pojasnil, ali gre pri uživanju FHES za manjšo proizvodnjo mlečne kisline v času naporov ali za njeno hitrejše odpravljanje iz organizma. Vsekakor pa preizkus dokazuje, da se s FHES izboljša presnova mlečne kisline (Purdy Lloyd et al., 2001).

Vir:

Purdy-Lloyd, K. L., Wasmund, W., Smith L., Raven, P. B. (2001). Clinical Effects of a Dietary Antioxidant Silicate Supplement, Microhydrin®, on Cardiovascular Response to Exercise. J Med Food. 4: 153.

 

 

Produkti: FHES
Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Odrasli od 20-49 let
Vrsta primera: Rezultat raziskave
29/10/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN