Melatonin za »nočno ptico«

Facebooktwitter

Odkar pomnim, sem »nočna ptica«. Že v mladosti zame ni bilo lepšega kot zvečer pred spanjem vzeti v roke dobro knjigo (kasneje v življenju pa tudi pogledati dober film ali brkljati po internetu). Zjutraj sem sicer težko vstajala, zato sem se na primer odpovedala pevskim vajam, ki smo jih imeli že pred poukom – a to je bila cena, ki sem jo bila pripravljena plačati za ure spokojnega branja.

Pred dobrimi dvajsetimi leti sem študirala ob delu. Čas za študij sem si ob vseh obveznostih lahko vzela šele zvečer. Pogosto sem hodila spat šele ob dveh ali treh ponoči in ob sedmih zjutraj sem vstajala s težavo, kot povožena. Ko sem pisala seminarske naloge, pa sem nekajkrat prebedela kar vso noč.

Prijatelj mi je svetoval, naj v takih primerih vzamem melatonin. V tistem času ga v Sloveniji še ni bilo mogoče kupiti. Na srečo živim blizu Italije, kjer si v lekarnah tudi že takrat dobil melatonin brez recepta. Nabavila sem si trimiligramske tablete (Pozor, to je odmerek melatonina, kakršnega po novejših normativih lahko uživamo le pod nadzorom zdravnika. V Sloveniji je dovoljeno vzeti pred spanjem brez nadzora zdravnika le do 0,44 mg melatonina).

Še zdaj se zelo dobro spomnim jutranjega občutka neverjetne spočitosti po prvi tableti. Nekaj takega, kot bi bila nenadoma dvajset let mlajša, deset kilogramov lažja in za dvajset »pik« bistrejša. V letih študija ob delu in v zadnjih, zelo stresnih, letih pred upokojitvijo, mi je melatonin res zelo pomagal.

Odkar sem upokojena, mi zjutraj sicer ni treba zgodaj vstajati, a za boljše počutje občasno jemljem melatonin, v količini, ki je dovoljena brez zdravniškega nadzora. Spokojno zaspim, tudi če grem pozno spat, in zbujam se sveža in spočita.

 

 

Produkti: Melatonin
Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Odrasli od 20-49 let, Odrasli od 50-59 let, Stari 60 let in več
Vrsta primera: Pričevanje uporabnika
24/05/2020
  • OSNOVNA DOPOLNILA

  • DRUGA DOPOLNILA

  • STANJE/BOLEZEN

OBVESTILO!

Na tej strani uporabljeni izrazi  MAP, probiotiki EM in FHES niso komercialna imena dopolnil, pač pa označujejo le določene tipe produktov. Konkretni produkti teh tipov so se v času spreminjali. Nekatera pričevanja so bila pridobljena v preteklosti ali pa v tujini z nekoliko drugačnimi variantami produktov teh tipov, kot so sedaj v prodaji v Sloveniji. Na tej spletni strani objavljene informacije so zgolj informativnega značaja. V primeru bolezni ali nosečnosti so za svetovanje pri prehrani pristojni le zdravniki. Avtor ne prevzema odgovornosti za uporabo tu objavljenih informacij v zdravstvene namene.

Dr. Iztok Ostan

OBVESTILO!
Na tej strani uporabljeni izrazi  OKA, probiotiki EM in FHES niso komercialna imena dopolnil, pač pa označujejo le določene tipe produktov. Konkretni produkti teh tipov so se v času spreminjali. Nekatera pričevanja so bila pridobljena v preteklosti ali pa v tujini z nekoliko drugačnimi variantami produktov teh tipov, kot so sedaj v prodaji v Sloveniji. Na tej spletni strani objavljene informacije so zgolj informativnega značaja. V primeru bolezni ali nosečnosti so za svetovanje pri prehrani pristojni le zdravniki. Avtor ne prevzema odgovornosti za uporabo tu objavljenih informacij v zdravstvene namene.

Dr. Iztok Ostan
close-link