Ponovno na »Dirko okoli Slovenije« (DOS 2015)

Facebooktwitter

Pozdravljeni, gospod Ostan, pa se vam zopet oglašam. Bolje pozno kot nikoli.

Dirka okrog Slovenije (DOS) 2015 je že davno za nami. Pa tudi še nekatere kolesarske preizkušnje, ki niso minile brez FHES in OKA (angl. MAP).

DOS je bil letos dolg 1.250 km in je bil za 45 km daljši kot lani. Fizično sem bil približno enako pripravljen, le oprema je bila nova (mogoče ste zasledili naše leseno kolo). Po vašem nasvetu sem uporabljal OKA in FHES v rednih odmerkih: 1x MAP na vsako uro in 1x Mega Hydrate na vsake 3 ure. Svetovali ste mi, naj vzamem večjo dozo tudi pred startom, pa smo na to gladko pozabili. Zopet domnevam, da je bila uporaba obeh prava poteza, saj me niso doleteli krči, »musklfibra« ni bilo, dehidriranosti tudi ne. Nikoli me med potjo ni (fizično) zmanjkalo, pa tudi v cilju in naslednji dan pretirane fizične utrujenosti ni bilo čutiti. Ovirale so me bolj »mehanske« poškodbe oziroma nevšečnosti. Kljub temu je bil moj skupni čas 65 ur in 13 minut. To je skoraj 20 minut hitreje kot lani na 45 km daljši poti. Zagotovo se del tega uspeha skriva tudi v OKA in FHES.

Zanimivo je bilo tudi na dveh drugih dirkah. Obakrat sem približno pol ure pred štartom zaužil kapsulo FHES. Obakrat je šlo hitro, zanimivo pa je bilo spremljati srčni utrip in občutek utrujenosti oziroma nabiranje mlečne kisline. V prvem primeru je tekma trajala skoraj eno uro in je bil moj povprečni srčni utrip 176 udarcev na minuto. V drugem primeru pa je tekma trajala malo več kot 16 minut, povprečni srčni utrip pa 178. To je več kot 90% od mojega maksimalnega srčnega utripa. V obeh primerih sem lahko ves čas vozil »na polno«, brez varčevanja z močmi, a vseeno so noge ostale polne moči, tako da sem lahko tudi v zaključku dal vse do sebe, pa ni bilo čutiti bolečin v nogah.

Obeh preparatov ne jemljem vsakodnevno, saj tudi kolesarim precej manj kot v prvi polovici leta. Ko pa čutim, da je utrujenost večja in da odpornost malo upade, kak dan ali dva vzamem OKA in FHES, pa je kmalu spet boljše.

Hvala in srečno.

Lep pozdrav.

Uroš Šemrov, 10. september 2015

 

PS urednika: Športni dosežki Uroša Šemrova so javno znani. Zato z njegovim dovoljenjem objavljamo ob njegovem pričevanju tudi njegovo ime.

 

Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Odrasli od 20-49 let
Vrsta primera: Pričevanje uporabnika
17/10/2015
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN