Pogosta vprašanja o MAP – staranje

Facebooktwitter

Odgovori zdravnika prof.dr. Maurizia Lucà-Morettija, direktorja instituta INRC, na pogosto zastavljena vprašanja:

Ali je možno z uporabo MAP preprečiti, ustaviti ali zaobrniti proces staranja?

Normalnega procesa staranja zaenkrat ne moremo preprečiti, ustaviti ali zaobrniti. Kljub temu pa lahko z uporabo MAP ublažimo ali preprečimo življenjsko nevarne posledice slabe prehranjenosti (šibak imunski sistem, anemija, zmanjšana mišična masa, povečana telesna maščoba), ki so pogosto povezane s procesom staranja.

Zakaj je pri starejših tako pogosta podhranjenost oziroma slaba prehranjenost?

Pri starejših lahko nastane neustrezna prehranjenost zaradi:

 • poslabšane sposobnosti okušanja in vonjanja, kar lahko povzroči zmanjšanje apetita,
 • težav z zobmi in s tem zmanjšane sposobnosti žvečenja,
 • infekcijskih bolezni, ki povečajo katabolizo beljakovin in druga poslabšanja presnove,
 • kroničnih degenerativnih bolezni, ki povečajo katabolizo beljakovin v telesu in druga poslabšanja presnove,
 • prebavnih motenj, ki po eni strani omejijo absorpcijo hraniv, po drugi strani pa zaradi neprijetnega počutja, še posebno zvečer, oseba tudi premalo pojé,
 • nevropsihiatričnih dejavnikov kot je na primer depresija, ki lahko povzročijo anoreksijo,
 • družbenih dejavnikov kot je na primer revščina, ki preprečuje izbor ustrezne hrane.

Katere življenjsko nevarne posledice podhranjenosti, ki so pogosto povezane s procesom staranja, lahko preprečimo ali omilimo z uporabo MAP?

Normalnega procesa staranja zaenkrat ne moremo zaustaviti. Vendar lahko preprečimo ali omilimo nekatere življenjsko nevarne posledice podhranjenosti oziroma slabe prehranjenosti, ki so pogosto povezane s staranjem. Te so:

 • Oslabitev imunskega sistema – Slaba prehranjenost je povezana z oslabitvijo imunskega sistema, ki povečuje možnosti razvoja infekcijskih bolezni. Po drugi strani pa infekcijske bolezni zaradi mnogih presnovnih sprememb lahko povzročijo ali povečajo podhranjenost.
 • Slabokrvnost – Slaba prehranjenost je povezana z anemijo zaradi pomanjkljive tvorbe eritrocitov. Slabokrvnost lahko nastane zaradi pomanjkanja železa, beljakovin, vitamina B12,, folne kisline, vitamina C ali bakra. Anemija je prisotna kar pri 35 odstotkih starejše populacije. Med njene najpogostejše simptome štejemo utrujenost in zadihanost.
 • Zmanjšana nemaščobna telesna masa – Podhranjenost je povezana z zmanjšanjem nemaščobne telesne mase. To je masa živih celic in zajema mišice, okostje, notranje organe, protitelesa, encime itd. Zmanjšanje telesne mišične mase lahko resno omeji telesno gibanje in dihanje.
 • Povečana količina telesne maščobe – V tretjem življenjskem obdobju, med 50. in 75. letom starosti, se količina telesne maščobe lahko celo podvoji. To lahko povzroči ali poslabša zdravstvene težave kot so bolezni ožilja, visok krvni pritisk, zadihanost, utrujenost ali ortopedske težave.

Zakaj je zagotavljanje ustrezne prehrane starejših doslej predstavljalo znanstveno dilemo?

Doslej je veljalo, da je zagotavljanje ustrezne prehrane starejših znanstvena dilema. Ena največjih ovir za ustrezno prehranjenost starejših je bilo poslabšano delovanje ledvic. Ledvice povprečnega sedemdesetletnika delujejo le 30-odstotno v primerjavi z njihovim delovanjem v mladosti. Po eni strani tudi starostnik potrebuje dovolj veliko dnevno količino beljakovin, po drugi strani pa mu to lahko resno škoduje. Uživanje potrebne količine beljakovin namreč lahko ob zmanjšanem delovanju ledvic povzroči življenjsko nevarne posledice, saj se poveča količina dušikovih odpadkov v krvi (B.U.N. – Blood Urea Nitrogen). Zato je za starejše, še zlasti tiste z oslabelim delovanjem ledvic in jeter, MAP zelo priporočljiv.

Vir:

INRC – International Nutrition Research Center (2001). The Master Amino Acid Pattern (MAP): The most common Q & A.

Produkti: OKA (angl. MAP)
Kakovost spremembe: izboljšanje
Starost: Odrasli od 50-59 let, Stari 60 let in več
Vrsta primera: Pričevanje zdravnika
03/11/2014
 • OSNOVNA DOPOLNILA

 • DRUGA DOPOLNILA

 • STANJE/BOLEZEN