Nižja telesna teža s pomočjo MAP – pričevanje zdravnika

Facebooktwitter

Odlomek iz knjige: Ostan, Iztok (2012) : Beljakovine za življenje in smrt. Ljubljana: ARA.

Najpogostejše stranke pri kirurgih v Ameriki so ženske, ki so si s hujšanjem pokvarile čvrstost prsi, saj so prsi pri shujševalnih programih najprej prizadete. Ohlapna tkiva, koža in mišice niso le lepotni problem, pač pa pomemben kazalec, da je s presnovo beljakovin oziroma z njihovo presnovljeno količino nekaj narobe.

To je eno od spoznanj prof. dr. Maurizia Lucà-Morettija. Na svoji evropski turneji se je 28. novembra 2001 predstavil s predavanjem tudi v Ljubljani. Objavljeno je bilo tudi več znanstvenih člankov o uspehih pri obvladovanju telesne teže z uporabo MAP. (…)

Shujševalne diete mnogim zmanjšujejo tudi mišično maso. Tega pa nima nihče rad, saj  ne bi imel rad ohlapnih tkiv po hujšanju. Zdaj je prvič dana možnost, trdi dr. Lucà-Moretti, da se človek tudi pri hujšanju lahko krepi.

En od njegovih nedavnih pacientov je pri 27 letih tehtal 243 kg. Debel je bil že od sedmega leta starosti, tako da se mu moda niso spustila v pravi položaj, da bi lahko dozorela in imel je ženski glas. Z MAP je shujšal z 243 kg na 85,50 kg v enajstih mesecih! Zdravnike je zlasti presenetilo, da ni imel nobenega ohlapnega tkiva. Do tedaj so menili, da je to nemogoče. Znano je bilo sicer, da je koža elastična; novost pa je, da je sposobna tolikšne elastičnosti. V omenjenem primeru hujšanja je vendarle šlo za ogromno razliko v teži in obsegu kože.

Ko se lotimo kakršne koli shujševalne diete, ki vsebuje visoko kvalitetne beljakovine MAP, tkiva ne postanejo ohlapna. To pa se še najbolj pozna na obrazu, pravi dr. Lucà-Moretti.

Ko pri shujševalni dieti uporabljamo MAP, se mišična masa ne zmanjša, pač pa se telo tako okrepi, da večina ljudi opazi izboljšanje že v kratkem času (enem ali dveh tednih). Do sedaj je bilo splošno sprejeto stališče, da je vzrok prekomerne teže  preveč kalorična hrana: če je s hrano zaužita energija večja od porabljene, naj bi se presežek pretvoril v maščobe in povečanje teže. Dr. Lucà-Moretti meni, da to ne drži popolnoma, v nekaterih ozirih pa je celo zelo napačno. Človek lahko pridobi na dan celo 1,80 kg telesne teže. Če bi bilo to odvisno le od užite energetske vrednosti hrane (ob fizični neaktivnosti), bi moral za tak prirastek teže zaužiti preko 16.000 kalorij dnevno, kar pa ni možno. V kliničnih raziskavah morajo paciente celo prisiliti, da pojedo hrane za 4000 kalorij in več. Tega pa ne zmoremo v enem samem dnevu z nobeno aktivnostjo.

V drugem primeru so analizirali 135 kg in 180 kg težki osebi in ugotovili, da imata obe enako količino tako mišičnih kot maščobnih tkiv. Kje se »skriva« razlika 45 kg? V zadržani vodi, pravi dr. Lucà-Moretti. V tkivih debelejših oseb so namreč odkrili presežek vode in zadrževanje natrija.

Kako se rešimo odvečne vode in natrija? Z diuretiki nikakor ne, trdi dr. Lucà-Moretti. Pri uživanju sredstva za izločanje seča debeli prej dehidrirajo. Presežek vode in natrija se namreč zadržuje v medceličnem prostoru. Dr. Lucà-Moretti pravi, da je to posledica premajhne količine užitih beljakovin oziroma njihove neustrezne kakovosti ali sestave. Zaradi tega se v krvnem obtoku poveča ozmotski pritisk. Ko se to zgodi, voda in natrij, ki bi se sicer normalno izločila skozi ledvice, ostaneta v medceličnem prostoru. S tem organizem poskuša izenačiti ozmotski pritisk v krvi in v medceličnini.

Drugi vzrok za preveliko težo je v naših možganih. Ti so programirani za preživetje. Ljudje lahko preživimo tedne ali celo mesece brez beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob.  Toda brez vode lahko zdržimo le nekaj dni. V primeru pomanjkanja hrane (npr. pri shujševalni kuri) bo naše telo začelo izločati nekatere hormone, ki bodo spodbudili shranjevanje vode v tkivih, saj je voda bistvena za preživetje. Če telesu ne dodamo dovolj beljakovin ali hranljivih snovi in mu omejimo kalorije, bo še bolj ogroženo in bo morda celo pridobilo dodatno težo. Mnogi posamezniki, ki se lotijo hujšanja z napačno sestavljeno nizko kalorično hrano, tožijo, da se jim je v času hujšanja telesna teža povečala. Dr. Lucà-Moretti, ki vodi seminarje za zdravnike, ki se ukvarjajo s problemom prekomerne teže in hujšanja, zagotavlja, da uporaba MAP v času hujšanja povrne pravilno količino beljakovin v krvni obtok, ozmotski pritisk se v njem normalizira, v tkivih shranjena voda ter natrij pa se izločita iz telesa preko ledvic. Normalizira se tudi presnova, ki so jo možgani v času običajnih  shujševalnih diet upočasnili.

Dr. Lucà-Moretti  je s sodelavci inštituta INRC razvil metodo krepitve organizma ob zmanjševanju prekomerne telesne teže s pomočjo MAP (INRC 2000).

Viri: 

INRC – International Nutrition Research Center (2000). Kažipot za nadzorovanje telesne teže: Kako uporabljamo MAPTM med shujševalno dieto; dosegljivo na: http://www.institut-o.com/navodila-za-dieto-z-map.html, 10.9. 2014.

Produkti: OKA (angl. MAP)
Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Ni podatka
Vrsta primera: Pričevanje zdravnika
10/09/2014
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN